Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR402.41 FtUSD387.9 FtCHF425.17 FtGBP483.33 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Tudna nekem valaki tanácsot adni ez ügyben?
Kukorica tarló van most és el akarom hagyni a szántást. Nem azért mert nem tudok, csak nálunk van aki tud szántani és valaki azt hiszi hogy tud. Jövőre szintén kukorica menne bele. Kérdésem az lenne milyen munkameneteket kellene és milyen mélységben megcsinálnom? hogy 1 év múlva mire oda jutok ne az legyen a véleményem hogy teljes csőd.
Válasz Mf-es #11677. hozzászólásáraKérdés, hogy mennyire jó talajt lehet majd csinálni egyszeri grúberezéssel ezen az öntéstalajon, de nekem is megfordult már a fejemben, csak kell majd a télen valami komolyabb lezáróhengert barkácsolni, máskülönben az is esélytelen.
Lazítóval vagy kultivátorral ősszel művelt kukoricatarlón ki mivel készít magágyat tavasszal?
Feco írta anno, hogy ha a felszín jó, akkor nem kell hozzányúlni, hagyni kell "összeérni".
Rövidtárcsa nem biztos hogy tavasszal jó választás, kombinátor lehet hogy összehúz...
Jelenleg úgy néz ki a terület, hogy a kukoricatarló horizon staros aratás után meg lett keverve kultivátorral, de elég sok a szár a felszínen. A tetején vannak rögök, kisebbek nagyobbak, főleg ott ahol le lett taposva, vagy tavasszal belvizes volt.
Várjak türelemmel, és tavaszra simul valamennyit, vagy azért szükség lehet további műveletre?
Gyakorlatilag november eleje óta sem számottevő csapadék sem fagy nem volt, csak az évszakhoz képest meleg, meg szél, a korai szántások már rendesen megszáradtak.
Szóval ha egy mód van rá nem nyúlnék ezekhez hozzá, de ha mégis kénytelen leszek, miben érdemes gondolkozni?
Válasz .Szabi. #11673. hozzászólásáraNémetből egy kereskedőtől. Kimentünk, megnéztük, tetszett, szép és jó alapjárat, semmi füst, csak az első híd lestrapáltságát vettük észre, amit a homlokrakodózásnak tudhatunk be.
Válasz szanberg #11669. hozzászólásáraA legfeltűnőbb, hogy egyszerűen nincs benne erő, jobban füstül a kelleténél, és kékesen. kölcsönkérve egy 3 fejes kis ágyekét, amit MTZ-vel szoktam húzni, na azzal a második fordulónál a kiegyenlítő tartálynál nyomta ki a vizet, erőlködik, és esik vissza a fordulat. Amit félkézzel tudtam megnézni egy cimbora segítségével, hogy koszos volt a légszűrő (amit majd holnap rendelek is egy újat). Továbbá van egy kis olajfolt a turbónál, de egyedül nem tudok most komoly munkát végezni...
Válasz VTR-es #11670. hozzászólásáraDirektvetést csináltam idén, de addig nem is próbálkozok többet, amíg a talajok erre nem állnak készen. Ekém nincs ellenben lazító gruber van a portán, majd ezekkel valamit vakarok a földeken ha tudok, vagy kérek kölcsön ekét.
Válasz Berkó_ #11668. hozzászólásáraVárni kell a munkákkal!
Fagyon ha szántani nemlesz jó akkor lazítóval kellessz meghuzigálni a területeket, megszaggatni, hogy legalább annyi legyen bolygatva. Ha jól adja az idő magát akkor ezt még meg is tudod esetleg tárcsázni mert nemlesz egy síma jégpáncél a felület.
A trakit meg nézesd meg, annak mennie kellene, fújd vissza a tankban a szívócsövet nem e kapott fel valami koszt, a szűrőháznál az áteresz csavarok furatait fújd ki, gondolom szűrőket cseréltetek rajta!?!?!?!?
Aztán a turbója felállítja rendesen a nyomást?
füstölög terhelés alatt avagy sem?
Mik a tünetek amikor nem bír rendesen?
Nem szokásom panaszkodni, de most szerintem még az égiek is ellenem vannak. Megjött az MF amire már nagyon rég vártam, és azzal végre minden földet könnyedén meglazítózom, vagy gruberezem, de valamiért erősebb a 82-es mint a 140 pacis gép. Mondom akkor megszántok minden földet, erre az MTZ is megadta magát. Na akkor szerelés, és erre eltört a kezem. Gyakorlatilag az őszi vetések 40%-át sikerült elvetni, és a maradék földbe mind kapás menne (össz terület 80 %-a), de még se szántva se lazítva se semmi. Így indítom a jövő évet... Ha összeáll a technika, a kezemről is lekerül a gipsz, és netán valami csoda folytán a víz is lemenne a földekről, akkor marad a fagyon szántás amitől igen félek, és a lazítózás, de ilyen nedvesbe max csak csíkot húzna benne, aminek az értelme a gázolajpocséklás. Most légy okos...
Válasz Berkó_ #11657. hozzászólásáraNagyon jó kérdés. Esetleg fagyon 2 átlós sor tárcsás lazító. Vagy tavaszi carrier. A gruber itt nem lesz jó, szntem, kiszárítaná a talajt, meg fel is galacsinolná.
Válasz Berkó_ #11657. hozzászólásáraAz ottani viszonyokat nem ismerve, nehéz bármilyen jó tanácsot is adni. Ami viszont nagy általánosságban kijelenthető, és ezt Szanberg is megjegyezte már nem egyszer, hogy pont a napraforgó az a növény, ami egy szépen megkelt talajt hagy maga után, amibe akár direkt is bátran merne vetni. Na most ez az állapot leszámítva a tartós vízborítást, nem igazán fog leromlani tavaszra sem. A képeket elnézve, ahol ilyen mértékű átnedvesedés tapasztalható, ott vagy megvárja a fagyokat, ha mindenáron művelni akar, vagy megvárja a tavaszt, és akkor akár egy grúber, de még egy rt is elég lehet a kukoricának. Elég tiszta állomány látható a képeken, én személy szerint ha ez az én területemen lenne, én már csak tavasszal adnék neki egy sor rt, és vetném a kukoricát. Bár én csak fordítva szoktam, napra után nagyon ritkán, egy-két egyedi esetben megy kukorica.
Válasz Berkó_ #11657. hozzászólásáraNekem volt ugyanilyen felállás, annyi, hogy levolt zúzva róla a napraforgó szár. Fagyon megtépettem a fralazzal, elég jól átmozgatta a pályát ,tavasszal pedig sikerült egy sorral jó talajt készíteni amikor megpirúlt a teteje.
Jó kukorica lett utána.
Az ilyen mancsolásnak semmi értelme, várni kell a jó időre és akkor lépni
Válasz cimbike. #11656. hozzászólásáraAkartam is kérdezni, hogy egyáltalán ilyen talajnál mit lehetne csinálni, és mikor, hogy jövőre mondjuk kukoricát lehessen vetni bele?
Válasz 4964 #11655. hozzászólásáraA hengert ki tudtuk emelni, szinte minden is érte a talajt. A tárcsát is kiemeltuk, de igy is bedúrt. Nem tudom, hogy egy terranozasnak is lenne-e értelme most. De amúgy nem tudom, hogy van-e jó megoldás ilyen talajra.
Válasz cimbike. #11654. hozzászólásáraIlyenkor előnyösebb egy függesztett gép henger nélkül.
Mi egy 3 méteres terranoval szoktuk csinálni vagy fagyon megtárcsázni.
Tavasszal írtam itt kultivátoros műveléssel kapcsolatban.
Akkor többféle tanácsot kaptam, Fecoé volt a legrészletesebb, ő akkor azt írta, ha ősszel sima felszínt tudok elérni, akkor hagyjam a többit a természetre. Ez alapján az idén a következő lenne:
Szója, napreforgó után egy menetben 40 cm kultivátorral, tavasszal semmi, belevetés és preposzt.
Kukorica után(főleg ahol 10+ tonnás volt) még mindig úgy látom, hogy kell egy sor tárcsa a kultivátorozás előtt(a kultin csak kések, egyengető és henger van), tavasszal ezzel sem csinálnék semmit.
A vetőgépen minden tárcsás, van rajt sortisztító, és az összes tápanyagot ki tudom juttatni, amit tavasszal szánok neki, a többit sorközművelővel tenném.
Jövő héten elkezdem majd teszek fel képeket.
Feco ahol nem striptilleztek, ott nektek hogy áll össze a kép?
A tavaszi műveleteket mindenképp szeretném elhagyni, a taposás és a kiszáradás miatt, de ha úgy látnám hogy kell még valamit bolygatni rajt, akkor természetesen hozzányúlnék.
Mondjuk ott lesz elrontva majd, hogy a búzát meg művelik teljes felületen a strippes táblákon is, nemfog tudni kialakulni az a sávos talajszerkezet, nomeg a többi traktoron 1000-es széles gumik vannak, kombájnokon is melyek nemfognak sorközben járni sosem.... Így mindig lesz taposás, nemlesz 100%-os a technológia
Válasz Pilátus #11643. hozzászólásáraNem messze egy hatalmas nagy vállalkozó JD gépparkjával ráállt a Striptillre, most hozzák meg az 530 lovas hevederes 9000-es JD-t a törzscsuklós 9000-es helyett, mert az előbbi 400 lovas nemnagyon bírta a 12soros Orthmann Striptillert húzni.
A repcéjük gyönyörű ezzel a technológiával! Fullos JD 12soros vetőgéppel szemenként elvetve. Mint a mese. Ja igen, 12soros orthmann sorközművelő, 8430-ason keskeny ápolókerék ikrezés, nagyon ámerika.
Kíváncsi leszek mit mutat majd kukorica után mikor sok a szártömeg, de szerintem ha a gyomírtást bírják majd jól csinálni akkor fain lesz ez a technika. Alap műtrágya letéve gyökérzónához ésatöbbi...
Válasz 4964 #11637. hozzászólásáraA lazítozás elég rázos a vegyszerezőnek, tárcsázni meg nem nagyon szoktuk tudni még tavasszal se. Az rt bedur középen a nehéz tárcsa me döngöl piszokul.
12373 hozzászólás
Üdv!
![smile flowers](/oldforum/images/smiles/flowers.gif)
. Jövőre szintén kukorica menne bele. Kérdésem az lenne milyen munkameneteket kellene és milyen mélységben megcsinálnom? hogy 1 év múlva mire oda jutok ne az legyen a véleményem hogy teljes csőd.
Tudna nekem valaki tanácsot adni ez ügyben?
Kukorica tarló van most és el akarom hagyni a szántást. Nem azért mert nem tudok, csak nálunk van aki tud szántani és valaki azt hiszi hogy tud
http://www.agroinform.com/szantofold/kuszobon-a-talajkozpontu-termeles-konferenciaja-27848-002
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
http://youtu.be/YwdYFaMiLR8
http://youtu.be/YwdYFaMiLR8
Válasz Gergő87 #11680. hozzászólásáraHeveder! Heveder! heveder!
Válasz Gergő87 #11680. hozzászólására Ennek egyébként mi értelme így csinálni?
Válasz Mf-es #11677. hozzászólásáraKérdés, hogy mennyire jó talajt lehet majd csinálni egyszeri grúberezéssel ezen az öntéstalajon, de nekem is megfordult már a fejemben, csak kell majd a télen valami komolyabb lezáróhengert barkácsolni, máskülönben az is esélytelen.
Egy kis talajközpontúság!![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz tajbor89 #11676. hozzászólásárafagyon rt és akkor lehet,hogy már csak vetni kell
Válasz cimbike. #11675. hozzászólásáraÉs mást igen?Ha igen,fergát miért nem??
Válasz Berkó_ #11668. hozzászólásáraTavasszal vetés előtti nap grúber.Nem lesz rosszabb,mint bárki másé.
Lazítóval vagy kultivátorral ősszel művelt kukoricatarlón ki mivel készít magágyat tavasszal?
Feco írta anno, hogy ha a felszín jó, akkor nem kell hozzányúlni, hagyni kell "összeérni".
Rövidtárcsa nem biztos hogy tavasszal jó választás, kombinátor lehet hogy összehúz...
Jelenleg úgy néz ki a terület, hogy a kukoricatarló horizon staros aratás után meg lett keverve kultivátorral, de elég sok a szár a felszínen. A tetején vannak rögök, kisebbek nagyobbak, főleg ott ahol le lett taposva, vagy tavasszal belvizes volt.
Várjak türelemmel, és tavaszra simul valamennyit, vagy azért szükség lehet további műveletre?
Gyakorlatilag november eleje óta sem számottevő csapadék sem fagy nem volt, csak az évszakhoz képest meleg, meg szél, a korai szántások már rendesen megszáradtak.
Szóval ha egy mód van rá nem nyúlnék ezekhez hozzá, de ha mégis kénytelen leszek, miben érdemes gondolkozni?
használt fergát nem mernék venni!
Válasz .Szabi. #11673. hozzászólásáraNémetből egy kereskedőtől. Kimentünk, megnéztük, tetszett, szép és jó alapjárat, semmi füst, csak az első híd lestrapáltságát vettük észre, amit a homlokrakodózásnak tudhatunk be.
Válasz Berkó_ #11672. hozzászólásáraKitől vetted a fergát?
Válasz szanberg #11669. hozzászólásáraA legfeltűnőbb, hogy egyszerűen nincs benne erő, jobban füstül a kelleténél, és kékesen. kölcsönkérve egy 3 fejes kis ágyekét, amit MTZ-vel szoktam húzni, na azzal a második fordulónál a kiegyenlítő tartálynál nyomta ki a vizet, erőlködik, és esik vissza a fordulat. Amit félkézzel tudtam megnézni egy cimbora segítségével, hogy koszos volt a légszűrő (amit majd holnap rendelek is egy újat). Továbbá van egy kis olajfolt a turbónál, de egyedül nem tudok most komoly munkát végezni...![smile blush](/oldforum/images/smiles/blush.gif)
Válasz VTR-es #11670. hozzászólásáraDirektvetést csináltam idén, de addig nem is próbálkozok többet, amíg a talajok erre nem állnak készen. Ekém nincs ellenben lazító gruber van a portán, majd ezekkel valamit vakarok a földeken ha tudok, vagy kérek kölcsön ekét.
Válasz Berkó_ #11668. hozzászólásáraSzar ügy, legfeljebb csiszolhatsz a direktvetős technológián. Gondolkodsz rajta?
Válasz Berkó_ #11668. hozzászólásáraVárni kell a munkákkal!
Fagyon ha szántani nemlesz jó akkor lazítóval kellessz meghuzigálni a területeket, megszaggatni, hogy legalább annyi legyen bolygatva. Ha jól adja az idő magát akkor ezt még meg is tudod esetleg tárcsázni mert nemlesz egy síma jégpáncél a felület.
A trakit meg nézesd meg, annak mennie kellene, fújd vissza a tankban a szívócsövet nem e kapott fel valami koszt, a szűrőháznál az áteresz csavarok furatait fújd ki, gondolom szűrőket cseréltetek rajta!?!?!?!?
Aztán a turbója felállítja rendesen a nyomást?
füstölög terhelés alatt avagy sem?
Mik a tünetek amikor nem bír rendesen?
Nem szokásom panaszkodni, de most szerintem még az égiek is ellenem vannak. Megjött az MF amire már nagyon rég vártam, és azzal végre minden földet könnyedén meglazítózom, vagy gruberezem, de valamiért erősebb a 82-es mint a 140 pacis gép. Mondom akkor megszántok minden földet, erre az MTZ is megadta magát. Na akkor szerelés, és erre eltört a kezem.
Gyakorlatilag az őszi vetések 40%-át sikerült elvetni, és a maradék földbe mind kapás menne (össz terület 80 %-a), de még se szántva se lazítva se semmi. Így indítom a jövő évet... Ha összeáll a technika, a kezemről is lekerül a gipsz, és netán valami csoda folytán a víz is lemenne a földekről, akkor marad a fagyon szántás amitől igen félek, és a lazítózás, de ilyen nedvesbe max csak csíkot húzna benne, aminek az értelme a gázolajpocséklás. Most légy okos...
Válasz 4964 #11655. hozzászólásáraClaas meg tartja a levegőben?
Válasz Dinnyés Laci #11665. hozzászólásáraKukorica.
Válasz cimbike. #11664. hozzászólásárami megy ebbe tavasszal?
Válasz cimbike. #11663. hozzászólásáraNem hiszem el, ez a telefon szivat engem :)
Szóval, nem sokat volt nálam a topdown.
Válasz Sz_Pisti #11661. hozzászólásáraSzóval , sokat volt nálam.
Válasz Sz_Pisti #11661. hozzászólásáraNem sokat sokat nalam.
Válasz cimbike. #11656. hozzászólásáraLe is lehet szerelni azt a hengert, de ez túl vizes akárhonnan is nézem!
Válasz Berkó_ #11657. hozzászólásáraNagyon jó kérdés. Esetleg fagyon 2 átlós sor tárcsás lazító. Vagy tavaszi carrier. A gruber itt nem lesz jó, szntem, kiszárítaná a talajt, meg fel is galacsinolná.
Válasz Berkó_ #11657. hozzászólásáraAz ottani viszonyokat nem ismerve, nehéz bármilyen jó tanácsot is adni. Ami viszont nagy általánosságban kijelenthető, és ezt Szanberg is megjegyezte már nem egyszer, hogy pont a napraforgó az a növény, ami egy szépen megkelt talajt hagy maga után, amibe akár direkt is bátran merne vetni. Na most ez az állapot leszámítva a tartós vízborítást, nem igazán fog leromlani tavaszra sem. A képeket elnézve, ahol ilyen mértékű átnedvesedés tapasztalható, ott vagy megvárja a fagyokat, ha mindenáron művelni akar, vagy megvárja a tavaszt, és akkor akár egy grúber, de még egy rt is elég lehet a kukoricának. Elég tiszta állomány látható a képeken, én személy szerint ha ez az én területemen lenne, én már csak tavasszal adnék neki egy sor rt, és vetném a kukoricát. Bár én csak fordítva szoktam, napra után nagyon ritkán, egy-két egyedi esetben megy kukorica.
Válasz Berkó_ #11657. hozzászólásáraNekem volt ugyanilyen felállás, annyi, hogy levolt zúzva róla a napraforgó szár. Fagyon megtépettem a fralazzal, elég jól átmozgatta a pályát ,tavasszal pedig sikerült egy sorral jó talajt készíteni amikor megpirúlt a teteje.
Jó kukorica lett utána.
Az ilyen mancsolásnak semmi értelme, várni kell a jó időre és akkor lépni
Válasz cimbike. #11656. hozzászólásáraAkartam is kérdezni, hogy egyáltalán ilyen talajnál mit lehetne csinálni, és mikor, hogy jövőre mondjuk kukoricát lehessen vetni bele?
Válasz 4964 #11655. hozzászólásáraA hengert ki tudtuk emelni, szinte minden is érte a talajt. A tárcsát is kiemeltuk, de igy is bedúrt. Nem tudom, hogy egy terranozasnak is lenne-e értelme most. De amúgy nem tudom, hogy van-e jó megoldás ilyen talajra.
Válasz cimbike. #11654. hozzászólásáraIlyenkor előnyösebb egy függesztett gép henger nélkül.
Mi egy 3 méteres terranoval szoktuk csinálni vagy fagyon megtárcsázni.
Válasz bobo77 #11653. hozzászólásáraDe mi csináltuk, 1 kör után abbahagytuk.
Válasz cimbike. #11651. hozzászólásáraTalajkimélő megoldás
Ugye ezt nem ti csináljátok?
Válasz *** HM *** #11648. hozzászólásáraMi 7710essel is húztuk. Meg sem erőlteti, csak emelgeti az elejét.
Demo :D
Válasz *** HM *** #11648. hozzászólására6497 egy jó orrsúllyal
Cimbó fogasról mit kell tudni?
Mi a minimum traktor elé?
Sziasztok
Tavasszal írtam itt kultivátoros műveléssel kapcsolatban.
Akkor többféle tanácsot kaptam, Fecoé volt a legrészletesebb, ő akkor azt írta, ha ősszel sima felszínt tudok elérni, akkor hagyjam a többit a természetre. Ez alapján az idén a következő lenne:
Szója, napreforgó után egy menetben 40 cm kultivátorral, tavasszal semmi, belevetés és preposzt.
Kukorica után(főleg ahol 10+ tonnás volt) még mindig úgy látom, hogy kell egy sor tárcsa a kultivátorozás előtt(a kultin csak kések, egyengető és henger van), tavasszal ezzel sem csinálnék semmit.
A vetőgépen minden tárcsás, van rajt sortisztító, és az összes tápanyagot ki tudom juttatni, amit tavasszal szánok neki, a többit sorközművelővel tenném.
Jövő héten elkezdem majd teszek fel képeket.
Feco ahol nem striptilleztek, ott nektek hogy áll össze a kép?
A tavaszi műveleteket mindenképp szeretném elhagyni, a taposás és a kiszáradás miatt, de ha úgy látnám hogy kell még valamit bolygatni rajt, akkor természetesen hozzányúlnék.
Nem lesz elrontva mert nem fognak süllyedezni eke mélységig
Mondjuk ott lesz elrontva majd, hogy a búzát meg művelik teljes felületen a strippes táblákon is, nemfog tudni kialakulni az a sávos talajszerkezet, nomeg a többi traktoron 1000-es széles gumik vannak, kombájnokon is melyek nemfognak sorközben járni sosem.... Így mindig lesz taposás, nemlesz 100%-os a technológia
Válasz Pilátus #11643. hozzászólásáraNem messze egy hatalmas nagy vállalkozó JD gépparkjával ráállt a Striptillre, most hozzák meg az 530 lovas hevederes 9000-es JD-t a törzscsuklós 9000-es helyett, mert az előbbi 400 lovas nemnagyon bírta a 12soros Orthmann Striptillert húzni.
A repcéjük gyönyörű ezzel a technológiával! Fullos JD 12soros vetőgéppel szemenként elvetve. Mint a mese. Ja igen, 12soros orthmann sorközművelő, 8430-ason keskeny ápolókerék ikrezés, nagyon ámerika.
Kíváncsi leszek mit mutat majd kukorica után mikor sok a szártömeg, de szerintem ha a gyomírtást bírják majd jól csinálni akkor fain lesz ez a technika. Alap műtrágya letéve gyökérzónához ésatöbbi...
Válasz szanberg #11630. hozzászólásáraIlyen talajon STRIP TIzL!!
Válasz GREVEN #11641. hozzászólásáraAzt kérdezted h mi lenne az ideális szerszám.
Válasz cimbike. #11640. hozzászólásáraDe Fralaz nincs :S
Válasz GREVEN #11639. hozzászólásáraA fralaz utan elmegy a vegyszerezo!
Válasz 4964 #11637. hozzászólásáraA lazítozás elég rázos a vegyszerezőnek, tárcsázni meg nem nagyon szoktuk tudni még tavasszal se. Az rt bedur középen a nehéz tárcsa me döngöl piszokul.