Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak655 FtBenzin árak636 FtEUR412.88 FtUSD401.45 FtCHF439.56 FtGBP488.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Sokalljátok a technika árát ???
Érdekes.....mit akartok ? 10 ft-ból 100.000 csinálni ?????? Lehetőleg 1 nap !?
Nincs befektetés(kockázat) nincs haszon sem.......ha ez így működik akkor tök mindegy mibe kerül...........
Válasz #1403. hozzászólásra Pontosítok: a Hailea VB 800 G csak egy IBC-t fog levegőztetni a teljesítménygörbe alapján, ahogy az 1 méteres mélységhez tartozó légszállítás mennyisége csökken a maximumhoz képest.
Válasz #1401. hozzászólásra Ez komolytalan is. Komposztkivonatként gyorsan kilocsolható, amíg nem indul be a rothadás, de a mikroorganizmusok koncentrációja elenyésző lesz egy ALKO-hoz képest.
Válasz #1394. hozzászólásra Egy köbös tartály egyszeri főzéssel 5-20 hektárra elég koncentrációtól és kijuttatási módtól függően.
A kis zacsi meg egyedül bejön a reptéri csomagban, de utána már vám+áfa+szállítás, szerintem nem éri meg nagy mennyiségben importálni.
Nekünk azzal kellene dolgozni, amink van. Például kint nagy sláger a leonardite a magas huminsav tartalmával. Nekünk viszont itt van a dudari barnaszén, ami pont olyan jó, ha nem jobb, mint a leonardite, de senki nem ismeri.
Van nekünk mindenünk, használjuk hát okosan.
Válasz #1389. hozzászólásra Az indexes komposztfórumot azért ne vegyétek szentírásnak, mert ott jobbára vak vezeti a világtalant.
Lesz webinar komposzt témában is, de addig is inkább azt a néhány magyar szakkönyvet lessétek, ami nem szép dolog, de a scrib.com-on ingyen is olvasható. komposztálás
Válasz #1388. hozzászólásra
Friss anyagoknál fog melegedni, ezek már nem azok. Jó lesz ez már, nem kell sokat túrni, másrészt a tél nem annyira komposztálós időszak, ilyenkor leállnak, lelassulnak a lebontó folyamatok.
A jó komposztot az idő teszi jóvá, nem a forgatás.. Próbálkozz nagyobb tömegben, mert nem éppen a komposztkészítéshez való idő van és hagyd békén.
Nem kell azt olyan sürün forgatni. Én fél év alatt egyszer se szoktam megforgatni és mégis tökeletes anyag lesz belöle.
Nálad hiányzik a levegö belöle, metszd meg a fákat és 20cm darabokban keverd hozzá jó sokat, hogy ne tudjon összetömörödni.
A takarás nem árt, a sok esö és a nap miatt, bár a napot már egy ideje nem láttam.
Én a szervestrágya komposztálását probálgatom kb egy éves fapairték szinte komposzt állagu földszerü anyaggal kevergettem össze kb szintén 1 éves karámtrágyát már 4 szer meg forgattam de ez nem melegszik sehova de viszont szerintem jol néz ki ..... tavasszal begereblyézem aztán vagy jo lesz vagy nem .....
Válasz #1336. hozzászólásra Ez a legjobb masina az egy köbméteres kategóriában.
A gyári levegőszállítási adata 8 cfm, 226 liter/perc, 13.600 liter/óra.
A nyomásérték is fontos, mert 1 méter folyadék átnyomásához kell nyomás is.
Pontosan ezt a pumpát használja a GeoTea: Sweetwater S41
Válasz #1360. hozzászólásra Megcsinálhatjuk, hogy a marketingen túl pontosabb képünk is legyen róluk.
A szárbontós anyagokból is csinálok hosszú távú kísérletet, mert szöget ütött a fejembe, hogy miért volt rosszabb állapotú a szárbontós területed, mint a kontroll.
Válasz #1353. hozzászólásra Az ALKO készítéssel már rég adós vagyok, DE.
Ha valakinek nincs megfelelő biológiai összetételű komposztja és marad benne bőven kórokozó, akkor a kórokozókat is felszaporíthatja.
Leírom már lassan a módszert, de amíg nincs elég ismeret, mitől jó a komposzt, milyen létformák okozhatnak benne problémát (mikroszkópos munka), addig mindenki csak saját felelősségére főzögessen.
Válasz #1355. hozzászólásra Az én Hardi permetezőmben van keverőág, amivel szabályozhatom a visszaforgatott oldat mennyiségét.
Gondolom a többinél is megoldható.
Nagy mennyiségnél, ha több óráig tart a kijuttatás, érdemes kompresszorról levegőztetni az oldatot, minimális tápanyagmennyiséggel aktiválva (melasz).
Válasz #1361. hozzászólásra Titkos mikroelemkeverék por van a papírzacsiban.
Ezt pontosan nem tudom mi, de hasonló keveréket alginitből, dudaritból, vulkáni eredetű kőzetlisztekből, mészkőporból lehet készíteni. De ugyanígy lisztként lehet hozzáadni a teához növényi eredetű liszteket is, lucernából, vegyes kaszálónövényekből, gabonából, gyógynövényekből.
A lényeg a változatosság és hogy por halmazállapotú, könnyen felvehető, oldható legyen.
Válasz #1356. hozzászólásra :-) Saválló a tisztaság miatt fontos.
Csak tiszta készülékkel szabad oldatot készíteni és a biofilm eltávolítása a savállóról egyszerű.
Lehet KPE csőből is barkácsolni, de az idővel karcolódik, növeli a biofilmképződés esélyét, ami viszont az oldatunk összetételét befolyásolja rossz irányba.
Válasz #1376. hozzászólásra
A talaj, komposzt és ALKO minták házitáji vizsgálatára az alábbi alapparamétereknek megfelelő biológiai fénymikroszkópra van szükség:
Jó felbontású 4x, 10x, 40x semi-plan vagy plan-akromát objektívek
10x széles látószögő (Wide Field, WF) plan binokulár
N.A. 1.25 Abbe kondenzor irisz diafragmával
Világítás lehetőleg LED, mert az olcsóbb hosszú távon, de megfelelő minden 20 Watt halogén feletti teljesítményű.
Ezek a legfontosabb paraméterek, amire szükség van.
Tetszés szerint lehet trinokulár, amihez kamerát is lehet kötni.
Ilyesmi az alapgép: XSP 151B
Válasz #1374. hozzászólásra Így működnek az egyes fajokat szaporító gyári reaktorok is, de az ilyen tevékenység nagyon pontos folyamatszabályást és monitorozást igényel, mert gyorsan anaerobbá válhat az oldat és senki nem tudja megjósolni egy ilyen összetett életközösségnél, milyen arányban szaporodik fel benne kicsoda hosszabb idő alatt.
Elég jó irodalom és tapasztalat áll a javasolt technológia mögött, először azzal javaslom a kezdést, kísérletezni utána is ráérünk.
És ha nem 24 óráig "főzzük a teát", hanem 3 vagy 4 napig, és adunk nekik folyamatosan kaját, akkor nem tudnak a bacik annyira felszaporodni, hogy elegendő legyen 50 liter hektáronként ? Azért kérdezem, mert akkor a baktériumtrágyás kijuttatóegységgel tudnám tolni. 55 literes a tartály, jó lenne legalább egy hektárt lenyomni egy tankolással.
Válasz #1371. hozzászólásra Igen, nagyon fontos a tiszta alapanyag. Máig van olyan halmom, amibe a szomszéd szalmája csak megbarnult, de mint egy összenyomott műanyag szívószál néz ki, semmit nem bomlott másfél év alatt. Fogalmam sincs mivel fújta, de sem gomba, sem baktérium nem kezdi meg.
Az állat trágyánál is fontos a szermaradvány mentesség. Valaki mondta, hogy a helyi téesz is csak a tiszta trágyát szórja ki, a fejősök alól eladja, mert az másnak okozzon bajt, ne neki.
Válasz #1357. hozzászólásra Az ALKO dózisa 200 l/Ha teljes telítésnél (pl. gyümölcsösben preventív kezelés), 50 l/Ha fenntartó kezelésnél.
Bármennyit ki lehet juttatni, túladagolni praktikusan nem lehet, a határ az elkészítés anyag és a kijuttatás időigényénél van.
Napraforgó tányér, szalma volt kezelve gombaölővel ?
Szombaton mondta Netparaszt, hogy a féreghajtóval kezelt állat trágyája, és a gombaölővel permetezett szalma miatt volt olyan komposztja, ami nem sikerült.
Válasz #1367. hozzászólásra Az összetétele szép változatosan hangzik, de milyen kb. a szén:nitrogén aránya a különböző összetevőkre számolva? Ha egy marékkal összeszorítasz belőle, hány csepp löttyöt tudsz kipréselni belőle?
Milyen szaga van ha megmozgatod?
Takarás volt rajta?
Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy eljött az előadásra, s remélem megérte.
Az a tizensok fényes és kevésbé fényes harciszekér az iskola előtt igazán inspiráló volt.
Ez az előadás csak a keretrendszer elemeinek, alapjainak bemutatása volt, amire építhetünk, de ahogy láthattátok, minden egyes téma sokkal mélyebb és részletesebb tanulást igényel.
Ezért mosolyogtam, mikor az egyik öreg azt mondta, hogy örül, hogy végre valaki olyan beszél, aki nem akar eladni valamit. Dehogy nem adok el valamit, a sok tanulást adom el, hogy mindenki maga érezze szükségét a több tudásnak
nem úgy tűnik, hogy ez jó lenne... hőmérsékletet méregetted? elvileg földnedvesnek kellene lennie, meg kézben elmorzsolhatónak, ez szerintem túl vizes... a komposztlás elvileg aerob folyamt, ebben a dzsuvában meg nem sok leveő van.
De én is csa puhatolom ezt, mint itt mindenki, más erőssítsen vagy cáfoljon meg erről...
dec eleje körül készült komposztrakás 3-ik átforgatásra így néz ki
mikorra várható hogy kész lesz ?
az első forgatáskor raktam hozzá szalmát, mert a csapadékos időjárás miatt nagyon vizes volt a cucc
ja és így nézett ki kezdetekkor
készült: setés almostrágya, fahamu, napraforgó tányér, szalma, fürészpor, virágos kertben található csomó virág elszáradt illetve félzöld részei, repce - árpa vetés zöld részei, kis konyhai szerves hulladék
15328 hozzászólás
Válasz #1404. hozzászólásra
http://akvariumplus.hu/webshop/product/hailea-vb--800g-levegopumpa-4145
Ez sokkal barátibb ár.
200 literes hordóhoz mekkora:
pumpa kell?
hány kiló komposzt?
mekkora területre elegendő a keletkezett ALKO?
Válasz #1410. hozzászólásra
IBc tartályhoz 300-600l/p és az 1m-es vízoszlopot át nyomja. Lentebb ilyenek vannak.De ha találsz olcsóbbat, ne titkold!
Válasz #1399. hozzászólásra
http://levegozteto.arukereso.hu/hailea/aco-levego-kompresszorok-valaszthato-teljesitmennyel-p50563027/#termek-leiras
http://levegozteto.arukereso.hu/hailea/aco-levego-kompresszorok-valaszthato-teljesitmennyel-p50563027/#termek-leiras
"Olcsóbb megoldás engem is érdekelne, mert ez elég húzós..."
Ezzel vagyunk így egy páran.
Milyen paraméter kell a "kompresszornak"?
Akkor az akváriumban használatos levegőztető már a múlté?
Válasz #1407. hozzászólásra
És akkor nem is esik kisértésbe h szántson, én is eladtam annak idején a krumpli-burgonya vetőgépet és kombájnt, nehogy kísértésbe essek !
Válasz #1407. hozzászólásra Köszi
Sokalljátok a technika árát ???
Érdekes.....mit akartok ? 10 ft-ból 100.000 csinálni ?????? Lehetőleg 1 nap !?
Nincs befektetés(kockázat) nincs haszon sem.......ha ez így működik akkor tök mindegy mibe kerül...........
Válasz #1404. hozzászólásra
Nagy teljesítményű ipari porszívók, nyomó oldala vajon nem lenne megfelelő ?
Ezekben a levegőztetőkben is egy radiális ventilátor van ha jól sejtem.
Válasz #1403. hozzászólásra Pontosítok: a Hailea VB 800 G csak egy IBC-t fog levegőztetni a teljesítménygörbe alapján, ahogy az 1 méteres mélységhez tartozó légszállítás mennyisége csökken a maximumhoz képest.
Válasz #1398. hozzászólásra Legalább 2-4 db IBC-t el tud vinni ez az egy pumpa a köbméteradatok alapján.
Válasz #1401. hozzászólásra Ez komolytalan is. Komposztkivonatként gyorsan kilocsolható, amíg nem indul be a rothadás, de a mikroorganizmusok koncentrációja elenyésző lesz egy ALKO-hoz képest.
Válasz #1400. hozzászólásra
Elég komolytalannak tűnik ez a levegőztetés. Ez szvsz nem segíti túlságosan a aerob bacikat.
Szabi. Válasz #1349. hozzászólásra
Vidékre Parasztnak ez nem lenne elegendő?
https://www.youtube.com/watch?v=GV_tgDtQyWg
https://www.youtube.com/watch?v=GV_tgDtQyWg
Válasz #1398. hozzászólásra
Olcsóbb megoldás engem is érdekelne, mert ez elég húzós...
Válasz #1396. hozzászólásra
Köbméterenként kellene,egy 100000ft.-os levegőztető??
Válasz #1396. hozzászólásra
"Friss anyagoknál fog melegedni, ezek már nem azok. Jó lesz ez már, nem kell sokat túrni,"
A második komposztom friss anyagnál nem melegedett. Jobbítási javaslat?
"Egy köbös tartály egyszeri főzéssel 5-20 hektárra elég "
Gyengébbek kedvéért: A főzéshez nem kell tűz.
(Most tudtam meg).
Van két különálló komposzt készítésem.
Kör alakú 1 m átmérőjű 80 cm magas.
Egyből, hány ha-ra, elegendő TEA készíthető, ha megfelelő az összetétele?
Közben arra gondoltam, hogy a "rossz" földemet is beolthatom ezzel a TEA-val.
Az 1,2 ha. Már csak az e feletti rész eladó.
Az 1 m3 műanyag tartályom meg van.
Ez volt az eső víz gyűjtőm. Van még eladó is, ha érdekel valakit.
Mivel és hogyan kell felszerelnem, hogy ha félig akarom elkészíteni. Mert ugye az utánfutóm ennyire terhelhető.
Van 200 literes műanyag hordóm is.
Ahhoz van 1 m-es keverőszáram is pisztolyfúróval.
Jó lenne egy anyag-, eszköz szükséglet összeírás. Most a BAUMAX akciósan árul dolgokat. Vagy ezzel már elkéstem?
Válasz #1394. hozzászólásra Egy köbös tartály egyszeri főzéssel 5-20 hektárra elég koncentrációtól és kijuttatási módtól függően.
A kis zacsi meg egyedül bejön a reptéri csomagban, de utána már vám+áfa+szállítás, szerintem nem éri meg nagy mennyiségben importálni.
Nekünk azzal kellene dolgozni, amink van. Például kint nagy sláger a leonardite a magas huminsav tartalmával. Nekünk viszont itt van a dudari barnaszén, ami pont olyan jó, ha nem jobb, mint a leonardite, de senki nem ismeri.
Van nekünk mindenünk, használjuk hát okosan.
Válasz #1389. hozzászólásra Az indexes komposztfórumot azért ne vegyétek szentírásnak, mert ott jobbára vak vezeti a világtalant.
Lesz webinar komposzt témában is, de addig is inkább azt a néhány magyar szakkönyvet lessétek, ami nem szép dolog, de a scrib.com-on ingyen is olvasható.
komposztálás
Válasz #1393. hozzászólásra
És hány litert látna el,egy ilyen készülék?A zacsis anyagra vissza gondolva,van kapcsolatod külföldel,hoznál be nekünk.
Válasz #1387. hozzászólásra Igen, ez megfelelőt nyom.
Friss anyagoknál fog melegedni, ezek már nem azok. Jó lesz ez már, nem kell sokat túrni, másrészt a tél nem annyira komposztálós időszak, ilyenkor leállnak, lelassulnak a lebontó folyamatok.
Válasz #1386. hozzászólásra
Most jutott eszembe, hogy a komposztomból vihettem volna vasárnap, belekukkantani....
A jó komposztot az idő teszi jóvá, nem a forgatás.. Próbálkozz nagyobb tömegben, mert nem éppen a komposztkészítéshez való idő van és hagyd békén.
Válasz #1367. hozzászólásra
Nem kell azt olyan sürün forgatni. Én fél év alatt egyszer se szoktam megforgatni és mégis tökeletes anyag lesz belöle.
Nálad hiányzik a levegö belöle, metszd meg a fákat és 20cm darabokban keverd hozzá jó sokat, hogy ne tudjon összetömörödni.
A takarás nem árt, a sok esö és a nap miatt, bár a napot már egy ideje nem láttam.
Itt is olvasgass a komposztálás témában.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9064640&la=133613288
Meg a googli is a barátod, rengeteg agyag van fent a komposztálásról
Én a szervestrágya komposztálását probálgatom kb egy éves fapairték szinte komposzt állagu földszerü anyaggal kevergettem össze kb szintén 1 éves karámtrágyát már 4 szer meg forgattam de ez nem melegszik sehova de viszont szerintem jol néz ki ..... tavasszal begereblyézem aztán vagy jo lesz vagy nem .....
Válasz #1386. hozzászólásra
A nyomásadatok alapján 1,5m vízoszlopot tud ez:
nagyobb tesója 2.2m-t.
Cáfoljatok meg, ha tévedek.
Válasz #1336. hozzászólásra Ez a legjobb masina az egy köbméteres kategóriában.
A gyári levegőszállítási adata 8 cfm, 226 liter/perc, 13.600 liter/óra.
A nyomásérték is fontos, mert 1 méter folyadék átnyomásához kell nyomás is.
Pontosan ezt a pumpát használja a GeoTea:
Sweetwater S41
Válasz #1360. hozzászólásra Megcsinálhatjuk, hogy a marketingen túl pontosabb képünk is legyen róluk.
A szárbontós anyagokból is csinálok hosszú távú kísérletet, mert szöget ütött a fejembe, hogy miért volt rosszabb állapotú a szárbontós területed, mint a kontroll.
Válasz #1382. hozzászólásra Majd varázslok egyet :-)
Válasz #1353. hozzászólásra Az ALKO készítéssel már rég adós vagyok, DE.
Ha valakinek nincs megfelelő biológiai összetételű komposztja és marad benne bőven kórokozó, akkor a kórokozókat is felszaporíthatja.
Leírom már lassan a módszert, de amíg nincs elég ismeret, mitől jó a komposzt, milyen létformák okozhatnak benne problémát (mikroszkópos munka), addig mindenki csak saját felelősségére főzögessen.
Válasz #1380. hozzászólásra
Ilyen zacsit szerezz!
Válasz #1355. hozzászólásra Az én Hardi permetezőmben van keverőág, amivel szabályozhatom a visszaforgatott oldat mennyiségét.
Gondolom a többinél is megoldható.
Nagy mennyiségnél, ha több óráig tart a kijuttatás, érdemes kompresszorról levegőztetni az oldatot, minimális tápanyagmennyiséggel aktiválva (melasz).
Válasz #1361. hozzászólásra Titkos mikroelemkeverék por van a papírzacsiban.
Ezt pontosan nem tudom mi, de hasonló keveréket alginitből, dudaritból, vulkáni eredetű kőzetlisztekből, mészkőporból lehet készíteni. De ugyanígy lisztként lehet hozzáadni a teához növényi eredetű liszteket is, lucernából, vegyes kaszálónövényekből, gabonából, gyógynövényekből.
A lényeg a változatosság és hogy por halmazállapotú, könnyen felvehető, oldható legyen.
Válasz #1356. hozzászólásra :-) Saválló a tisztaság miatt fontos.
Csak tiszta készülékkel szabad oldatot készíteni és a biofilm eltávolítása a savállóról egyszerű.
Lehet KPE csőből is barkácsolni, de az idővel karcolódik, növeli a biofilmképződés esélyét, ami viszont az oldatunk összetételét befolyásolja rossz irányba.
Válasz #1359. hozzászólásra Ezt már mondtam, hogy körbefényképezhetem, de van ennél jobb és olcsóbb verzió, csak le kellene gyártani.
Válasz #1376. hozzászólásra
A talaj, komposzt és ALKO minták házitáji vizsgálatára az alábbi alapparamétereknek megfelelő biológiai fénymikroszkópra van szükség:
Jó felbontású 4x, 10x, 40x semi-plan vagy plan-akromát objektívek
10x széles látószögő (Wide Field, WF) plan binokulár
N.A. 1.25 Abbe kondenzor irisz diafragmával
Világítás lehetőleg LED, mert az olcsóbb hosszú távon, de megfelelő minden 20 Watt halogén feletti teljesítményű.
Ezek a legfontosabb paraméterek, amire szükség van.
Tetszés szerint lehet trinokulár, amihez kamerát is lehet kötni.
Ilyesmi az alapgép:
XSP 151B
Válasz #1375. hozzászólásra
Jól emlékszem 400 -as nagyítású mikroszkóp megfelelő nagyítású ?
Ismerősöm cégénél fognak selejtezni mikroszkópokat.
Válasz #1374. hozzászólásra Így működnek az egyes fajokat szaporító gyári reaktorok is, de az ilyen tevékenység nagyon pontos folyamatszabályást és monitorozást igényel, mert gyorsan anaerobbá válhat az oldat és senki nem tudja megjósolni egy ilyen összetett életközösségnél, milyen arányban szaporodik fel benne kicsoda hosszabb idő alatt.
Elég jó irodalom és tapasztalat áll a javasolt technológia mögött, először azzal javaslom a kezdést, kísérletezni utána is ráérünk.
Válasz #1372. hozzászólásra
És ha nem 24 óráig "főzzük a teát", hanem 3 vagy 4 napig, és adunk nekik folyamatosan kaját, akkor nem tudnak a bacik annyira felszaporodni, hogy elegendő legyen 50 liter hektáronként ? Azért kérdezem, mert akkor a baktériumtrágyás kijuttatóegységgel tudnám tolni. 55 literes a tartály, jó lenne legalább egy hektárt lenyomni egy tankolással.
Válasz #1371. hozzászólásra Igen, nagyon fontos a tiszta alapanyag. Máig van olyan halmom, amibe a szomszéd szalmája csak megbarnult, de mint egy összenyomott műanyag szívószál néz ki, semmit nem bomlott másfél év alatt. Fogalmam sincs mivel fújta, de sem gomba, sem baktérium nem kezdi meg.
Az állat trágyánál is fontos a szermaradvány mentesség. Valaki mondta, hogy a helyi téesz is csak a tiszta trágyát szórja ki, a fejősök alól eladja, mert az másnak okozzon bajt, ne neki.
Válasz #1357. hozzászólásra Az ALKO dózisa 200 l/Ha teljes telítésnél (pl. gyümölcsösben preventív kezelés), 50 l/Ha fenntartó kezelésnél.
Bármennyit ki lehet juttatni, túladagolni praktikusan nem lehet, a határ az elkészítés anyag és a kijuttatás időigényénél van.
Napraforgó tányér, szalma volt kezelve gombaölővel ?
Szombaton mondta Netparaszt, hogy a féreghajtóval kezelt állat trágyája, és a gombaölővel permetezett szalma miatt volt olyan komposztja, ami nem sikerült.
Válasz #1367. hozzászólásra Az összetétele szép változatosan hangzik, de milyen kb. a szén:nitrogén aránya a különböző összetevőkre számolva? Ha egy marékkal összeszorítasz belőle, hány csepp löttyöt tudsz kipréselni belőle?
Milyen szaga van ha megmozgatod?
Takarás volt rajta?
Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy eljött az előadásra, s remélem megérte.
Az a tizensok fényes és kevésbé fényes harciszekér az iskola előtt igazán inspiráló volt.
Ez az előadás csak a keretrendszer elemeinek, alapjainak bemutatása volt, amire építhetünk, de ahogy láthattátok, minden egyes téma sokkal mélyebb és részletesebb tanulást igényel.
Ezért mosolyogtam, mikor az egyik öreg azt mondta, hogy örül, hogy végre valaki olyan beszél, aki nem akar eladni valamit. Dehogy nem adok el valamit, a sok tanulást adom el, hogy mindenki maga érezze szükségét a több tudásnak
nem úgy tűnik, hogy ez jó lenne... hőmérsékletet méregetted? elvileg földnedvesnek kellene lennie, meg kézben elmorzsolhatónak, ez szerintem túl vizes... a komposztlás elvileg aerob folyamt, ebben a dzsuvában meg nem sok leveő van.
De én is csa puhatolom ezt, mint itt mindenki, más erőssítsen vagy cáfoljon meg erről...
dec eleje körül készült komposztrakás 3-ik átforgatásra így néz ki
mikorra várható hogy kész lesz ?
az első forgatáskor raktam hozzá szalmát, mert a csapadékos időjárás miatt nagyon vizes volt a cucc
ja és így nézett ki kezdetekkor
készült: setés almostrágya, fahamu, napraforgó tányér, szalma, fürészpor, virágos kertben található csomó virág elszáradt illetve félzöld részei, repce - árpa vetés zöld részei, kis konyhai szerves hulladék
Válasz #1364. hozzászólásra
Lehet, hogy az, bár itt nem olyan fekete. Persze lehet, hogy ez csak technológiai kérdés.
Válasz #1343. hozzászólásra
A 2000 l/perc már elég 3 IBC-hez is. Hatékonynak tűnik.
Válasz #1361. hozzászólásra
szerintem a bacik kajája, azaz melasz
mert melasz nem csak folyadék formában van, hanem szilárd formában is, vagyis legalább én úgy tudom
Válasz #1361. hozzászólásra
Mintha szénpor lenne.
Bármi is az, elég valószínű hogy tápanyag a bentlakóknak.
Válasz #1360. hozzászólásra
"Ma elkezdtem beszerezni a konkurens cégek termékeit is. Jó lenne összehasonlítani őket, hogy melyikben mennyi, milyen változatos élőlény található."
Szerintem el kellett volna hozni.
Végig lapoztam a blogot. Az ALKO készítést nem találtam.
Akkor meg nem is tudhatnék róla.
Ami késik jön.
A Talajmegújító Lazító engem is érdekel.
Mivel rajtam kívül mást nem érdekelt így nem voltunk üzem látogatni.