Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR407 FtUSD392.16 FtCHF434.03 FtGBP489 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz d-032a #9105. hozzászólásáraAz ekenád mennyivel legyen mélyebben mint az ekevas orra?
Mert maggaságilag fix helye van.
A csuszótalpat az ekenádra gondoltad?
Milyen széles legyen?
Az is volt a baj hogy nem volt barázda fal beomlik vissza,az az ekenád hibája?
Bocs mindenkitől a sok kérdés miatt.
De én csak egy amatőr földműves vagyok,ha hegeszteni kellene azt jobban tudom.
Válasz sörhas #9101. hozzászólásáraSzerintem:
- Az ekenád hosszabb legyen mint az ekevas. Mármint az ekenád hátsó vége jóval hátrább érjen mint az ekevas hátsó vége. (Ugyanazon a fejen lévő ekevas és ekenád.)
- A leghátsó ekefejen lévő ekenád, jó ha hosszabb és szélesebb is mint az elsők, mert az támaszt a legnagyobbat.
- Nem baj ha kis szöget kap az ekefej-barázdaoldal vonalra és az ekenádnak csak a hátsó negyede-harmada támaszkodik a függőleges barázdafalnak.
- Ha az eke támkereke aránylag elöl van, -de amúgy is - jó lenne ha az utolsó ekenád végén lenne csúszótalp.
Néz meg most támaszt-e vagy nem, szántás közben:
- Húzd meg a földben az ekét, de csak olyan mélyen hogy még egyenesben maradjon a traktor is és az eke is.
- Ekkor nézd meg, hogy az ekenádak, de főleg a harmadik ekefej ekenádja támaszt-e a barázdafalon.
- Ha nem jó:
-- akkor vagy az ekevasak és a nádak vannak egymáshoz viszonyítva nem jó helyen.
-- vagy az ekefejek nem jó szögben állnak az eke vázán.
-- vagy maga az egész eke nem jó szögben áll a traktor hossztengelyéhez viszonyítva.
-- (vagy valami más baj van.)
Válasz sörhas #9101. hozzászólásáraA 3-rom ekenád párhuzamosan legyen egymáshoz,és a párhuzamok egyforma távolságra legyenek egymástól.pl 40 centis fogásnál mindegyik eke nád között 40 centi legyen.
Üdv.
Az volna a kérdésem,hogy az ekenádnak az ekevas hátsó sarkával kell egyvonalban lenni?
Mármint a mögötte levővel?
Mennyi cm nek kell lenni az eke testek közt?
Ide adtak egy ekét,hogy generalozzam fel.
De valamiért ha mélyen akarjuk húzni akkor eltolja a gépet keresztbe,3 fejes eke maszek gyártmány.
Új ekevasakat kapott.
Legyetek kedvesek nem le hülyézni.
Köszi előre is.
Válasz Ifj.potalaszlo #9084. hozzászólásáraMagas labda, nagyon magas. Az a baj, nem jól írtad le a kérdést, így nem tudjuk mit kellene megválaszolni. Adott egy eke, gratulálunk hozzá. A traktor kereke hogy legyen vonalban, az attól függ, milyen munkát akarsz a traktorral végezni. Talajmarózáshoz pl. az a legjobb, ha a külső széle fut egy nyomon. Ha homlokrakodózol, az eleje lehet szélesebben. Ha szántasz, a belső széle legyen egy vonalban szerintem. Mondjuk nem árt, ha bővebben leírod, hogy mi a kérdésed, hány fejes az eke, milyen traktor, és talán válaszolnak olyan emberek is, akik értenek hozzá.
Válasz Ifj.potalaszlo #9084. hozzászólásáraHúha, ez megint egy 100 Ft-os kérdés...:)
Láttad nem nagyon röpködtek a válaszok...
Mondhatnám úgy is, hülye kérdésre hülye a válasz...-
De!
A kerék melyik szélét veszed alapul, az ekefej fogás szélességétől, a traktor kerék szélességétől, fejek számától függ!!!
A konkrét kérdésedre a válasz: MINDEGY!!!!
Válasz mtz1221 #9080. hozzászólásáraHa nem védette le, gyorsan lenyúlják az ötletet. A végén még őt húzzák bíróságra.
Mindegy, én most jöttem a MÉH telepről, hoztam 3 szállítószallag görgőt! Majd jó lesz valamire!
Válasz atisgyulai #9077. hozzászólásáraKörbe nézegették már az öreget a nagy ekegyártók itthoni képviselői is.pár hete a lemken jött német képviselővel,egész napos próbára olyan napidíjat fizettek az öregnek hogy az eke lassan ingyenbe van neki. Kiváncsi vagyok mi lesz a vége,meg kap e valamit az öreg ha beválik,vagy lenyúlják a nagyok a fáradozását.
Válasz Sárközi Róbert #9078. hozzászólásáraremélem, hogy nem, az egy nagy zsákutca volt. hiába volt aktiv müvelőelem a 2 görgő, majd még volt egy 3 görgős próbálkozás véle. kipróbálták szántóversenyen sikeresen összegyüjtöttek vagy 35 pontot, kevés volt a kverneland, v verseny vogel-noot ekék 87-89 pontos győzelmi értékéhez képest.
Válasz Jarfastothjozsef #9072. hozzászólásáraNe variáljuk nem érdemes ez ekét leteszed belehuzod a főldbe majd hidralikával picit megemeled hogy ne járjon óron és kész ha enged a hidralikád a kor rá emelsz az ekén kőzépső támaszto furata legyen egy kicsit ovális hogy túgyon egy kicsit mozokni és ennyi
Tiszteletem!
Hozzam kerult egy 50es mtz. Sajnos a hidroakumlator hianyzik, az antislipbol folyik az olaj. Az osszel bekotottem a tombbe a hatso munkahengert direktbe, antislip nelkul. Sikerult felszantani, de nem tetszett a hidraulika... az eket szinte ledobta, nem volt " also tamasztasi pont" neha nagyon belehuzta az eket a foldbe. A kerdes, hogy lehet e arra a hidraulika csore tenni egy csapot (egy adott magasaagban elzarni)ami lefele nyomja az eket, igy nem engedne lemenni, es a munkahenger 1 iranyu munkahengerkent mukodne. Ha a munkahenger az eke lefele iranyulo mozgasanal kozeledne akkor lehetne lepket tenni a munkahengerre es felulne, de sajnos az en esetemben nem lehet.
Válasz csaszart79 #9068. hozzászólásáraKötött vagy középkötött?
Kötötthöz elég a 90 Vagy visszabontani 2 fejre ha mélyen akarsz menni.
Olyan Lemkent vegyél aminek fejenként állítható a fogásszélessége. 27-től 40 centi szélességben x 3 fej. Az 81 től 120-ig fog. Majd beállítod magadnak.
Olyan Lemkent vegyél aminek fejenként állítható a fogásszélessége. 27-től 40 centi szélességben x 3 fej. Az 81 től 120-ig fog. Majd beállítod magadnak.
Válasz sörhas #9064. hozzászólásáraA földjeidtől függ.Nálunk ami marad tavaszra kevés,az éjjel fel van szántva 15-18 centi mélyen reggel bemunkálva délután elvetve.Legkésőbb másnap délelőtt hengerelve.Így nem szokott szemmel látható különbség lenni az őszi szántottal szemben. De az is lehet ha most felszántanál meg 1 X le munkálnád,akkor lenne kevés fagy is meg eső is hogy ültetésre jó lenne.
Üdv mindenkinek.
Olyan kérdésem lenne,most vettem egy szántót az elözö tag aki művelte,most vágja a kukoricát le róla.
Mi lenne a legjobb legoptimálisabb talajmunka,szántani,vagy csak lezúzni,utána tárcsa?
Vagy vetés elött kiszántaní utánna azonnal elmunkálni.
Jótanácsokat előre is köszönöm.
10059 hozzászólás
Válasz sörhas #9107. hozzászólásáraKeskeny!
Válasz sörhas #9107. hozzászólásáraEz nem ekenád, hanem a heti vicc![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz d-032a #9105. hozzászólásáraAz ekenád mennyivel legyen mélyebben mint az ekevas orra?
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20191105081747_20191105_074914.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20191105082001_20191105_075147.jpg)
Mert maggaságilag fix helye van.
A csuszótalpat az ekenádra gondoltad?
Milyen széles legyen?
Az is volt a baj hogy nem volt barázda fal beomlik vissza,az az ekenád hibája?
Bocs mindenkitől a sok kérdés miatt.
De én csak egy amatőr földműves vagyok,ha hegeszteni kellene azt jobban tudom.
Válasz csoppika #9104. hozzászólásáraMost nincs fent az eke mert még trágyát szórunk.![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20191105075855_20191105_074740.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20191105080022_20191105_074954.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20191105080104_20191105_075032.jpg)
Ilyen van
Ebből nem igazán derűlnek ki a dolgok gondolom.
Válasz sörhas #9101. hozzászólásáraSzerintem:
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20191104214318_eken_d.jpg)
- Az ekenád hosszabb legyen mint az ekevas. Mármint az ekenád hátsó vége jóval hátrább érjen mint az ekevas hátsó vége. (Ugyanazon a fejen lévő ekevas és ekenád.)
- A leghátsó ekefejen lévő ekenád, jó ha hosszabb és szélesebb is mint az elsők, mert az támaszt a legnagyobbat.
- Nem baj ha kis szöget kap az ekefej-barázdaoldal vonalra és az ekenádnak csak a hátsó negyede-harmada támaszkodik a függőleges barázdafalnak.
- Ha az eke támkereke aránylag elöl van, -de amúgy is - jó lenne ha az utolsó ekenád végén lenne csúszótalp.
Néz meg most támaszt-e vagy nem, szántás közben:
- Húzd meg a földben az ekét, de csak olyan mélyen hogy még egyenesben maradjon a traktor is és az eke is.
- Ekkor nézd meg, hogy az ekenádak, de főleg a harmadik ekefej ekenádja támaszt-e a barázdafalon.
- Ha nem jó:
-- akkor vagy az ekevasak és a nádak vannak egymáshoz viszonyítva nem jó helyen.
-- vagy az ekefejek nem jó szögben állnak az eke vázán.
-- vagy maga az egész eke nem jó szögben áll a traktor hossztengelyéhez viszonyítva.
-- (vagy valami más baj van.)
Válasz sörhas #9101. hozzászólásáraFotózz egyet![smile blush](/oldforum/images/smiles/blush.gif)
Válasz sörhas #9101. hozzászólásáraA 3-rom ekenád párhuzamosan legyen egymáshoz,és a párhuzamok egyforma távolságra legyenek egymástól.pl 40 centis fogásnál mindegyik eke nád között 40 centi legyen.
https://youtu.be/pIBubHaoNyY
Üdv.![smile helpsmilie](/oldforum/images/smiles/helpsmilie.gif)
Az volna a kérdésem,hogy az ekenádnak az ekevas hátsó sarkával kell egyvonalban lenni?
Mármint a mögötte levővel?
Mennyi cm nek kell lenni az eke testek közt?
Ide adtak egy ekét,hogy generalozzam fel.
De valamiért ha mélyen akarjuk húzni akkor eltolja a gépet keresztbe,3 fejes eke maszek gyártmány.
Új ekevasakat kapott.
Legyetek kedvesek nem le hülyézni.
Köszi előre is.
Válasz Sanyee #9099. hozzászólására120le-30cm
Válasz apuci #9098. hozzászólásáraHány lovas gép és milyen mélyen?
Válasz zscsizmadia1 #9097. hozzászólásáraIgen,ez a második darab amit szántok mind kettő feketén van,kíváncsi vagyok a homokosabb részen milyen lessz!![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz apuci #9096. hozzászólásáraElég jó munka.Nálunk már egy fej leszakadt meg durrognak a nyíró csavarok.![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Válasz határjáró #9089. hozzászólásáraA mutatós fordulat mérő nem jól mér![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
ez valójában 2030 körül van a digitális szerint!
Próbálom max 2000 alatt használni!
Válasz gjoni #9094. hozzászólásáraEső előtt az ilyenek, ha jól megázna meg a feketék.Ez amúgy vörös tapasztóföld állagú föld
Válasz B.Bali #9092. hozzászólásáraNe homokozz ,erősebben szántsad![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Válasz B.Bali #9092. hozzászólásáraBőcs egy kicsit sok lett![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Válasz apuci #9088. hozzászólására![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20191102182217_20191031_155221.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20191102182217_20191031_155221.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20191102182217_20191031_155221.jpg)
Válasz apuci #9088. hozzászólására
Válasz apuci #9088. hozzászólásáraÉn is....
Válasz apuci #9088. hozzászólásáraNa itt pörög a motor :D
Elkeztem az őszi szántás!
Válasz Ifj.potalaszlo #9084. hozzászólásáraKapun kijárva mindig a külső! Különben borul a kapu.![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz Ifj.potalaszlo #9084. hozzászólásáraMagas labda, nagyon magas. Az a baj, nem jól írtad le a kérdést, így nem tudjuk mit kellene megválaszolni. Adott egy eke, gratulálunk hozzá. A traktor kereke hogy legyen vonalban, az attól függ, milyen munkát akarsz a traktorral végezni. Talajmarózáshoz pl. az a legjobb, ha a külső széle fut egy nyomon. Ha homlokrakodózol, az eleje lehet szélesebben. Ha szántasz, a belső széle legyen egy vonalban szerintem. Mondjuk nem árt, ha bővebben leírod, hogy mi a kérdésed, hány fejes az eke, milyen traktor, és talán válaszolnak olyan emberek is, akik értenek hozzá.
Válasz Ifj.potalaszlo #9084. hozzászólásáraHúha, ez megint egy 100 Ft-os kérdés...:)
Láttad nem nagyon röpködtek a válaszok...
Mondhatnám úgy is, hülye kérdésre hülye a válasz...-
De!
A kerék melyik szélét veszed alapul, az ekefej fogás szélességétől, a traktor kerék szélességétől, fejek számától függ!!!
A konkrét kérdésedre a válasz: MINDEGY!!!!
Üdv.
Segítségre lenne szükségem
Adott 1 váltva forgatós eke!
A traktorkerekének külső vagy a belső oldala legyen vonalban?
Válasz Sanyee #9082. hozzászólására40cmnél a 18,4es gumi elmegy
Sziasztok!
35 és 40 cm széles fogáshoz max. milyen széles gumi lenne az ideális egyik-másiknál, amitől nem lesz annyira hullámos a barázdafogatásoknál a talaj.
Válasz mtz1221 #9080. hozzászólásáraHa nem védette le, gyorsan lenyúlják az ötletet. A végén még őt húzzák bíróságra.![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile innocent](/oldforum/images/smiles/innocent.gif)
Mindegy, én most jöttem a MÉH telepről, hoztam 3 szállítószallag görgőt! Majd jó lesz valamire!
Válasz atisgyulai #9077. hozzászólásáraKörbe nézegették már az öreget a nagy ekegyártók itthoni képviselői is.pár hete a lemken jött német képviselővel,egész napos próbára olyan napidíjat fizettek az öregnek hogy az eke lassan ingyenbe van neki.
Kiváncsi vagyok mi lesz a vége,meg kap e valamit az öreg ha beválik,vagy lenyúlják a nagyok a fáradozását.![smile ban](/oldforum/images/smiles/ban.gif)
Válasz Sárközi Róbert #9078. hozzászólásáraremélem, hogy nem, az egy nagy zsákutca volt. hiába volt aktiv müvelőelem a 2 görgő, majd még volt egy 3 görgős próbálkozás véle. kipróbálták szántóversenyen sikeresen összegyüjtöttek vagy 35 pontot, kevés volt a kverneland, v verseny vogel-noot ekék 87-89 pontos győzelmi értékéhez képest.
Válasz atisgyulai #9077. hozzászólásáraIsmét feltalálják a régi görgős ekét?
Válasz Jarfastothjozsef #9072. hozzászólásáraNe variáljuk nem érdemes ez ekét leteszed belehuzod a főldbe majd hidralikával picit megemeled hogy ne járjon óron és kész ha enged a hidralikád a kor rá emelsz az ekén kőzépső támaszto furata legyen egy kicsit ovális hogy túgyon egy kicsit mozokni és ennyi
Válasz Jarfastothjozsef #9072. hozzászólásáraVan az ekén tarlós kerék?
Válasz Jarfastothjozsef #9072. hozzászólásáraEz kitámasztó 3.pont hibás beállítás. egy ilyen kellene bele.![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190301194417_21061.jpg)
Tiszteletem!
Hozzam kerult egy 50es mtz. Sajnos a hidroakumlator hianyzik, az antislipbol folyik az olaj. Az osszel bekotottem a tombbe a hatso munkahengert direktbe, antislip nelkul. Sikerult felszantani, de nem tetszett a hidraulika... az eket szinte ledobta, nem volt " also tamasztasi pont" neha nagyon belehuzta az eket a foldbe. A kerdes, hogy lehet e arra a hidraulika csore tenni egy csapot (egy adott magasaagban elzarni)ami lefele nyomja az eket, igy nem engedne lemenni, es a munkahenger 1 iranyu munkahengerkent mukodne. Ha a munkahenger az eke lefele iranyulo mozgasanal kozeledne akkor lehetne lepket tenni a munkahengerre es felulne, de sajnos az en esetemben nem lehet.
Válasz sörhas #9067. hozzászólásáraSzántsd fel, majd egy héten belül tárcsázd meg. Nehogy megvicceljen ez a korai meleg, a rögög meg fenntmaradnak.
Hello, 90 lovas traktoromhoz 90 cm vagatu eket vegyek, vagy elmehetek 105-ig.
Lemkent szeretnek venni.
Válasz sanyi1965 #9066. hozzászólásáraHát most biztos össze vágják mig learatnak.
Ugy hogy valoszinű hogy szántás lesz.
Válasz sörhas #9064. hozzászólásáraSzántsd fel,gondolom kapás megy utána úgy is.No meg a kombájn nyomolja rendesen.
Válasz sörhas #9064. hozzászólásáraA földjeidtől függ.Nálunk ami marad tavaszra kevés,az éjjel fel van szántva 15-18 centi mélyen reggel bemunkálva délután elvetve.Legkésőbb másnap délelőtt hengerelve.Így nem szokott szemmel látható különbség lenni az őszi szántottal szemben. De az is lehet ha most felszántanál meg 1 X le munkálnád,akkor lenne kevés fagy is meg eső is hogy ültetésre jó lenne.![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Üdv mindenkinek.![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Olyan kérdésem lenne,most vettem egy szántót az elözö tag aki művelte,most vágja a kukoricát le róla.
Mi lenne a legjobb legoptimálisabb talajmunka,szántani,vagy csak lezúzni,utána tárcsa?
Vagy vetés elött kiszántaní utánna azonnal elmunkálni.
Jótanácsokat előre is köszönöm.
Válasz *** HM *** #9062. hozzászólásáraAkko az a belgikum vót a cselessel egy ződ vakaróval,de én a magyar sárgára gondoltam.![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
Válasz apuci #9061. hozzászólásáraRajtuk voltak 1 eke.... hevederesen meg nemtommi.
Válasz *** HM *** #9060. hozzászólásáraItt szerintem sárga gépet is láthattál,azoknak lehetett hallani a hangját.![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz apuci #9058. hozzászólásáraMindenféle tanya csaba kovi gyula apucfalu stb