Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Massey Ferguson traktorok új
- Kukorica vetőmagok új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Solis traktorok új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Agrárjog új
1431 hozzászólás
Válasz #880. hozzászólásra
Üdv, köszönöm.
Válasz #879. hozzászólásra
tehát kifizeted minden évbe és műveled minden évbe a lejáratig
Válasz #878. hozzászólásra
az előző tulajjal kötött szerződésednek, van egy lejárata,a FH-ba eszerint van bejegyezve a földhasználatod.Amig Te vagy a Földhasználó,addig tied a földalapú.Te üljél a seggeden és műveld a földet szakszerűen,addig amig nem jön el a bérletidij fizetés határideje neked nem kell keresgélni senkit,ha eljött akor meg kifizetetd az uj tulajnak, és kész.
Válasz #877. hozzászólásra
Kedves ..MZ/X.
Az én esetemben viszont a területalapú nekem jár ,vagy az új gazdának ?
Válasz #875. hozzászólásra
Sajnos úgy néz ki, hogy ki kell függeszteni. Mondjuk kicsit ellentmondásos a dolog.
1994 évi LV törvény 12§ (2.) bekezdés szerint 2013. jan 1. utáni keltezésű szerződés módosításoknál az új szerződésekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
Viszont a 16/2002 (II.18.) Kormányrendelet 1§ az mondja, hogy az első helyen álló személynek nem kell kifüggeszteni és bizony a volt haszonbérlő a legelső helyen van.
Földhivatalban meg kell kérdezni. Ha bejegyzik kifüggesztés nélkül is akkor gyorsan meg kell csinálni.
Válasz #875. hozzászólásra
Idén január 1-től ki kell!:
"A 2013. JANUÁR ELSEJÉT KÖVETŐEN MEGKÖTÖTT HASZONBÉRLETI SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁSOK - AMELYEK A HASZONBÉRLETI DÍJ CSÖKKENTÉSÉRE ILLETVE A HASZONBÉRLET HATÁRIDEJÉNEK MEGVÁLTOZTATÁSÁRA VONATKOZNAK - AKKOR REGISZTRÁLHATÓAK A FÖLDHASZNÁLATI NYILVÁNTARTÁSBAN, HA ERRE VONTAKOZÓAN A FELEK AZ ALAPSZERZŐDÉSBEN MEGÁLLAPODTAK. MEGÁLLAPODÁS HIÁNYÁBAN A MÓDOSÍTÁSOKAT AZ ÚJ SZERZŐDÉSEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK SZERINT BÍRÁLJA EL A FÖLDHIVATAL."
Pár napja kaptam!!
Válasz #874. hozzászólásra
de ha hosszabit és nem járt le akkor nem kell
Válasz #872. hozzászólásra
Mármint, ha megcsinálod! Bocs
Válasz #872. hozzászólásra
Amennyiben holnap nem csinálod meg, akkor igen. holnap dec 31.-i dátummal még leadható
hali!
Kérdésem a következő: Öt éve bérlek egy földet még nem járt le a szerződés,szerintetek a hosszabbítást újabb öt évre ki kell e függeszteni?
Nem tudom az új módit.
Válasz #865. hozzászólásra
Erre igazán kíváncsi lennék hogy lehet pro-és kontra bizonyitani hogy a -JÓ GAZDA-GONDOSSÁGÁVAL- van az adott föld megmüvelve!! Sokan hivatkoznak rá szerzödésekbe is foglalják de hogy ez mit takar és hova van be rögzitve s ki jogosult ennek a megitélésére azt szerintem senki sem tudja..Vagy mégis???
Válasz #866. hozzászólásra
Elvileg új szerződést,de a föld a tiéd,míg le nem jár.Ez tuti!
Válasz #858. hozzászólásra
Levinek igaza van 9 évig tiéd a föld még!Tulajdonos váltással nem szűnik meg a bérleti szerződés!
Így van!
Válasz #866. hozzászólásra
Sajnos akkor nincs mit tenni. Ha nem okoskodtak valamit a kifüggesztés elkerülésére, akkor ki volt függesztve. Mindig érdemes lesni a hirdetmeny.magyarorszag.hu oldalt. Kár ilyen miatt lemaradni fontos dolgokról. Most már elég havonta 1-2 alkalommal bepillantani, mert a vásárlásokat 60 napra függesztik.
Tényleg, mikor vásárolta az idegen tulaj a földrészt? Ha dec 28 után került kifüggesztésre akkor 60 napra kell kint lennie. Ebbe esetleg bele lehet kötni ha még a régi jogszabály szerint 15 napra volt kifüggesztve.
A régi szerződés él tovább, csak a tulaj személye változott. Keresd meg, hogy milyen módon tudod részére átadni, eljuttatni a bérleti díjat.
Sajnos most nem találom az ide vonatkozó jogszabályt, de pontosan leírja. Olvasd át a Tft-t okosabb leszel.
Köszönöm a választ ..MZ/X...
Na akkor sorjában:
Idegen volt a vásárló, nem táblabeli, nem tulajdonos társ.
Nincs ilyen pont a szerződésemben.
Sőt fix összeg a bérlet, ami le van írva a szerződésben.
Fizetni precízen szoktam, ez elvi kérdés nálam.
Hanem vele akkor új bérleti szerződést kell kötnöm ??
Válasz #862. hozzászólásra
Nos, vegyük sorba.
Akkor, ha olyan vette meg aki nem tulajdonos a táblában akkor ki volt függesztve. Ilyenkor téged és mindenki mást a kifüggesztés útján értesítenek. Semmi más úton nem köteles senki neked szólni. Az más kérdés, hogy emberileg, etikailag mi lenne a helyes.
Ha tulajdonos társ volt aki megvette akkor még csak kifüggeszteni sem kellett. Egyszerűen bejegyezték a földhivatalban.
Ha a bérleti szerződésedben nincs olyan pont, hogy a tulaj egyoldalúan felmondhatja a szerződést akkor még a 10 évből fennmaradó időn keresztül te műveled. Annyi a változás, hogy az új tulajnak kell küldened a bérleti díjat. Felmondani csak akkor tud, ha nem fizetsz, vagy nem a jó gazda gondosságával műveled. Tehát ne adj rá okot.
Amennyiben van lehetősége a tulajnak az egyoldalú felmondásra akkor sajnos nincs mit tenned. Ha felmond neked meg kell osztoznotok a területen.
Válasz #851. hozzászólásra
marhaság amit összehordasz
Válasz #862. hozzászólásra
az már jóóóóóóóóvárj még egy kicsit csak van valaki öreg szaki aki ki okosít ne kapkodj nem mennek olyan gyorsan a dolgok a hivatalokba nyugodj meg van még időd
Válasz #861. hozzászólásra
6 hektár.
Válasz #858. hozzászólásra
egy a lényeg a föld használat roll lenne mondj vagy köc egy új szerződést az új tulajjal még agy vagy keresd fel a falugazdászodat és kérj tőle tanácsot én biztos nem adnám oda addig amíg él a szerződésem rokonnal is ugyan ez van használ még 8-évig kb 7ha-t az alap kabát
amúgy menyi föld ha szab
Ne vicceljetek, máskor a hivatal 47 Ft elmaradásért ír és befizetteti , egy ilyen esetben mikor sok-sok pénzről van szó nem teszi meg ????
Válasz #856. hozzászólásra
szerintem nem kel vele egyezkedni várjon a sorár tudta mit vesz meg ha meg nem akkor így járt vagy mondj egy árat neki az kalap majd 9-év múlva fojt köv
Válasz #855. hozzászólásra
Köszi Levi. De most már nem tudom mégis mit lehet tenni, mert egymásnak ellent mond a két szöveg.
Válasz #856. hozzászólásra
Üdv Jaffa.
Biztosan igazad van, de nem tudtam róla hogy meghirdették, se egy telefon se papír , a volt tulaj részéről sem,hivataltól sem, semmi az égvilágon.
Annyit elvártam volna ha már benne vagyok hogy valamilyen formában értesítsenek.
Lehet aláírják helyettem ?
Egyébként köszi Jaffa.
Moderálta: (575) 2013-01-29 17:15:48
Válasz #854. hozzászólásra
Ez mind igaz! Vagyis neked elővásárlási jogod lett volna, de mivel a kifüggesztési idő alatt nem reflektáltál a vételi ajánlatra, ezért ez így már nem lényeges...
De figyelj!!!! Földhasználat csakis úgy jegyezhető be, ha a régi földhasználó lemond róla! Vagyis: ha az új tulajdonos földhasználatot akar bejelenteni erre a területre, akkor nélküled azt nem tudja megtenni. Próbálj vele egyezkedni!
Válasz #852. hozzászólásra
nem így van mivel még az előző tulajjal kötödted a szerződést az a le járat végéig jár neked ha még 9 év akkor az új tulaj addig vár szépen a sorára mivel + osztatlan közös és nagyobb rész a tiéd így ott adod neki a földet ahol akarod ha a csucskát akkor azt vagy a szarabb minöséget azt elmehet a só hívatalba
Válasz #852. hozzászólásra
Nem értem !!!
Tavaly kötöttük meg újabb tíz évre.
Válasz #851. hozzászólásra
Üdv, nem tudom a választ. Mert élő a szerződésem, s én bejelentettem annak rendje és módja szerint, előtte is én béreltem tíz évig.
Ez nem vonatkozik rá és rám ?
"Elővásárlási jogok
10. §60 (1)61 Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:
a) a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;
b) a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;
c) a helyben lakó szomszédot;
d) a helyben lakót;
e) haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.
(2)62 Az (1) bekezdés c)-d) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:
a) a családi gazdálkodó;
b) nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó.
(3)63 Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.
(3a)64 Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén.
(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.
(5)65 Az (1) bekezdés b) és e) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesművelés) legalább három éve fennáll.
(6)66 Termőföld vagy tanya eladása (haszonbérbe adása) esetén, amennyiben e törvény, valamint a Ptk. alapján törvényes elővásárlási (előhaszonbérleti) jog áll fenn, a termőföld, tanya tulajdonosának az ingatlanra vonatkozó, és az általa elfogadott vételi (haszonbérleti) ajánlatot hirdetményi úton kell az elővásárlásra (előhaszonbérletre) jogosulttal közölnie. A Nemzeti Földalapba tartozó termőföldek tekintetében a törvény elővásárlási jogra vonatkozó rendelkezéseit a külön jogszabályban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A hirdetményi úton történő közléssel összefüggő igazgatási jellegű szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.
(7)67 A mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld értékesítése esetén a mezőgazdasági termelőtevékenységet folytató vásárló tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése iránti kérelméhez mellékelni kell a támogatás elnyerését igazoló okiratot is."
Válasz #850. hozzászólásra
A bérleti szerződés már nem élő ebben az esetben (mert a tulajdonos megváltozott), csakis a földhasználati joga él !
Válasz #846. hozzászólásra
Szia Zoli!
A kérdés az, hogy az új tulajdonos földhasználatát bejelentette e a földhivatalhoz, vagy a tulajdonos-változást...
A földhasználati bejelentéshez kell az előző földhasználónak a lemondó nyilatkozata, aki ebben az esetben Te vagy...
Lehet, hogy a jelenlegi tulajdonos nem is akarja használni, csak megvásárolta..., de neked akkor is fel kell venni vele a kapcsolatot, mert, ha esetleg területalapúra akarja ő is beadni, és te is, akkor galibát fog okozni a kettős igénylés! És a régi szerződésed is semmis, hiszen az új tulajjal kell bérleti szerződést kötnöd! Fel a fejjel!
a bérleti szerződés ugyan úgy él tovább amúgy!
először a bérlőnek kellett volna felajálani megvételre,majd a szomszédnak!
ez szerintem simlis dolog volt!
Senki ??
ha figyelted volna a kifűggesztést megvehetted volna de igy eluszott!!
Üdv Mindenkinek
A problémám a következő:
Van egy darab föld, több tulajjal, köztük én is.Osztatlanban.
Én kibéreltem a tulajoktól a részüket,annak módja szerint jártam el, földhivatali bejegyzés stb stb.
Az egyik tavaly járt volna le, de a tulajjal egyetértésben megújítottam újabb tíz évre a szerződést.
Ez a tulaj se szó se beszéd, eladta a hivatalosan bejegyzett ,általam kibérelt, fizetett földet , de úgy hogy a mai napig nem értesített erről a dologról, mi több a hivatal át is írta.
Kérdésem a következő: Mivel szerettem volna a bérlet végén megvenni az adott földet, törvényesen járt e el a tulaj ? Mert értesítést se írásban, sem szóban nem kaptam.
Egyáltalán ,
Én bérlem az egész táblát a saját tulajdonomon kívül,
őstermelő vagyok, szinte a táblában lakom, tanyán lakom.
Tud valaki ebben segíteni ??
Moderálta: (575) 2013-01-29 14:37:19
Üdv!
Utána érdeklődtem ma az NFA-nál és kiderült hogy az új kormányrendelet szerint idén már 60 napra kell kifüggeszteni a bérleti szerződéseket.
Válasz #840. hozzászólásra
A 16/2002 Kormány rendelet szabályozza:
Vételi ajánlat naptári 60 napra
Haszonbérleti ajánlat naptári 15 napra
kerül kifüggesztésre, amit 2012.dec 28-tól kell alkalmazni.
Tegnap ez ment egész nap a rádióban: 2013. január 1-jével, illetve 2013. február 1-jével változnak a földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó szabályok. A módosult szabályozást a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvényt (a továbbiakban: Tft.) módosító 2012. évi CCXIII. törvény, és a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Fönyr.) módosító 355/2012. (XII.13.) Korm. rendelet, valamint a 429/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet tartalmazza. A módosított Tft.-nek és a Fönyr.-nek a földhasználati nyilvántartási eljárást érintő rendelkezéseinek megismeréséhez az alábbi összefoglaló nyújt segítséget.
Nem tudom, hogy valahol volt e már erről szó, ide azért beteszem.....
A nyilatkozat leadási határideje március 30!!!!!!!!!
Válasz #838. hozzászólásra
A Naturásat erre van aki ingyen.
Válasz #840. hozzászólásra
Köszönöm! Esetleg azt is tudná hogy mit jelent az hogy a kifüggesztés díja ajánlatonként 1750ft? Ez mire vonatkozik? Ha pl: van 20 tulaja van annak a földnek amit én ki akarok bérelni akkor az 20*1750ft? Az egy kicsit borsos ár azért hogy ki legyen függesztve az a papírlap.
Válasz #839. hozzászólásra
Változtak.
Vásárlás: 60 naptári nap
Haszonbérlet: 15 munkanap
Üdvözletem mindenkinek!
Abba kérném a segítségeteket,hogy tudjátok e esetleg,hogy a jegyző hány napra függesztheti ki a haszonbérleti szerződést és a vételi ajánlatot.Változtak e ezek a rendeletek most 2013-ra? Most 60napra kell vagy 15-re,de melyiket mennyire? Előre is köszönöm a válaszokat
Tudja valaki azt, hogy gyepet mennyiért szoktak bérelni? Minden infó érdekel!
Válasz #836. hozzászólásra
Mármint 30 napjuk van a szerződést beadni bejegyzésre, utána a földhivatal bírság ellenében jegyzi be (aranykoronaérték ezerszerese). Ezzel viszont meg lehet fenyegetni azt aki visszatartja a papírokat, hogy ezt ráterhelik mivel az ő hibájából nem lehetett időben beadni a földhivatalba a papírokat. De ezt egyből ügyvéddel jogszabályra hivatkozva tértivevénnyel megküldeni, hogy ekkor és ekkor adja át a papírokat az átadásnál a két tanuról gondoskodsz (lehetőleg 100 kg felettiekről). Tájékoztatni róla, ha nem adja át, akkor bírósági út és a perköltségen kívűl az elmaradt hasznot és a földhivatali bejegyzés bírsággal terhelt összegét is kénytelen leszel ráhárítani és a per tárgyát fogja képezni.
Válasz #834. hozzászólásra
Tudtommal 30 napig él egy kifüggesztés.Ha eddig nem léptek,újat lehet beadni,vagyis kifüggeszteni.
Válasz #834. hozzászólásra
Mi is jártunk már így, hogy a papírokhoz nem fértünk hozzá, így elúszott. Azóta papír nélkül használja más.
Mindenki csak a bírósági utat javasolta, de mire az a végére járt volna a bérleti idő fele eltelt volna.
Ha van rá mód akkor a jegyzőtől lehetne kérni HIVATALOS másolatot az egész irathalmazról és azt bevinni hátha az alapján bejegyzik.
Válasz #832. hozzászólásra
Nocsak vannak új kiskapuk?
Én egyelőre megálltam. Alakul a true story. Ha valaki azt mondja fél évvel ezelőtt, hogy ilyen bonyodalmakba megyek bele akkor azt mondom, hogy vigyék a viccosztályra, mert nem kerek nála valami. Szóval vakarjuk a fejünk.
Megvolt a kifüggesztés, iratjegyzék stb...
Földhivatalnál jogosult vagyok a földhasználatra. Csak éppen nem tudok bejelentkezni, mert a cég főembere a tulajtól elvitt minden papírt. Nekem pedig nem hajlandó átadni. Pont ma voltam nála 2. alkalommal folyamatosan fenyegetőzik az arc. Nem jutunk dűlőre. Idő közben hirtelen ő is őstermelő lett és állítólag a családi gazdaság regisztrációja folyamatban. Valószínűleg be van kötve a földhivatalba is, mert ott sem túl előzékenyek az ügyintézők.
A tulaj 70 és a halál között félúton. Szerencsétlen kis öreget sajnálom, mert két tűz közé került. Fogalma nincs semmiről.
Bírósági úton tudnám kényszeríteni a papírok kiadására, de hiába mert nincs nála. Agyalunk rajta, hogy milyen úton módon sikerülne visszaszerezni a papírokat a földhivatali bejegyzéshez.
Válasz #831. hozzászólásra
1994 évi LV törvény
16/2002 II 18. Korm rendelet
Ezek amik alkalmazhatóak. Olvasd át őket.
Válasz #830. hozzászólásra
De van,egy pillanat alatt változtatunk rajta,csak fel kell venni a kesztyűt(persze nem itt,ezért kell sürgösen bevezetni a privát üzenet rendszert itt a fórumon...az itteni okosítások miatt megkaptuk a pofont rendesen a mostani rendelettel,de ezután vakarozhatnak majd...) bronksz csörögj rám,mert őstermelkért bármit...Na de mi van a tiéddel Mzé?