Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak644 FtBenzin árak625 FtEUR416.32 FtUSD400.8 FtCHF443.07 FtGBP501.5 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz #2881. hozzászólásra
A földet használóknál írtad ezt a rangsort. Sztem egy területrésznek egy használója lehet, így ha a jelenlegi használó beleesik vmelyik kritériumba, akkor élhet az előjogával. Vagy rosszul értem?
Bakker, mi van az olyan településekkel - mint a miénk -, ahol nincs szántó, csak egy kis natura 2000-es besorolású legelő, jó nagy erdős résszel. 10-20 km-re tőlünk vannak jobb szántók, de az új földforg.tv. alapján, arra még egy ottani lakos is nagyobb eséllyel szerezhet használatot, tulajdonjogot, mint mi. Ez rémes!!!! Mondja már meg valaki, hogy mire volt az jó, hogy a helyben lakót és a helyi illetőségűt ilyen nagymértékben elcsúsztatták a sorrendnél?
Reggel a keresőbe ütöttem be, ezt dobta ki elsőre a földtörvényből, ott 15 km volt helybenlakásra írva, tiédet olvasva ott 20 km van, ez még jobb neki mint a 15km!!
Mondjuk,ezt én is úgy értelmezem,hogy az is helybenlakónak minősül,aki 20 km-en belül van,mert a vagy szót használja:b)
a földet használó olyan földm
ű
vest,
ba)
aki helyben lakó szomszédnak min
ő
sül,
bb)
aki helyben lakónak min
ő
sül, vagy
bc)
akinek a lakóhelye vagy a mez
ő
gazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a telep
ülésen van, amelynek
közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képez
ő
föld fekvése szerinti település közigazgatási hatá
rától közúton vagy
közforgalom el
ő
l el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra
van
Válasz #2872. hozzászólásra
Aztán miért bele te__________________!!
Ott van a törvényben leírva helybenlakó fogalom 15km a közig határok között, akkor az nem jó bakter szerinted?????????????
Azért ne nézzed le a gazdatársakat ennyire hogy "helybenlakó senkihez képest" hátul lennél a sorban !! Persze az igaz hogy valakinek csak őstermelő papírja de csak nepperkedik a terménnyel vagy a földdel, az beelőzzön!!
Ha valamit nem tudsz vagy nem értesz,akkor ne -----------bele!
Az új földtörvény megkülönbözteti a helyben lakót,a helybeli illetőségű és az utóbbira igaz a 20km-es távolság.
Az elővásárlási sorrend szerint (ha nem vagy helyben lakó,csak helybeli illetőségű) csak akkor lehetsz te az első az állam után,ha te vagy a föld használója.
Válasz #2865. hozzászólásra
Bármikor bejelentkezhetek,sőt bérleti sz .eim vannak de azért jogsértő lenne ha hátrányban lennék egy helyben lakó senkihez!
Szerintem rosszul gondolod, mert ha a két település közigazgatási határa ahol laksz és a földjeid vannak 15 KM belül van, akkor helyben lakónak számítasz!! Ott van leírva a földtörvényben, most olvastam direkt el, mert engem is érdekelt a dolog!!!!
hat jelenkezzel vissza,nalunk ugycsinaljak a nagyok megkernek valakit hadjelenkezzenbe hozza es fizet erte,vagy a hejbeli gulyasahoz van mint hejben lako csaladi gazda,eletibe nem lakot ott,hat ennyi.
Válasz #2852. hozzászólásra
Szia!A JELENLEGI TÖRVÉNY SZERINT:nem vagyok helyben lakó ott ahol éltem 25 évig, ahol évek óta gazdálkodok, ahol a saját tulajdonú házam van, ahol a telephelyem van, ahol a földjeim vannak, ahol az erdőm van ahol a hozzátartozóim élnek ,ahol nap mint nap ott vagyok ,stb azért mert a szomszéd településre mertem költözni a feleségemhez!
Válasz #2850. hozzászólásra
Nekem? Nem jött, vagy a cégesre ment, azt meg csak holnap látom. Látod a mailem címét, mert nem publikus vagy igen?
Mindegy amúgy, nem vagyok senkivel ellenséges...jöhet:-)
Üdv
Válasz #2851. hozzászólásra
A nagymenő hiába vesz házat bárhol, 3 év lakcímkártya is kellene. Egy esélye van másik településen földet venni, ha irreális árért teszik ki. És mivel nagymenő, van is pénze, Neked meg nekem nincs. Nyert...
Válasz #2841. hozzászólásra
Én ma szoptam ezt be, mert az a helybenlakó, aki azon a településen lakik, ahol a föld van.
Ha másik településen laksz, mint én, akkor NEM számítasz helyben lakónak. Megváltozott a fogalom !
Ismét puszilom a törvényhozót, mert ez nem igazságos, hogy szomszéd vagyok, oszt a rangsorban meg hátul.... Ezzel engem kinyírtak végleg.
Gombhoz a kabátot.... Mifelénk már az a módi kicsi és lerobant településen is vesznek házat a-Nagymenök csakhogy a tüz közelében lehessenek!! De olyat hogy abban egy órát sem tudnának eltölteni.. Mert az nem az ö igényüknek megfelelö de hivatkozási alapnak tökéletes... Na ennyit a helyben lakásról
Üdv!
Ma akartam egy másik településen lévő szomszédom kis gyepjét kifüggeszteni, mikor közölték velem ( ügyvédem), hogy már nem számítok helybenlakó szomszédnak. Felhívtam az ügyvédtől a fhivatalt, és ők is megerősítették.
Ok: a régi törvény szerint van az elővásárlási sorrend (bizottság és egyéb dolgok hiányában ), de az új földtörvény fogalma /fogalomtára él már, asszem a 3§. Ott pedig a helybenlakó az, aki azon a településen lakik, mint a vásárolni kívánt föld vagy tanya. Szóval az összes helybenlakó előttem van, még ha nem is szomszéd, mint én.
Végem, bár olyan kicsi területű és gyenge fosóhomoki gyep, hogy ajándék lett a vége.
Részemről köszönöm ezt a baromságot, mert egyik földem sem helyben van, hanem pár km-re lévő szomszéd településen.
Nekem végem van, gusztustalan egy dolog ez...
Hali!
Amit az új földtörvény tartalmaz hogy helységenként a bizottságok létrehozása legalább 3 legfeljebb 9 ember lehet! Az miért kell ők mit fognak csinálni? Nehogy már ők döntsenek saját pénzem felett hogy melyik földet vehetem meg!
46. § (1) Az erdőnek nem minősülő föld haszonbérbe adása esetén az alábbi sorrendben előhaszonbérleti jog illeti meg:
a) a volt haszonbérlő olyan földművest, illetve mezőgazdasági termelőszervezetet, aki helyben lakónak
minősül, illetve amely helybeli illetőségűnek minősül, vagy akinek a lakóhelye, illetve akinek, vagy
amelynek a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási
határa a haszonbérlet tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy
közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van;
b) az olyan földművest, aki helyben lakó szomszédnak minősül;
Az új földtörvény 43§ a bérleti sorrendről szól. Jól értelmezem a sorrendet (leegyszerűsítve)?
a., volt haszonbérlő (termelő szervezet is)
, aki szomszédja jelenleg is a lejárt földnek, helyben lakó , vagy 20 km körzet
b., volt bérlő, aki nem szomszéd, de helyben lakó, vagy 20km
c., földműves helyben lakó
d., földműves 20 km
e., mezőgazdasági termelőszervezetet, amely helybeli illetőségű szomszéd
f., olyan mezőgazdasági termelőszervezetet, amely helybeli illetőségűnek minősül
H amajdnem 23 ha-t művelek, amiből jelenleg 2.8 ha rét (kaszálom) majd 0,9 ha beép ter (kaszálom), 1 ha szántó (szarvaskerep kaszálom) és 18 ha szántó amiből 10 ha perjefű (kaszálom) és 8 ha ősszel kiszántottam mert tak fű keveréket akarok bele vetni tavasszal, akkor ezzel megfelelek e a zöldítésnek és kell e 3 kultúrát vetnem e felállás szerint?
3685 hozzászólás
Válasz #2878. hozzászólásra
az ABC-ben a "b" betű a "c" előtt szokott lenni,tehát megelőzi!
csak a kettő között a vagy szó van,ezért gondolom egyenlő rangsornak
Válasz #2882. hozzászólásra
De van részesművelő is és felesbérlő is, a fogalmak között!!
A földet használóknál írtad ezt a rangsort. Sztem egy területrésznek egy használója lehet, így ha a jelenlegi használó beleesik vmelyik kritériumba, akkor élhet az előjogával. Vagy rosszul értem?
Válasz #2878. hozzászólásra
Szerintem akkor lenne a rangsorban azonos a bb ill. bc pont,ha egy mondatban lenne megfogalmazva és csak a bb pontban lenne található.
Bakker, mi van az olyan településekkel - mint a miénk -, ahol nincs szántó, csak egy kis natura 2000-es besorolású legelő, jó nagy erdős résszel. 10-20 km-re tőlünk vannak jobb szántók, de az új földforg.tv. alapján, arra még egy ottani lakos is nagyobb eséllyel szerezhet használatot, tulajdonjogot, mint mi. Ez rémes!!!! Mondja már meg valaki, hogy mire volt az jó, hogy a helyben lakót és a helyi illetőségűt ilyen nagymértékben elcsúsztatták a sorrendnél?
Válasz #2876. hozzászólásra
Reggel a keresőbe ütöttem be, ezt dobta ki elsőre a földtörvényből, ott 15 km volt helybenlakásra írva, tiédet olvasva ott 20 km van, ez még jobb neki mint a 15km!!
Válasz #2877. hozzászólásra
Tehát a bb pont az rangsorban nincs előrébb a bc pontnál. Legalábbis remélem így van
Válasz #2876. hozzászólásra
Mondjuk,ezt én is úgy értelmezem,hogy az is helybenlakónak minősül,aki 20 km-en belül van,mert a vagy szót használja:b)
a földet használó olyan földm
ű
vest,
ba)
aki helyben lakó szomszédnak min
ő
sül,
bb)
aki helyben lakónak min
ő
sül, vagy
bc)
akinek a lakóhelye vagy a mez
ő
gazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a telep
ülésen van, amelynek
közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képez
ő
föld fekvése szerinti település közigazgatási hatá
rától közúton vagy
közforgalom el
ő
l el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra
van
Válasz #2874. hozzászólásra
de ne a 20 évvel ezelőttit olvassad te észlény!
vagy talán a szövegértéseddel van gond?
[link2]
Válasz #2874. hozzászólásra
de ne a 20 évvel ezelőttit olvassad te észlény!
vagy talán a szövegértéseddel van gond?
EZT OLVASD EL
Válasz #2872. hozzászólásra
Aztán miért bele te__________________!!
Ott van a törvényben leírva helybenlakó fogalom 15km a közig határok között, akkor az nem jó bakter szerinted?????????????
Válasz #2869. hozzászólásra
Azért ne nézzed le a gazdatársakat ennyire hogy "helybenlakó senkihez képest" hátul lennél a sorban !! Persze az igaz hogy valakinek csak őstermelő papírja de csak nepperkedik a terménnyel vagy a földdel, az beelőzzön!!
Válasz #2866. hozzászólásra
Ha valamit nem tudsz vagy nem értesz,akkor ne -----------bele!
Az új földtörvény megkülönbözteti a helyben lakót,a helybeli illetőségű és az utóbbira igaz a 20km-es távolság.
Az elővásárlási sorrend szerint (ha nem vagy helyben lakó,csak helybeli illetőségű) csak akkor lehetsz te az első az állam után,ha te vagy a föld használója.
Válasz #2869. hozzászólásra
igaza van aresnek nagyon sok hozza szolo ertetlenkedik nem kepes elolvasni az uj föld törvenyt,vagy tudja csak direkt csinalja.
Válasz #2868. hozzászólásra
Ott van leírva, földtörvény 3§, m bekezdés 2 pontjában keressed elő és olvassál!!
Válasz #2865. hozzászólásra
Bármikor bejelentkezhetek,sőt bérleti sz .eim vannak de azért jogsértő lenne ha hátrányban lennék egy helyben lakó senkihez!
Válasz #2866. hozzászólásra
Úgy lenne igazságos,ha 15-20 km -en belül helyben lakónak számítanék.
Válasz #2849. hozzászólásra
Nem baromság,itt a 800ha os gazda,25 km-re lakik.Eddig helyben lakónak minősült.
Válasz #2862. hozzászólásra
Szerintem rosszul gondolod, mert ha a két település közigazgatási határa ahol laksz és a földjeid vannak 15 KM belül van, akkor helyben lakónak számítasz!! Ott van leírva a földtörvényben, most olvastam direkt el, mert engem is érdekelt a dolog!!!!
Válasz #2863. hozzászólásra
hat jelenkezzel vissza,nalunk ugycsinaljak a nagyok megkernek valakit hadjelenkezzenbe hozza es fizet erte,vagy a hejbeli gulyasahoz van mint hejben lako csaladi gazda,eletibe nem lakot ott,hat ennyi.
Szia, nem akarlak még jobban elkeseríteni de az előző földtörvény szerint sem lennél már helyben lakó.
aZ ELÖBBI HOZZÁSZÓLÁSOMHOZ SZÍVESEN VÁRNÉK VÉLEMÉNYT (jobb oldalit akár) elöre is köszönöm a választ!
Válasz #2852. hozzászólásra
Szia!A JELENLEGI TÖRVÉNY SZERINT:nem vagyok helyben lakó ott ahol éltem 25 évig, ahol évek óta gazdálkodok, ahol a saját tulajdonú házam van, ahol a telephelyem van, ahol a földjeim vannak, ahol az erdőm van ahol a hozzátartozóim élnek ,ahol nap mint nap ott vagyok ,stb azért mert a szomszéd településre mertem költözni a feleségemhez!
Válasz #2860. hozzászólásra
Válasz ment
Válasz #2858. hozzászólásra
Feladtam még egyszer, hátha....
Válasz #2858. hozzászólásra
Már meg 2 üzenet jött, olvasom mindjárt
Válasz #2857. hozzászólásra
Válaszolni szerettem volna, hibát írt ki a fórum motor..
Válasz #2855. hozzászólásra
Üdv,
semmi nem jött.
Válasz #2854. hozzászólásra
Informon keresztül küldtem, freemail-es a cím.
Ez Hajdú, Ti?
Válasz #2850. hozzászólásra
Nekem? Nem jött, vagy a cégesre ment, azt meg csak holnap látom. Látod a mailem címét, mert nem publikus vagy igen?
Mindegy amúgy, nem vagyok senkivel ellenséges...jöhet:-)
Üdv
A nagymenő hiába vesz házat bárhol, 3 év lakcímkártya is kellene. Egy esélye van másik településen földet venni, ha irreális árért teszik ki. És mivel nagymenő, van is pénze, Neked meg nekem nincs. Nyert...
Én ma szoptam ezt be, mert az a helybenlakó, aki azon a településen lakik, ahol a föld van.
Ha másik településen laksz, mint én, akkor NEM számítasz helyben lakónak. Megváltozott a fogalom !
Ismét puszilom a törvényhozót, mert ez nem igazságos, hogy szomszéd vagyok, oszt a rangsorban meg hátul.... Ezzel engem kinyírtak végleg.
Gombhoz a kabátot.... Mifelénk már az a módi kicsi és lerobant településen is vesznek házat a-Nagymenök csakhogy a tüz közelében lehessenek!! De olyat hogy abban egy órát sem tudnának eltölteni.. Mert az nem az ö igényüknek megfelelö de hivatkozási alapnak tökéletes... Na ennyit a helyben lakásról
e-mail ment
Üdv!
Ma akartam egy másik településen lévő szomszédom kis gyepjét kifüggeszteni, mikor közölték velem ( ügyvédem), hogy már nem számítok helybenlakó szomszédnak. Felhívtam az ügyvédtől a fhivatalt, és ők is megerősítették.
Ok: a régi törvény szerint van az elővásárlási sorrend (bizottság és egyéb dolgok hiányában ), de az új földtörvény fogalma /fogalomtára él már, asszem a 3§. Ott pedig a helybenlakó az, aki azon a településen lakik, mint a vásárolni kívánt föld vagy tanya. Szóval az összes helybenlakó előttem van, még ha nem is szomszéd, mint én.
Végem, bár olyan kicsi területű és gyenge fosóhomoki gyep, hogy ajándék lett a vége.
Részemről köszönöm ezt a baromságot, mert egyik földem sem helyben van, hanem pár km-re lévő szomszéd településen.
Nekem végem van, gusztustalan egy dolog ez...
Elolvastam a haszonbérletre vonatkozó részt de nem találtam olyant ami az 58. § (1)-re vonatkozna (haszonbérleti szerződés módosítása).
Hali!
Amit az új földtörvény tartalmaz hogy helységenként a bizottságok létrehozása legalább 3 legfeljebb 9 ember lehet! Az miért kell ők mit fognak csinálni? Nehogy már ők döntsenek saját pénzem felett hogy melyik földet vehetem meg!
Válasz #2844. hozzászólásra
Szerintem valamelyik topicban be van linkelve.
Válasz #2844. hozzászólásra
Szerintem valamelyik topicban be van linkelve.
Elolvasnám én de még nem találtam meg neten.
Válasz #2842. hozzászólásra
Azért olvasd el a végrehajtási rendeletet nehogy seggre ülj.
Meg kell hosszabítani a szerződést (ha nem 20 éves volt) aztán annyi.
Válasz #2840. hozzászólásra
Akkor elvileg a 20 km-en belül lévő földekre amiket bérlek, előbérleti jogom van továbbra is, ha nem jelentkezik állattartó,...stb
az a, b,pontot nem:
46. § (1) Az erdőnek nem minősülő föld haszonbérbe adása esetén az alábbi sorrendben előhaszonbérleti jog illeti meg:
a) a volt haszonbérlő olyan földművest, illetve mezőgazdasági termelőszervezetet, aki helyben lakónak
minősül, illetve amely helybeli illetőségűnek minősül, vagy akinek a lakóhelye, illetve akinek, vagy
amelynek a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási
határa a haszonbérlet tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy
közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van;
b) az olyan földművest, aki helyben lakó szomszédnak minősül;
az a, pontnál nem feltétel hogy szomszéd legyen
Az új földtörvény 43§ a bérleti sorrendről szól. Jól értelmezem a sorrendet (leegyszerűsítve)?
a., volt haszonbérlő (termelő szervezet is)
, aki szomszédja jelenleg is a lejárt földnek, helyben lakó , vagy 20 km körzet
b., volt bérlő, aki nem szomszéd, de helyben lakó, vagy 20km
c., földműves helyben lakó
d., földműves 20 km
e., mezőgazdasági termelőszervezetet, amely helybeli illetőségű szomszéd
f., olyan mezőgazdasági termelőszervezetet, amely helybeli illetőségűnek minősül
Válasz #2837. hozzászólásra
Köszönöm, ezt tudom, de nyilván nem vetnék évelőt, ha utána mikor megerősödik 1 év múlva fel kell törnöm kalászos vagy kapás miatt.
Mondjuk válaszút elé márc vége április eleje előtt nem nagyon kerülök
Válasz #2836. hozzászólásra
2014.-ben még marad minden, hogy utána mi lesz...
Üdvözlet!
Én a zöldítéssel kapcsolatban kérdeznék:
H amajdnem 23 ha-t művelek, amiből jelenleg 2.8 ha rét (kaszálom) majd 0,9 ha beép ter (kaszálom), 1 ha szántó (szarvaskerep kaszálom) és 18 ha szántó amiből 10 ha perjefű (kaszálom) és 8 ha ősszel kiszántottam mert tak fű keveréket akarok bele vetni tavasszal, akkor ezzel megfelelek e a zöldítésnek és kell e 3 kultúrát vetnem e felállás szerint?
Köszönöm