Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Milyen traktort érdemes venni? új
- AKG támogatás új
- Zetor traktorok új
- S.O.S. új
- Poénok új
- Csapágyak, láncok a mezőgazdaságban új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Mezőgazdasági támogatások, agrárpályázatok új
Cikkajánló
Hirdetés
20,8 t/ha termés kukoricában, komplex ismeretek a Syngenta hibridekről
Kihozzák magukból a genetikában rejlő tudást.
Támogatott tartalom
1603 hozzászólás
Válasz laszlopal #1402. hozzászólásáraBaranya északi csücske (Hegyhát)Dombóvár mellett
Válasz Claastra. #1391. hozzászólásáraKöszi Claastra! Hol gazdálkodsz egyébként?
Válasz Claastra. #1394. hozzászólásáraNekem a gk szemes idén 35mázsát adott, kapott 2q 3x15npk es 2q pétisót. Lényegében a fele tábla termett a fele nem. Így lett ennyi. A gk-k évek óta nem adják az elvárt mennyiséget. Talán optimálisabb időjárással. Régebben kevesebb műkakival is 60q felett adott rossz földeken is. Itt ritka aki 80 mázsás búzákat vág. Az ki nyalja a valagát is. Aki kukiból 150 felett vág az 10-12 mázsa mütrágyával csinálja.
Válasz Bán Zsolt #1395. hozzászólásáraNalad, hogy szerepelt a trismart?
Válasz Claastra. #1394. hozzászólásáraCsk van egy kicsi baj az ak.val...
Válasz Bán Zsolt #1395. hozzászólásáraHa tuti lenne a 8t akkor 3x2q-át is rátennék.
Válasz Bán Zsolt #1395. hozzászólására1x3,5q 34-es től a Leontínó adott 12q!!!!!
Válasz Bán Zsolt #1395. hozzászólásáraViszont megéri ahogy látszik az eredményekből.
Ki kell próbálni nekem is, én a gombaölőtől óckodom, de lehet egy kísérletet megér.
Válasz Claastra. #1391. hozzászólására2x2q 34-es az komoly mennyiség már
Félre a nemzeti érzelmekkel,sok pénz múlik rajta,francia búza (basmati)7 tonna átlag ,6 tonna francia triti,(és mint írtam már 3-16 ak-s földjeink vannak)és én aztán nem nyalom ki a seggét egyiknek sem,és jöhet a "megvetés" én a szalmát is eladom, mert így nagyon jó földet tudok készíteni 1 gruberral
Válasz jozef19 #1392. hozzászólásáraTöbb kakaót nekije!
Válasz Claastra. #1391. hozzászólásáraItt meg napraforgó után jó ha 5t,az már a csúcs,a GK szemes...
Válasz laszlopal #1387. hozzászólásárasemmi különös,mintha búzát termelnél,grúber vetés hengerezés,tavasszal 2x200kg 34-es,1 gomba,gyomírtó,rovarölő,Trismart fajta a Caussade-től,idén "szarabb"földekben volt csak 6 tonna let az átlag,sok volt homokos földön,
Gk szemes, igényesebb búza technológia hatalmasat tud teremni. A vevőt érdemes előre "beszerezni" mert a halasok alig várják a megszorult tritiseket.
Válasz laszlopal #1387. hozzászólásáraSzem Hawkinst kérdezd!!!!
A múlt héten vágtuk,4,5 t lett.
Válasz Claastra. #1384. hozzászólásáraClaastra,
El tudnád mondani a 9,5 tonnás tritikálé termesztéstechnológiai lépéseit? Milyen vetőmag volt, mennyi trágyát használtál, milyen kezeléseket alkalmaztál? Előre is köszönöm
Egy tábla, ugyan az a technológia, csak ilyen lett
Válasz Claastra. #1384. hozzászólásáraés milyen áron veszik? valamivel a takarmány búza alatt? Gondolkoztam rajta én is, mert van olyan terület ahol 2. éve van búza és még jövőre jó lenne valamilyen gabona.
Válasz Földönfuto #1383. hozzászólására9,5 tonna 16 ak-s föld(nálunk ez a max)csicsókát akartunk kipusztítani ezért 2 búza után egy triti jött,hát tudott(trismart)csak idáig mindíg a gyenge földekbe vetettük,főleg homokba,de ott is tud már 6 tonnát,piacom van rá szerencsére ,fehérjét mérnek azt meg tud
Sziasztok.Tritikaléból ért már el valaki komolyabb termésátlagot,7t fölöttire gondolok,és milyen technológiával?
jelenleg ilyen, szép nagyra nőtt.
Válasz csoppika #1380 hozzászólá
Keményebb de valahogy az mégis jobb!
Válasz medikus #1379. hozzászólására'Há jóvan... a friss husira neked is jobban folyik a nyálad
Válasz csoppika #1378. hozzászólásáraAzokban jobban szeret!Fiatal hajtás! Azt nem mondom hogy egyáltalán nem támadhatja meg az őszit!
Válasz medikus #1377. hozzászólásáraAzt mondod, hogy a kalászolt ősziárpába meg mellette a buzába nem biztos hogy belemegy...inkább a szomszéd tavasz arpájába?
Válasz Bán Zsolt #1376. hozzászólásáraÉn még ma csak anya bogarat láttam!Vörösnyakút! Petét nem találtam!Ha öreg akkor arra nem is petézik!Jó lesz neki valami tavaszi!pl zab!Nem kell feleslegesen taposni!
Válasz medikus #1375. hozzászólásáravisszahívott a növényvédős is azt mondta menjek bele aztán ha van valamennyi vetésfehérítő is akkor pietroid nekik ha nincs meg nem növekszik a kártétel akkor felesleges
Válasz Bán Zsolt #1374. hozzászólásáraÉjszaka meg hidegben le megy a földre!Ha nem jelentős,nem kell foglalkozni vele!
Válasz medikus #1373. hozzászólásáraköszönöm!
ezek ellen nem nagyon szoktak védekezni ha jól tudom.
Válasz Bán Zsolt #1372. hozzászólásáraSzipoly!
Ez milyen nyavaja kedves kollégák?
A Granstar tényleg a legkimeletesebb! Virágzás után az mcpa sem okoz kárt. Előtte termékenyülési gondot okoz 3-5 mázsát úgy visz el hogy észre sem veszed. Persze hivatalosan már egyik sem mehet.
Válasz broll79 #1369. hozzászólásáraA dolog nem tűr halasztást.Penge él.Nemhogy heteket.Ez a fenológiai fázis legvégső pontja amit"+" ba a gyarto némán kalkulál.Egy ismerősöm csinálta ezért mertem én is.Azt ugyan nem értem miért bántja egy kétszikű irtó azbegyszíkűt.De valoszínű tul nagy a levélfelülwt,e miatt bő víz 350 l is kell le érjen alólra.E miatt viszont sok szert nyel a kultúrnövény.Afféle róka fogta csuka.Jól irja a többség rá lehet baxninde nagyon!Pl szemképzés hiánya....
Válasz szanberg #1366. hozzászólásáraKöszönöm Bár ahog nézem 1 hétig megint nem lehet majd fújni, megint ordít a szél. Gondolom Nálad is
Válasz szantofold22 #1367. hozzászólásáraKöszönöm
Válasz broll79 #1364. hozzászólásáraPardner szer.Naprat acatot minden szemetet visz.Ugyanigy jartam .Vagy a gaz oli meg vagy a vegyszer.Csak ketsziku olo.Hasaba volt a kalasz .Szepen zöldel a gaz kezd lankadni.Kibirta.Par napja lett .Most kapja a lombot yara a feherjete.Rizikos de jo döntes volt.Ismet bövebb lettem 1 tapasztalattal..Tobbi granstar szekator felejtos 2 noduszos.A totalissal kalaszkor az a baj ha nem erett mind betöpped,Mind amellett szermaradványos lesz a buza.
Válasz broll79 #1360. hozzászólásáraMecomorn-t ismerős tölt ki tritikáléra ilyenkor, én vágtam aztán neki, nem láttam semmi baját és tiszta is volt. De nem saját a tapasztalat így teljes nyugodtan nem merem azt mondani toljad neki
Válasz colizoli #1362. hozzászólásáraElkezdtem,de még a lényegig nem jutottam
Válasz J.D. Borda #1363. hozzászólásáraÉn is így tudom, de a gazda boltba a granstart akarta rámsózni, hogy kalászoláskor is lehet használni, mert kímélő szer
Válasz broll79 #1360. hozzászólásárale ne fújd ha kalászol... ha megérett totálist neki max és annyi.
Válasz broll79 #1360. hozzászólásáraOlvass bele a repcés-búzàs topikba, pont erröl volt szó. Hajtsd kicsit lejebb, mert valaki ámokfutást rendezett.
Válasz broll79 #1360. hozzászólásáraColombus zaszloslevelig használható az tuti.
Egy kis segítségre lenne szükségem Kollégák!
tritilálé gyomirtással elkéstem kicsit, mert mikor tudtam volna csinálni, akkor nem volt gyom, mióta megjött az eső, azóta van gyom is, de vagy esik vagy a szél ordít. A gond az, hogy a tábla 30-40%-a már kalászol, a többin is zászlóslevél már kiterült. Elvileg ilyenkor már nem lehet gyomírtózni(régen ezt tanultuk), de hátha ti többet tudtok. Van benne parlagfű, az vastagon jön, ebszékfű és valamennyi aszat(szúróka). Ezek a dominánsabbak. Van valami csodaszer, amivel fújhatom?
Válasz jozef19 #1344. hozzászólásáraMert a GK szemes járó fajta, vetheted késö összel is meg tavasszal is. Nekem direkt mondták, hogy késön vessem, mert kora öszi vetésnél, nagyon hamar szárba indul.
Válasz Földönfuto #1357. hozzászólásáraRemélem, bár szombat reggel -15 fok volt, de a mag elég mélyen van.
Válasz broll79 #1355. hozzászólásáraEz már csak kisorol a mostani enyhébb napokon.
Itt az a helyzet, hogy november 20-ig egyszerűen nem lehetett szántani (szeptembertől, tegyem hozzá). Direktvetőgépem meg nincs. Páran október első 10 napjában vetettek pl. burgonya után, egy-kétszer tárcsázott talajba - s van tábla, amelyben 1 (egy) szál nincs kikelve a mai napig. A legjobb kelési arány a falunk határában kb 10%, és nem túlzok.
A másik dolog, hogy 23-tól lefagyott a talaj, most kb. 15 cm-re. Hogy vess ilyen körülmények között?
A tapasztalatom az, hogy ha az ember a legjobb tudása szerint is készíti el a magágyat, akkor is jöhet olyan időjárási tényező, amely nagyban megritkíthatja az állományt. Ha pedig eleve tudom, hogy a "magágy" köszönőviszonyban sincs az ideálissal, vagy ha egyszerűen képtelenség belekalapálni a talajba a magot adott gép hiányában, akkor értelmetlennek tartom vetni.
Amit el tudtam végezni, az annyi, hogy megszántottam minden parcellát abban a rendelkezésre álló 3-4 napban kettő kivételével, és így vannak reményeim arra, hogy jó magágyat készíthessek tavasszal.
Vetni meg azért nem vetettem abban a pár napban a frissen szántottba, mert nálunk igen hidegek is tudnak lenni, és ki is képesek tartani heteken át (a 2016-2017-es télen volt egy 7 hetes időszak amikor a legmelegebb a mínusz 9 fok volt, és többször volt -25 alatt - szerencsére hótakaróval), amely az éppen csak csírában lévő növénykét könnyedén el tudja pusztítani.
November 10.en vetett GK Maros
Válasz Radocz #1352. hozzászólásáraDe GK Maros volt? Mert pl. Agrano fajtájút én is vetettem tavasszal meg ősszel is, igaz, a tavaszi vetés eredménye 20%-kal kevesebb lett.