Hirdetés
- Grubber új
- Altalajlazítás - altalajművelés új
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Challenger traktorok új
- S.O.S. új
- Fortschritt E-514 kombájn új
Cikkajánló
Hirdetés
482 hozzászólás
Válasz máris szomszéd #281. hozzászólásáraEgy ilyen 100 ezres állománynál milyen tő és sortávolságormt használsz?
Válasz sip-andy #280. hozzászólásáraRossz homokon esélytelen 6-7 koronás már elég de igazából jobb kellene neki.A palántát mi vesszük 16-20 ft időponttól függően.
egy hektárba 60-100 ezer kell, nekem a leg vízigényesebb növényem.Szereti a takács atka de azt könnyű kiirtani. Az igazi probléma a szeptória alternária és a cerkospóra ezekre 3 szer van engedélyezve.Muszály nagyon jó kondiban tartani ,mert különben elviszi valamelyik betegség.
Ellenáló fajtát kell ültetni nálam ez a rex.
Válasz máris szomszéd #264. hozzászólásáraSzeretném megkérdezni hogy a zellert milyen taljon éri meg termelni és körülbelül mennyi a befektetése mikor jó vetni és igazából minden érdekelne ami a termesztését illeti!Köszönöm előre is!
Erre felé elég kevés a darabszám a tökön szinte mindenkinél fele vagy kevesebb. Másfelé,hogy alakul?
Válasz máris szomszéd #277. hozzászólására gratula régen olvastam ilyet sajnos én messze vagyok Szegedtől meg homokos vályog talajom van az igazság az hogy néhány száz nm termelem de sajnos szükséges mert 10-30 kiló naponta eltudok adni s venni meg nem vehetek ezért termelem s nem gépesítve ezért rendkívül sok munka van vele de csinálom szinte bio minőségben két permetezéssel megúsztam ezt az évet sok sikert köszönöm még egyszer lehet hogy most már bátrabb leszek s 1 kilót elvetek
Válasz Mihály-963 #271. hozzászólásáraMost perpillanat a szegedi nagybanin a répa ára
homokos 60
mosott 70-80 ft.
Ha egy hektárról el tudok adni 700 mázsa I osztályút akkor azon már van pici haszon és ezen a saját munkadíjamon felülit értem és az nem kevés de ha jobb a termés és esetleg az ár is akkor hozhat 3-5 misit is.
Ezelőtt 15-20 éve el sem tudtam hinni a holland termésátlagokat szép lassan rájöttem ha nem emelem a termésszintet le lehet húzni a rolót.
Most kb 5 ha összterületből szépen megélünk és nem dolgozunk túl sokat.Nem nézegessük a zöld-kék traktorokat de nincs is rá szükségünk.
Válasz belorus #274. hozzászólásáraRetket azt nem termelek de annyit tudok,hogy kelés után jó ideig akár két naponta is permetezik.
Egyszerű olcsó hektárköltségű szerekkel felváltva.
a cékla sokkal igénytelenebb.
Válasz belorus #274. hozzászólására ha kukacos drót férges hiába permetezed fertőtleníteni kell a talajt vagy köztesnek olyan növény kell amitől menekülnek a pondrók
Válasz máris szomszéd #272. hozzászólásárakosszonom a valaszodat meg csak abba kernem segitsegedet hogy nalatok hogyan termelik meg olyan szepre a feketeretket,hogy nem lesz kuklacos a tavaly mindet bele kelet szantanom a foldbe(::(:((:(:mivel es mikor lehetne permetezni hogy nekem is olyan szep fekete retkeim legyenek:(
Válasz máris szomszéd #272. hozzászólására nem irigylem tőled kevés ember bírja azt csinálni amit egy zöldség termelő csinál
Válasz Mihály-963 #271. hozzászólására
A cékla eddig 60+ felárért ment telepre a répáért már 1.5 hónapja igértek 60 ft-ot most ha jól tudom 70 -ért lehet adogatni február végén kezdjük eladási gondjaink nemigen vannak mivel régi vevőink szokták elhordani zömét akik tudják,hogy nem vagyunk olcsók viszont a pénzükért garantáltan mindig minőséget kapnak.Olyan nem létezik,hogy a raklap alja és teteje közt különbség van vagy este felhív és azt mondom nem lesz holnapra.
Válasz máris szomszéd #264. hozzászólására és az ára neked bejön mert én akár hogy számolom 50ft mosva nem igen repit a csillagos égbe mert az átlagod jó e ezzel az átlaggal sem hoz nyereséget s se éjszakám se nappalom ülhetek a banin talán a gyökér nem lesz -os de répa meg a cékla ????
Válasz belorus #268. hozzászólásáraTöbb éven keresztül termeltem korai és tárolási tököt.Tároláshoz úgy kell időzíteni a vetést,hogy ne teljesen érjen be csak kb 80%-osan azt lehet tovább eltárolni csak hát annak az íze rosszabb.Megoldás még fertőtlenítő folyadékba mártani illetve folyamatosan fertőtleníteni a tároló levegőjét ez utóbbi a legjobb csak drága a gép.
Azért hagytam abba ,mert két éve elcsapott a jég 3.5 ha-árt 5-6 misi lett a kár és a többi növény jobban bírta.
Válasz robix_22909 #265. hozzászólásáraItt a videó a drótféreg előrejelzéséről, tavasszal én is meg akarom próbálni, mert nem olcsó annyira a talajfertőtlenítő sem.http://www.youtube.com/watch?v=JVyuH1IJYU8 itt találsz segítséget
Válasz máris szomszéd #267. hozzászólásárakoszonom a valaszodat.....ezert annal tobbre szamitottam.
Válasz juhaszk54 #266. hozzászólásáraAz orange nem igen tárolható ami viszont igen az nem jó ízű(barbara kb 40ft/szem)
Tököt száraz 8-10 fokos helyen lehet tárolni.
A tárolóban nekünk is megadta magát az a pár db orange amit magunknak hagytunk de a barbara az ha jól van csinálva bírja febr. végéig.
Üdv mindenkinek. A kertben orange sütőtököt termeltem.Sajnos már ősszel megjelentek a fekete foltok a tökön.Decemberre mind(kb. 150kg)megromlott.Ha tud valaki jó tanácsot adni a tárolásra, nagyon jó lenne. Előre is köszönöm: Kálmánbá
Válasz máris szomszéd #264. hozzászólásáralattom irtad hogy nagyba termelsz sargarepat,szepen kerlek segitsel mar nekem ,en is foglakozok sargarepaval es szinte kivetel nelkul drotferges es nem csak...................leirnad nekem te milyen szereket hasznalsz a tarmesztesehez,elore is koszonom a valaszodat(::((::(:
Válasz Mf-es? #263. hozzászólásárasak úgy v
Nekem ami jól fizet a kilós zeller aránylag korai ültetéssel kombájnnal szedve.Sárgarépa nyáreleji vetés megy a hűtőbe és ápr-máj.-ban a piacra.
A csicsóka az csak hobbi kicsi a piaca.
A termés átlagunk nem éri el a hollandot de itt magyarországon veri a felső lécet szerintem (zeller 50-60 t/ha sárgarépa 100-120 t/ha burgonya speciális mivolta miatt nem de nagyon jó árat kapunk érte).Nem termelek nagy területen max. 5 ha de relatíve jól megélünk belőle ha jó az év némelyik növény megduplázza a befektetést.
A tágabb család még fátylas csemege kukoricát vet annak korlátlan piaca van meg piros céklát ezek sosem okoztak csalódást.
Viszont ha nézzük az igényességet akkor a sorrend
a legnehezebb
zeller
sárgarépa-gyökér
burgonya
ebben a sorrendben.
Ezek sokkal egyszerűbbek
csemegekukorica
cékla
sütőtök
csicsóka szintén ebben a sorrendben.
A hektár bekerülésük is így csökken lefelé a 4 misitől az 500.000-ig.
Ha érdekel komolyabban valamelyik segítek itt a fórumon.
Válasz máris szomszéd #256. hozzászólásáraMelyik a jobban fizető?
Válasz Maistro05 #261. hozzászólásáraSajnos messzebb már nem is lehetnénk egymástól. A chili egyébként nem kényes a paprikák közt, víz, tápanyag legyen neki, és a kártevőkre kell oda figyelni.
Mások nem akarnak ilyen kertészetivel foglalkozni ott a közeledben?
Válasz máris szomszéd #259. hozzászólásáraAlapvetően szántóföldivel foglalkozunk hosszabb távon volt krumpli, vöröshagyma, fokhagyma ez itt helyben működött is egy darabig de az önkormányzat is ezeket kezdte el termelni és a felvevőközönség eltűnt. Étkezési almát fogok előbb utóbb ültetni ide arra van alternatíva csak ugye az intenzív ültetvény erre a területre 2,5-3 milla lenne és most még nincs meg rá a keret.
Válasz Maistro05 #258. hozzászólásáraHát ez hozzánk kicsit messze van.
Válasz Maistro05 #255. hozzászólásáraNem tudom milyen tapasztalataid vannak kertészeti kultúráknál de ami tuti,hogy a sütőtököt egyszerű megtermelni viszont a hektáronkénti haszna nem túl nagy.
A paprika féléket elég macerás jól megtermelni nagy odafigyelés kell és jó technológia a chilit nem ismerem milyen igényes.
Ha nincs a környéken felvásárló az elég gáz én akár öt felé is vihetném az árumat 25 km-en belül,de csak egyhelyre hordom helyileg forráskútra a Vegama kft-éhez onnan megy tovább a sparba-lidibe.Ide szoktak hozni 100 egykét km-ről is árut.Viszont bejutni idegenként tuti nem könnyű főleg ha kicsi az árumennyiség mi egyfajta árut 3-4 hónapon keresztül hordunk.
Válasz perdix #257. hozzászólásáraIgen álltalába ez a probléma, mint ebben az esetben is én kint vagyok az ukrán határnál még Hajdúdorog is 110 km, csak itt lenne ez a belterületi telek és lehetne tenni bele valami kis kertészetet, mert a kinti szántók erre nem alkalmasak meg kapacitás se lenne rá. Csináljuk már mi is jó pár éve de nagy értékű kúltúrába elsőre fél hektárral sem merünk beleugrani.
Válasz Maistro05 #255. hozzászólásáraAz a gond, én a Rábaközben vagyok, nekünk kis tételért nem éri meg elmászkálni. Fél hektárról már lehet mennyiséget szedni egyszerre. Másokat nem érdekelné a chili. Hajdúdorog mennyire van tőled?
Válasz Mf-es? #253. hozzászólásárahttp://www.biohungaricum.hu/magunkrol/
Mi ide adtuk.Billencs kamionnal vitettük el.
Az idén meg valószínűleg utána se termelünk tököt nem azért,mert nem éri meg csak van jobban fizető növény helyette.
Válasz perdix #254. hozzászólásáraOlyan kúltúrában gondolkozok amit lehet szerződéssel termelni és így az értékesítés megoldott. A paprika is érdekelne csak őszintén szólva kicsit tartok tőle munkaigény tekintetében, de ha kisebb területen lenne lehetőség kipróbálni érdekelne a dolog.
Válasz Maistro05 #252. hozzászólásáraMegveszik az a sütőtököt? Chili paprikát nem termeltél még, az eladható. Ha kérdésed van írj nyugodtan.
Válasz máris szomszéd #251. hozzászólásáraÉs ki szerződik?
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni a sütőtök termesztést egy fél hektáros belterületi kertben, ha esetleg tudnátok felvásárlót Szabolcs megyében vagy a szomszédos megyékben azt megköszönném. Már lassan kezdek kifogyni az ötletekből milyen növényt lehetne tenni ide mert a környéken szinte minden eladhatatlan.
Válasz halacska80 #250. hozzászólásáraMa vittem el a maradékot a felvásárlóhoz 50 ft/kg faládában és a lidibe megy.
A feldolgozóba 40 ft-ért viszik de csak a szerződöttet veszik át.
Sziasztok.
Ki milyen árakon értékesít, idén nem akartam nagybanizni de a nagy felvásárlók 30ft akarnak csak érte adni.
Pesti nagybanin milyen áron mozog.
sampson, muskotalyt es ibizat tettem ,jo edes izzunek irjak le oket de ezek nem edesek:9
Betakarítás előtt érdemes megszórni valamivel?
Idei sütőtök videó
video megtekintéséhez klikk ide
video megtekintéséhez klikk ide
Válasz belorus #245. hozzászólásáraHat az iz az jo kerdes. Alapbol ha iz a lenyeg akkor Orange, Crown Prince vagy valamelyik Hokkaido fajta. Technologiaval sokat lehet javitani az izen, K es Ca.
hello,szeretnem ha segitseget kapnak.a gond az hogy tele a piac sutotokkel de mindegyik izzetlen,megtudnatok mondani mi az oka? fajta problema vagy egyszeruen nem tudjak a teknikajat???az iden szeretnek belekezdeni
Válasz g.papp #243. hozzászólására
Lehet igazad van én tavaly termeltem először
Sütötökhöz értek ehhez még nem, juni közepét azért sokallom kötőt talajban termesztem.
Lisztharmat ellen permeteztem az nem volt baj,de a levéltetvek szeretik az biztos.
Válasz halacska80 #240. hozzászólásáraHello! Bocs a kozbeszurasert, Aspen tenyeszideje olyan 90-100 nap, elegendo elvetni junius kozepen es szeptember vegere, oktober kozepere kesz. Ha hamarabb lesz kesz tarolasigondok lephetnek fel. Viszont vannak jobb lisztharmatellenallosaggal es tarolhatosaggal rendelkezo fajtak.
Jó napot mindenkinek :)
Segítséget szeretnék kérni.
Tököt szeretnék termeszteni.
Nem tudnátok pár felvásárlót ajánlani aki nagy tételben meg tudná venni tőlem?
Válasz halacska80 #240. hozzászólásáraKöszönöm
Válasz gesztenye #239. hozzászólásáraSzia.
Május 1-én tavaly de hamar kész lettek idén 2 héttel később vetem .
Válasz halacska80 #237. hozzászólásáraSzia, szeretném kérdezni, hogy mikor vetetted az Aspen F1-t. Köszönöm
Válasz halacska80 #237. hozzászólásáraSzia!
A selejtet megetetjük a kucikkal!
Üdv.:csuti
sziasztok.
segítség kellene halloween tököt idén termesztettem először az a bajom hogy a 8-12kg közöttiek nem lettek olyan szép kerek formák. 8kg alattiak gyönyörű kerekek , ahogy nöt féloldalasak lettek szabad ezeket forgatni?
vagy mit csináltok a nagyokkal?
És ki milyet fajtát vet.
Válasz phaidros #235. hozzászólásáraAz a nagyméretű tök takarmánytök. Pár darab van nekünk is csak belőle.
A nagy ládákba (kalodákba) 4 mázsa körül fér kb.
Válasz kissviktor #226. hozzászólásáraViktor!
A videón 1:35-1:40 között annak a nagy méretű töknek mi a neve? Van nekem is párt tő, de nem tudom a fajtáját.
Egy ilyen ládába hány mázsa tök fér?
Én elég csalódott vagyok ami az árakat illeti..
Nagyon nehezen megy, illetve sokáig nem is keresték, hiába volt ott.
Most a multik akcióztak 78-88ft/kg, de most tegnap voltam az egyikbe és visszaemelték 200ft-ra!
Egyébként Dunát lehetne rekeszteni vele A pesti nagybanin..szóval most úgy tűnik sok van, de szerintem valójában nincs sok és akkor jó ára lesz.
Sziasztok.
Hogy megy a sütőtök a pesti nagybanin milyen áron? /Viktor te tudom hogy ott vagy/
És milyen mennyiség van?
Szegeden 50-60.- de csak itt-ott árulták.
idén a nagy kereskedők elfogadható árat adnak 55.- úgy döntöttem nem viszem a nagybanira,de azért kiváncsi vagyok.