Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.01 FtUSD392 FtCHF432.9 FtGBP485.2 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz apuci #8902. hozzászólásáraKiv vagyok szomszéd zetoros koma mikor vonul bele a quvagazos 30hajába karcolni.... Nagyon fosik tűle ...
Esőtáncol otthon
Válasz Bigyófelügyelő #8889. hozzászólásáraItt a napratarlót úgy gyóntatjuk, hogy annó kapott egy ih könnyűtárcsát, most meg egy simba Nehéz tárcsát(kés nélkül), aztán lazítva van. Ami repce(kitárcsázott) utáni forgó, abban penge munka lett, de az agyongázolt kukorivaföld az már nyírócsavarok után kiált.
Lejött tegnapestig vagy 10+mm, még nyomtuk, de mára olyan 15-20 környéke, bennmaradtunk.
A teteje már ragad, de amugy látszik a változás, a 10 militől is jelentősen javult a talaj omlóssága..
Csak állna meg most egy párnapra..
Válasz LehelLehel #8881. hozzászólásáraEgyáltalán nem lett könnyebb...esett 5-6 mm...aarra jó hogy csúszik a teteje, esetleg tapad a kerékre....napratarlót szántottam....gyötrelem...ekkora rögöket soha nem láttam....vártam mikor szakad valami...megúsztam de abba is hagytam...jövő hétre jelentős csapadékot mutat talán majd utána...
Vettünk egy új váltvaforgató ekét, és a könyvében az van, hogy a függesztő karok oldalsó orsói szántás közben ne legyenek fix állásban! Mi idáig mondjuk mindig úgy szántottunk!
Ti hogy szoktátok használni?
Válasz LehelLehel #8881. hozzászólásáraNálunk 9mm esett 2nap alatt.Ma voltam kint,amilyen mélyen az eke jár csontszáraz a talaj,a homokos részen visszafolyik a barázdába,a kötöttebb részen szaggatja rögöket.Szerintem is 40-50mm kell,hogy dolgozni lehessen.Abba is hagytam.
Válasz LehelLehel #8881. hozzászólására10 mili után ugyanúgy szakadnak a nyírók, egy félfüggesztett Lemkennek derékbatört a feje, a tartó sem húzza már soká,a másikon meg meghajlott az ekevas....ez a tegnapi nap eredménye az esők után....minimum 40-50 mili kellene, utána 2 szelesebb nap szikkadni....na utána volna optimális.
Válasz shazi #8877. hozzászólásáraSzia!
A rögtörő 2 pálcás henger csak rugós függesztéssel. Illetve lánccal van kikötve a vége az eke 3. pontjához, tehát a másik oldalról is stabilizálva van.
Egyébként dolgoztam vele nélküle is, ott is ez volt a tünet.
Jött ugye több megoldás is, tehát van miből építkezni, meg van még szántani is, ahogy a vak is megmondta, meglátjuk
Válasz Gumóka #8875. hozzászólásáraSzia! Visszaolvastam a főfő problémádig a topicot, bár valaki írta, hogy az első fej fogásszélessége nem befolyásolja ezt az elmegy az eke a szàntatlan felé témát szerintem pedig igen, állítsd be annyira amennyire kell, plusz a hátulján van az a rögtörő azt használod? Sosem volt olyan a gépemen még hasonló sem így ezt nem tapasztalatból írom csak egy gondolat, full ott van az eke legvégén hatalmas erőkar, szóval ha az kicsit is elkezd dolgozni húzza tólja berenálja a földet azaz erő mind mind tolja az ekét a szàntás felé szerintem. Egyébként témába volt a laza lakat stb, hogy az nélkül nem megy nálunk, nem is megy DE ekkora terhelést nem kapnaka lakatok mint a képen amit feltettél...
Válasz Földönfuto #8874. hozzászólásáraSzia!
Nagyjából középen van (nem centiztem), ránézésre oldalanként 5-5 centi adott előre-hátra, tehát van még hová tolni a farát
Amúgy igen jól látod, pont ezen ment a témázás, hogy amint belekap a földbe, kiteszi balra az ekét.
Válasz Gumóka #8848. hozzászólásáraHello.Nézegettem a képeket az ekédről,ami a fogásszélességet illeti igy ránézésre jól áll a Z tengely,viszon igy a képen úgy látszik,hogy eléggé passzosan van a kengyelben.Mennyire tudod állitani előre hátra?Nekem Lajta vázon vannak IH fejek,laza lakattal használom és a kitámasztó orsónak is van 6-8 cm játéka.A lakatokat nézve itt igen nagy erők
dolgoznak rossz irányba.
Válasz csoppika #8872. hozzászólásáraAlapjában véve nem áll rosszul, ha a náddal jó lesz, esetleg még függesztőn csalogatok rajta, akkor nem is érdekel.
Amúgy van itt is bőven Kühne/Lajta, valójában nem rossz ötlet.
Mondjuk, ha faragni kell a vázat sem téma, eszköz, tudás, anyag adott, akár egy újhoz is, na akkor lenne fontos egy gyári kiindulási alap.
De mivel nekem nem gyári a vázam, így ezért vizuáltam betonon léccel, mert ha nem sikerült jól összeállítani, akkor azt kiadja.
Lejebb ezt írták a többiek is, csak konyhanyelven
6. oldali ábrán látható a jó beállítás!
Ekenád pár fokos szöget zár be a barázdával. Ezért nem jó a párhuzamosság! Függesztő, vagy más néven Z tengely helyzete határozza meg.Jobbos ekénél az eke hátsó felét balra kell eltolni! A talaj ellenállást kell ellensúlyozni!
Válasz gjoni #8858. hozzászólásáraBetonon néztem,léceztem, pont ezért, hogy egyáltalán párhuzamosan állnak e a fejek a traktorhoz, tehát nem e görbén vannak feltéve.
Ha jut eső, tesztelem, mindenképpen hozom a tapasztalatokat
Válasz .Richard. #8860. hozzászólásáraHa ennyire szaggatja a lakatot valamelyik fej kurvára feszül,ekenád vége ,ha kopottabb,mint elől tuti farol az ekenád a barázdafalra.
Válasz gjoni #8858. hozzászólásáraBocsi! kiindulásnak írtam, mert ahogy nézed az ekét elég rosszul áll a nád meg esetleges barázda viszonya. Nem a gerendára értettem, hanem az állítható tengelyen a kereszt tengelyen! De mivel szabja a lakatot amit kérsz tőle, az csak ront rajta. na mindegy, már nádat cserélt, ha hosszabb akkor már talán valamit javul neki, aztán rájön miként közelítse barázdafalra.
10059 hozzászólás
Hétfő/keddre igér még egy jó adag esőt, aztán meg fagyot, talán kiadja hogy a fagyon gyorsan megcsinálni a hátralévőt
Válasz *** HM *** #8906. hozzászólására![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
ez így jó szellős lábbeli
Válasz *** HM *** #8906. hozzászólásáraNe irogassak mer berontok a gyümölcsösbe 5 fejjel![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz gjoni #8905. hozzászólásáraVidd fel a tarifát h kiadja 1 uj csukamonikara
Válasz F-A-R-M-E-R #8901. hozzászólására
nálunk se jobb haza is jöttem.
egy homok kertet csináltam,az is hamu száraz
Válasz F-A-R-M-E-R \ #8901. hozzászólásáraÉn má kezdem most épp unni 15 üzóra után![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz apuci #8902. hozzászólásáraKiv vagyok szomszéd zetoros koma mikor vonul bele a quvagazos 30hajába karcolni.... Nagyon fosik tűle ...![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Esőtáncol otthon
Válasz *** HM *** #8899. hozzászólásáraNem köll!!!!![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
Válasz *** HM *** #8897. hozzászólásáraBúzatarló mai szántás lenne, de ez inkább kotorèkolás..![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
![smile surrender](/oldforum/images/smiles/surrender.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20181123202940_img_20181123_105915.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20181123203011_img_20181123_105924.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20181123203057_img_20181123_105859.jpg)
JÖHETNE MÁR AZ 50 MILLI, VAGY ANNÁL TÖBB...
Válasz *** HM *** #8899. hozzászólásáraHopp![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz apuci #8898. hozzászólásáraAzokat viheted![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz *** HM *** #8897. hozzászólásáraA naprák jobbak!!!!![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Jó a szántás főleg a kukfődek.
Válasz mtz1221 #8894. hozzászólásáraNem nagyon mond olyat
Válasz mtz1221 #8892. hozzászólásáraHenger nélkül???
Válasz kori01 #8893. hozzászólásáraÉn attól félek hogy majd felülre jön hó formájában.Ha október közepe lenne,nem erőltetném.
Válasz mtz1221 #8892. hozzászólásáraPár nap múlva hátha menne lentebb a nedvesség
Most értem be én is.Siralmas az egész.Felső 10-15 centi vizes alatta meg mintha szikla lenne.Gruberozni se lehet mert ott meg ragad a rögtörő.![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz Bigyófelügyelő #8889. hozzászólásáraItt a napratarlót úgy gyóntatjuk, hogy annó kapott egy ih könnyűtárcsát, most meg egy simba Nehéz tárcsát(kés nélkül), aztán lazítva van. Ami repce(kitárcsázott) utáni forgó, abban penge munka lett, de az agyongázolt kukorivaföld az már nyírócsavarok után kiált.
Lejött tegnapestig vagy 10+mm, még nyomtuk, de mára olyan 15-20 környéke, bennmaradtunk.
A teteje már ragad, de amugy látszik a változás, a 10 militől is jelentősen javult a talaj omlóssága..
Csak állna meg most egy párnapra..
Válasz H.József #8887. hozzászólásáraNekem csak a balos van fixen....a másik úszóban van...
Válasz LehelLehel #8881. hozzászólásáraEgyáltalán nem lett könnyebb...esett 5-6 mm...aarra jó hogy csúszik a teteje, esetleg tapad a kerékre....napratarlót szántottam....gyötrelem...ekkora rögöket soha nem láttam....vártam mikor szakad valami...megúsztam de abba is hagytam...jövő hétre jelentős csapadékot mutat talán majd utána...
https://www.youtube.com/watch?v=fzULix-F5f4
Sziasztok!
Vettünk egy új váltvaforgató ekét, és a könyvében az van, hogy a függesztő karok oldalsó orsói szántás közben ne legyenek fix állásban! Mi idáig mondjuk mindig úgy szántottunk!
Ti hogy szoktátok használni?
Válasz LehelLehel #8881. hozzászólásáraNálunk 9mm esett 2nap alatt.Ma voltam kint,amilyen mélyen az eke jár csontszáraz a talaj,a homokos részen visszafolyik a barázdába,a kötöttebb részen szaggatja rögöket.Szerintem is 40-50mm kell,hogy dolgozni lehessen.Abba is hagytam.
Elég frankók a talajok.![smile devil](/oldforum/images/smiles/devil.gif)
Laza földek porladnak zsirosak omlanak...
15 üzemórákban lehet apritani ...
Válasz Gepi #8882. hozzászólásáraEzen már nincs mit kovácsolni,idén elmennek így jövőre meg kap 4 újat.
Válasz LehelLehel #8881. hozzászólására10 mili után ugyanúgy szakadnak a nyírók, egy félfüggesztett Lemkennek derékbatört a feje, a tartó sem húzza már soká,a másikon meg meghajlott az ekevas....ez a tegnapi nap eredménye az esők után....minimum 40-50 mili kellene, utána 2 szelesebb nap szikkadni....na utána volna optimális.![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Válasz mtz1221 #8868. hozzászólásáraMiért nem vitted el egy hogy kovácsolják ki?
sziasztok!![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Szántot valaki közülletek mostanában?Ha igen akkor könnyebb lett e a szántás az esök után?
Válasz Gumóka #8879. hozzászólásáraTaláltam képet, 2 fejjel így nézett ki.
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20181120124702_img_20181011_114337.jpg)
Válasz shazi #8877. hozzászólásáraSzia!
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
A rögtörő 2 pálcás henger csak rugós függesztéssel. Illetve lánccal van kikötve a vége az eke 3. pontjához, tehát a másik oldalról is stabilizálva van.
Egyébként dolgoztam vele nélküle is, ott is ez volt a tünet.
Jött ugye több megoldás is, tehát van miből építkezni, meg van még szántani is, ahogy a vak is megmondta, meglátjuk
Válasz shazi #8877. hozzászólásáraBocs.szántatlan rész felé tolja..
Válasz Gumóka #8875. hozzászólásáraSzia! Visszaolvastam a főfő problémádig a topicot, bár valaki írta, hogy az első fej fogásszélessége nem befolyásolja ezt az elmegy az eke a szàntatlan felé témát szerintem pedig igen, állítsd be annyira amennyire kell, plusz a hátulján van az a rögtörő azt használod? Sosem volt olyan a gépemen még hasonló sem így ezt nem tapasztalatból írom csak egy gondolat, full ott van az eke legvégén hatalmas erőkar, szóval ha az kicsit is elkezd dolgozni húzza tólja berenálja a földet azaz erő mind mind tolja az ekét a szàntás felé szerintem. Egyébként témába volt a laza lakat stb, hogy az nélkül nem megy nálunk, nem is megy DE ekkora terhelést nem kapnaka lakatok mint a képen amit feltettél...
Válasz Gumóka #8875. hozzászólásáraNekem a baloldali majdnem teljesen előre van tolva,a jobboldali meg kb.2cm-re van a hátsó faltól.
Válasz Földönfuto #8874. hozzászólásáraSzia!![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Nagyjából középen van (nem centiztem), ránézésre oldalanként 5-5 centi adott előre-hátra, tehát van még hová tolni a farát
Amúgy igen jól látod, pont ezen ment a témázás, hogy amint belekap a földbe, kiteszi balra az ekét.
Válasz Gumóka #8848. hozzászólásáraHello.Nézegettem a képeket az ekédről,ami a fogásszélességet illeti igy ránézésre jól áll a Z tengely,viszon igy a képen úgy látszik,hogy eléggé passzosan van a kengyelben.Mennyire tudod állitani előre hátra?Nekem Lajta vázon vannak IH fejek,laza lakattal használom és a kitámasztó orsónak is van 6-8 cm játéka.A lakatokat nézve itt igen nagy erők
dolgoznak rossz irányba.
Válasz csoppika #8872. hozzászólásáraAlapjában véve nem áll rosszul, ha a náddal jó lesz, esetleg még függesztőn csalogatok rajta, akkor nem is érdekel.
Amúgy van itt is bőven Kühne/Lajta, valójában nem rossz ötlet.
Mondjuk, ha faragni kell a vázat sem téma, eszköz, tudás, anyag adott, akár egy újhoz is, na akkor lenne fontos egy gyári kiindulási alap.
Válasz Gumóka #8866. hozzászólásáraNincs a környéken Lajta eke? Vagy esetleg itt vki megméri neked a váz méreteit...
Válasz mtz1221 #8868. hozzászólásáraÜdv.! Ezzel biztosan belemegy még a betonba is csak + 5-10l gázolaj/ha
Válasz mtz1221 #8868. hozzászólásáraHű nem semmi
Válasz mtz1221 #8868. hozzászólásáraHű nem semmi
Mai meló.![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20181119173546_img_20181119_154809.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20181119173608_img_20181119_154839.jpg)
Válasz Gumóka #8866. hozzászólásáraHa az eke jól lesz beállítva, gúzslánc laza is lehet!
Válasz Lala5995 #8865. hozzászólásáraOké, ez már megvan.
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
De mivel nekem nem gyári a vázam, így ezért vizuáltam betonon léccel, mert ha nem sikerült jól összeállítani, akkor azt kiadja.
Lejebb ezt írták a többiek is, csak konyhanyelven
Válasz Gumóka #8862. hozzászólásárahttp://zeus.nyf.hu/~jmgt/letolt/novgep_1/eke.pdf
6. oldali ábrán látható a jó beállítás!
Ekenád pár fokos szöget zár be a barázdával. Ezért nem jó a párhuzamosság! Függesztő, vagy más néven Z tengely helyzete határozza meg.Jobbos ekénél az eke hátsó felét balra kell eltolni! A talaj ellenállást kell ellensúlyozni!
Válasz Gumóka #8862. hozzászólásáraNyilván kemény földbe tolja oldalra a lakat meg tartja amíg tudja.
Válasz Gumóka #8862. hozzászólására![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz gjoni #8858. hozzászólásáraBetonon néztem,léceztem, pont ezért, hogy egyáltalán párhuzamosan állnak e a fejek a traktorhoz, tehát nem e görbén vannak feltéve.![smile innocent](/oldforum/images/smiles/innocent.gif)
Ha jut eső, tesztelem, mindenképpen hozom a tapasztalatokat
Válasz .Richard. #8860. hozzászólásáraHa ennyire szaggatja a lakatot valamelyik fej kurvára feszül,ekenád vége ,ha kopottabb,mint elől tuti farol az ekenád a barázdafalra.![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
Válasz gjoni #8858. hozzászólásáraBocsi! kiindulásnak írtam, mert ahogy nézed az ekét elég rosszul áll a nád meg esetleges barázda viszonya. Nem a gerendára értettem, hanem az állítható tengelyen a kereszt tengelyen! De mivel szabja a lakatot amit kérsz tőle, az csak ront rajta. na mindegy, már nádat cserélt, ha hosszabb akkor már talán valamit javul neki, aztán rájön miként közelítse barázdafalra.