Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- S.O.S. új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Akkumulátor töltő bikázó új
- Műtrágya árak új
- Faapríték fűtés-tüzelés új
Cikkajánló
Így alakulnak a vízdíjak a mezőgazdaságban
A mezőgazdasági vízszolgáltatásért mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat kell...
Hirdetés
893 hozzászólás
Válasz #242. hozzászólásra
bocs ezt benéztem, pedig 1 pillanatig még el is gondolkoztam, ez van...
Válasz #240. hozzászólásra
Hadd kötözködjek egy kicsit.:) Ne legyen igazad Kolléga Úr.:)
Mivel nem látom értelmét hogy több szemcsést adjak neki, így csak folyékonyat kap most már,+ Epso-Top-ot és E.Combitop-ot.
Válasz #238. hozzászólásra
Kellemes délutánt kívánok én is.
Ilyen nem, mert ez a Saaten-Union Laverda nevű árpája.
Most is ezt a fajtát vetettem.Természetesen fém zároltat.
Válasz #238. hozzászólásra
szép,lényleg, de az idei év nem ígérkezik ilyennek, bár ne legyen igazam
Válasz #237. hozzászólásra
Szintén ugyanazon a napon, csak a másik oldalon.
Válasz #237. hozzászólásra
kedves kolléga úr! lesz az idén ilyen búza??????
Válasz #233. hozzászólásra
Szia. Mikor még azt sem tudtam hogy van ilyen hogy "Güttler" akkor is hengereztünk. Tehát nem az ő kedvük miatt csináljuk a hengerezést.
Mindjárt teszek fel tavalyi képet ami május 15.-én készült , szerintem önmagáért beszél.
Búza lehengerezve!!! Kicsit érdekes volt a szitu, hátra nem szabad nézni csak előre(sok helyen be is temette)annyira fel van kelve a föld!Bízom benne hogy felért egy esővel!Kíváncsi vagyok az eredményre, mert az idén hengereztünk búzát először(tavasszal)!A tavaszi fejtrágyát úgy néz ki hogy fölvette mert elég mérges zöld a színe!
Most mifelénk elég erős fagy van így nem akarom lehengerezni majd ha csak jön a jó idő!
Válasz #233. hozzászólásra
Nem irja mekkora területenn, mert 1m2 a 17-18 kalász is nagyon kevés.
Válasz #214. hozzászólásra
Most nézem csak: azt mondod, a hengereléstől kb. két és félszer több lett a kalász?!
Ez még a Güttler legvadabb ígéreteit is felülmúlja.
Válasz #219. hozzászólásra
Nehogy azt hidd!Itt a faluba egy gazda a mult évekbe,hozzájutott egy güttler hengerhez,és a kikalászolt árpát is lehengerezte.Saját szememmel láttam,mivel földszomszéd volt.Mondta is nemtudja mit tesz vele.Később beszéltem vele,azt mondta jobb lett a hengerezett.
Válasz #230. hozzászólásra
Anno a magtakaró berenát 2 ló húzta.
Mivel nem lottón nyertem a lábaimat Én a piros négyütemű wartburggal "húztam".
Az évek múlásával nem lett erősebb. Sőt melegedett, főtt, izzadt.
Kipróbáltam a Mazdával.
A Mazdát már többször fiatalítottam. Jelenleg új hengerfejtömítést kapott.
Akkor mit húzzak vele?
Gyűrüs hengert
Sima (fahengert), amit anno a ló húzott,
Könnyű (magtakaró) berenát. Azt már mondtátok, hogy ez később kell, mert ...
Ja és ha már ott vagyok kiszórok 1 q/ha nitrogén műtrágyát.
Válasz #224. hozzászólásra
Nem késlekedhetünk éveket, de nem is szaladhatok be" semmibe eeezért "visszaveszek a tempoból" Hagyok kontrolt eeés fotózok majd,de mennyi is az ideális tempo hengerezésnél ezt nem árt tistázni mielőtt még valaki "beleszalad"...Itt azért lesz (vélemény)különbség szerintem
Válasz #223. hozzászólásra
Akkor most komolyan, tavaly 7 AK földbe volt a Saaten Unionos Laverda nevű őszi árpa, a kötelező nitrogénen és hengerezésen kívül kapott még 15 kg/ha keserűsót és ként, ezt beosztotta és 6 tonnát hozott hektáronként.
Ez egy enyhén szikes tábla volt, aminek alá lett lazítva,kb 50-55 cm-re.
Most ugyanez a fajta van, csak 21 AK földbe, majd meglátjuk. A többi úgy van ahogy leírtam.
Ez a föld is lazított mert előtte belvizes volt.
Válasz #217. hozzászólásra
Hát igen, tavaly már ilyesmi lehetett az árpa áprilisban.
Hagyj kontrollnak hengerezetlent is, aztán majd számolj be, lett-e akár látható, akár mérhető különbség.
Szerintem nem szokott viccelni.
Ha úgy látod, hogy nálad nem működik, akkor inkább csak keveset kerülj, mert egy év késés kevesebb kárt csinál, mint egy rossz szaladás.
Válasz #214. hozzászólásra
Ez most komoly???Akkor végig szaladok a Rexiusszal mindenhol, nem tart semeddig kilenc métert vissz egyszerre
Válasz #218. hozzászólásra
abba is hagyta mikor kijött a boss megnézni, na és az okosok szerint ezek a anagyobb gazdaságok az életképesek.....mint a tsz, nem számít meg van csinálva úgyse az enyém csak alkalmazott vagyok....
De legalább jól néz ki utána, mint egy focipálya
Lassan szárba indul.
Válasz #218. hozzászólásra
szerintem is , de a fergások lehet jobban értenek hozzá
ez inkább már kárt csinál nem?
jobb későn mint soha
Válasz #215. hozzászólásra
Ne ba.máennyire porzik. Felénk tegnap még 1 kicsit ragadt, hengert tegnap már elővonszoltam téli álmából de rámenni csak a hétvégén fogok vlszeg.
Válasz #200. hozzászólásra
Érdekes eredmények, vajon hogyan csinálták,azért kíváncsi lennék ?
Tavaly őszi árpában hagytunk egy kontroll csíkot,s idővel számoltunk, tehát : a hengerezetlen területen 7-8 kalász lett, a hengerezetten pedig 17-18 kalász.
Ennyi.
cambridge hengerrel is lehet csinálni? Nem szedi ki a búzát?
Válasz #209. hozzászólásra
nálunk ragad még, talán a jövő héten???? kellene az biztos
Válasz #210. hozzászólásra
Szép napot. Ma már ezt úgy hívják , gyomfésű és kicsit kicsit később használják (már akinek van).
Válasz #209. hozzászólásra
én úgy tudom, hogy régen a parasztember magtakaró (könnyű) berenával járta át a búza földet.
Válasz #206. hozzászólásra
Igen így van ahogy írod jelen pillanatban egész márciusra minimális(semmi)csapadékot nem mond!Úgyhogy irány hengerezni!!!!
Válasz #207. hozzászólásra
nekem sincs más
Válasz #204. hozzászólásra
Én sima hengerrel csinálom.
Válasz #203. hozzászólásra
Na jó, akkor fordítsuk meg a dolgot. Ne azért hengerezz hogy terméstöbbleted legyen,hanem hogy a talaj nedvességet óvd meg plusz sima legyen a terület,pld. vakondtúrások is elegyengetve, ha csak ezt nézem akkor is megéri megcsinálni a hengerezést. Ha mégis van egy kis többlet termésed akkor az már csak grátisz.
Válasz #204. hozzászólásra
Güttler,legalább is mi azzal csináltuk más henger híján.
Ha lehetne választani a cambridge, vagy güttler között, melyik lenne?
Vagy mind1?
Válasz #199. hozzászólásra
A szakirodalmat én is bújom, a leírtakat értem, és logikus is. Én azt írtam, hogy a kontrollos tapasztalataink eddig nem hoztak kézzelfogható különbséget, ami azért azt figyelembe véve, hogy az elsődleges szempont a jövedelemtermelés (rövid és hosszú távon is) mindenképp elgondolkodtatja az embert. Azért ez fontos szempont.
A felvetésem kizárólag a főként prospektusokban hangsúlyozott terméstöbblet elérésére vonatkozott.
Nyilván a tavaszi hengerezésnek egyéb hatásai is vannak, amik ugyancsak lehetnek évjárat függők. Idén pl. nálunk a cserepes felszín miatt mindenképp indokolt.
Szóval még egyszer: tapasztalt valaki akár termés többletet, akár szemmel láthatóan szebben fejlődő növényt, amit egyértelműen a hengerezés eredményezett?
Nem rég beszéltem valakivel egy szomszédos nagy cégnél, ők tavaly próbálták a Güttler hengert, és mérték is terméskülönbséget. Náluk konkréten kevesebbet termett a hengerezett!
Oka persze lehetett nagyon sokféle:
- talaj
- fajta
- időzítés
- adott év időjárása
Azért meglepődtem én is, mikor mondták.
Válasz #200. hozzászólásra
84 -el több?? Nálunk lehet hogy öszesen nem lesz annyi...
Egy korábbi mezőhír újságban olvastam, hogy 84-ben Ausztriában végeztek kísérletet a bokrosító hengerezésről. Az eredménye az volt, hogy a hengerezett területet összevetve a a kontrollal, 1 négyzetméteren 84db kalásszal több volt, mint a nem tömörítettnél.
Sziasztok. Teljesen egyetértek Fecoval,abból induljunk ki mikor a növény három leveles állapotban van. Lényegében számunkra ez az időszak a legfontosabb a bokrosító hengerezés szempontjából. A hajtások egy része nem nyúlik fel azonnal a talajfelszín fölé, hanem a hajtások földalatti csomói bokrosodási csomókká alakulnak. A bokrosodási csomók egyes rügyeiből oldalhajtások fejlődnek, így bokrosodik a gabona. A tavaszi vetésű gabonák általában kevésbé hajlamosak a bokrosodásra.
A hengerezés velejárója hogy ha a növény levelei sérülnek, akkor bizonyos növényi hormonok szabadulnak fel, amelyek olyan élettani hatást fejtenek ki, amely szintén serkentőleg hat a bokrosodásra.
Az időszak ami nagyon nagyon fontos és erre nagyon figyelni kell, tehát ezelőtt kell feltétlen: A bokrosodási fázist akkor tekintjük befejezettnek, amikor a szárkezdemény már 3-5 cm hosszúságú, és kitapintható benne az első szárcsomó. Ekkor már nem érdemes a bokrosító hengerezéssel próbálkozni.
Ha optimális időben végezzük ezt a hengerezést, akkor ez a művelet jótékony hatást fejt ki a kalászos növényekre. Előfordulhat, hogy nem fog terméstöbbletet eredményezni, ellenben meg fogja akadályozni a kiszáradás miatti kiritkulást, termésvesztést. Volt szó róla korábban, hogy a felfagyás miatt a növények gyökere megszakad, és nem kerül közvetlen kapcsolatba a talajban lévő nedvességgel, illetve a tápanyagokkal. Ezért fogják a tavaszi szelek gyorsan kiszárítani a gabonát, amely komoly károkat okoz a termelésben. Ezt fogja megakadályozni a hengerezés úgy, hogy a felfagyott gyökereket visszanyomja a talajba.
Nálunk ez évek óta működik és pénzben mérhető hatása van.
Egy kis munkával és minimális költséggel jár, de szerintem is megéri a fáradtságot. Mi az árpánál és a búzánál is ezt a gyakorlatot követjük.
Találkoztam olyan véleményekkel hogy minek kell azt csinálni, hülyeség stb. Aztán kiderült mikor a haver vágta neki a gabonát hogy semmiféle bokrosodás nem volt nála , a sorok között végig lehetett látni, nem különben a termésen is nagyon meglátszott.
Jó munkát Mindenkinek.
Azért hengerezed le a vetést, amiért lezárod a párolgás ellen a szántást is, meg amiért a füvet hengerezik pl. parkokban, sportpályákon!
Az, hogy a tövének a baxtatása bokrosodásra ingerli a búzát egy bozonyított tény. Az, hogy van-e termésnövelő hatása már körülményektől is függ.
De ha körbenézel az ismerőseid körül, vagy akár csak itt a fórumon fogsz olyat is találni, aki állítja, hogy a műtrágyázásnak sincs semmilyen hatása, mert ő egyszer kipróbálta, oszt nem látott semmit, csak a pénzt pocsékolta rá!
Ha van időnk mi miden táblát lehúzunk crosskill-el.
Válasz #196. hozzászólásra
Üdv. Hát igen, az 1-2 liter, nem tudom hogy jött ki 5 liter a kollégának annyival kombizni lehet.
Válasz #195. hozzászólásra
A másik dolog pedig az h a hengerezés nem 5literből, hanem 1-2 literből jön ki, mtz-vel. Így ez nem egy nagy kltsg.
Ami érdekes h találtunk lecserepesedett táblát is idén.
a fogasolást én is jónak hallottam, de ott sem szabad hátra nézni!:)
Igaz h én sem csináltam kontrolt, így nem mondhatom el a termésnövelő hatását. Viszont a megkelt talajt visszanyomja, a lecserepesedettet megtöri, a bokrosítást is segítheti. A Vader oldalán is olvasható a bokrosítás jótékony hatása. Bár, ha jól emlékszem, ott a simító dupla törőkéseit is beleengedik a talajba.
Válasz #193. hozzászólásra
Igaz..
Azt már nem lehet..De a sok ott marat de mára meg omlott görcsön azért még lehet törni sokat..És ki tudja mi elött állunk még.. Jól jöhet az a kis nedveség még május fele..