Gázolaj árak 660 Ft Benzin árak 641 Ft EUR 410.68 Ft USD 394.01 Ft CHF 434.78 Ft GBP 485.67 Ft

Fórum

Vadkártérítés

Létrehozta: , 2010-03-29 16:26:55

Kedvencekhez Segítség

2512 hozzászólás
Nincs profilkép
#962 agroinformhelp
2014-07-22 09:49:25

Válasz #955. hozzászólásra

Mert sokkal nehezebb puskavégre kapni a borzot a vadászoknak, a csapdába pedig lehet csalizni. Nekem a különféle vadriasztó "csodaszerekkel" az a tapasztalatom, hogy csak ideig-óráig jók, utána megszokja a vad.smile aikido

Nincs profilkép
#961 Megmondó
2014-07-21 21:03:34

Válasz #954. hozzászólásra

Nekemis 3 évevadásszák borzaimat!

Nincs profilkép
#960 Vadkárszakértő
2014-07-21 20:51:10

Válasz #959. hozzászólásra

A szagosítókkal ellentétben ez elveszi a kedvet a rágástól. A vad számára kellemetlen élménnyel társul a haszonnövény fogyasztása, így azt nem fogja kedvelni. Pontos tapasztalatai még nincsenek, milyen hosszan tart, de amint lesz megírom!

Nincs profilkép
#959 Márk_
2014-07-21 20:02:23

Válasz #958. hozzászólásra

Ennek a szernek meddig tart a hatása?
~40k Huf/Ha-ért már őrzővédőket is lehetne alkalmazni.

Nincs profilkép
#958 Vadkárszakértő
2014-07-21 16:40:38

Válasz #957. hozzászólásra

Majd lesz kb. 7-10 nap múlva....
Ezt érdemes még kipróbálni, ha valakit érdekel: http://www.kwizda-agro.at/produkte/pflanzenschutz/forst/forst/trico/
A beszerzése Ausztriából lehetséges.

#957 IH-race
2014-07-21 12:35:39

8 napja tettem ki az Armacolt,és azóta nincs nyoma a vaddisznónak.smile cowboy

#956 IH-race
2014-07-21 12:35:37

8 napja tettem ki az Armacolt,és azóta nincs nyoma a vaddisznónak.smile cowboy

Nincs profilkép
#955 csontii
2014-07-21 12:33:16

Válasz #954. hozzászólásra

Miért pont csapdát és miért pont a csapdába menne bele?

Nincs profilkép
#954 agroinformhelp
2014-07-21 11:25:05

Válasz #953. hozzászólásra

Helyi vadásztársasággal kellene beszélni, hogy csapdákat helyezzen ki a borz ellen, bár gyanítom, hogy nem lesznek túl készségesek. smile cursing

#953 Koszi.
2014-07-10 21:33:25

Válasz #952. hozzászólásra

Itt meg a borzok stb, kezdik, igaz mostmár a szomszédba is kukorica van de mégis a miénket találják meg, igaz az sokkan korábbi érésű... De mit csináljak én időbe akarok utána gabonát vetni, nem decemberbe mint a szomszéd smile sweatdrop

#952 IH-race
2014-07-10 21:16:28

Még ép,hogy bújik a kukorica cső,már a disznó benne van!!!smile hammer

Nincs profilkép
#951 Matyi50
2014-07-07 23:09:19

Válasz #949. hozzászólásra

Neked mennyit ettek meg?smile pimp

#950 AgrárTinédzser
2014-07-07 11:11:31

Válasz #944. hozzászólásra
Ez a " klímaváltozás" szöveg is csak a bicskát nyitogatja a zsebemben.... smile censored Hát a másik sem Hülye! tegyétek a dolgotokat és ne saját zsebre dolgozzatok! Vadgazdálkodás! Hát gazdálkodjanak már a vaddal, de ne ORGAZDÁLKODJANAK! Ez már szándékosan elkövetett károkozás! smile censored

#949 AgrárTinédzser
2014-07-07 11:05:51

Válasz #944. hozzászólásra

Ezek a kifogások , okok csak csepp a tengerben. Ha elég sokszor hajtogatják a vadászok, akkor még én is elhiszem a végén,hogy 1-2 motoros miatt esznek meg a vadak 10000 ha-akat 80%ban....

Nincs profilkép
#948 Moderátor
2014-07-07 09:55:46

Moderálási elveink miatt törölve.

Bakayd (3932)

2014-08-25 14:48:02

Nincs profilkép
#947 ano
2014-06-30 12:08:28

Válasz #945. hozzászólásra

gyerekek, itt régóta se nem törvény, se nem vadászetika irányítja a dolgokat, vegyétek már észre, hanem a pénz!!!
már az előző rendszerben is a pénz vitte előre ezt a dolgot, és azóta csak nagyobb üzlet lett a vadásztatás.
nem azért ad le szar vadlétszám becslést, mert nem végzi a dolgát, meg mert lusta kiülni, és számolni, és tenni a dolgát. lószart, pontosan tudja, mennyi vad van a területén, darabra tudja a bikái számát, ha egyet kiszedsz, két napon belül észreveszi, hogy eltűnt ez a bika, vagy ha egy kondát beletiporsz, beleszántasz a tarlóba, szintén két napon belül észreveszi, hogy eltűnt. nem lusták, nem nem végzik a dolgukat, épp ellenkezőleg, teszik a dolgukat rendre, keresik a pénzt. gazdálkodnak ők, csak éppen nem azok között a keretek között, amiről a társadalmi egyezség szól, hanem mondjuk tízszeres vadlétszámmal, disznó esetében meg mondjuk százszoros létszámmal. mert üzlet lett, mert biznisz lett, mert rájöttek, hogy úgy tud terméket előállítani, úgy tud eladni egy lövést, hogy annak költségét nem ő viseli. ki ne akarna úgy aratni, hogy ne kéne érte vetni? mindenki? ha neked lenne lehetőséged csak úgy aratgatni mindenfelé, amerre jársz, te nem tennéd? dehogynem. most már végképp tarthatatlan a helyzet, rájöttek, hogy a nagybecsű vadász urak becsülete nulla lett, a 30 évvel ezelőtt még dicső embereket ma már mindenki leköpi, úgy meg mégis szar érzés jaszkarizni, így jön a mentő ötlet, hogy akkor jóvan, fizessük ki a vadkár töredékét, de azt továbbra se a sajátunkból, hanem a közösből. itt tartunk most...

#946 Koszi.
2014-06-30 11:18:51

Itt egy darabig műtrágyaszóróval szórták a kukit az erdőbe, aztán rájöttek hogy az milyen drága, pedig jó volt az tény, egy héttel később kellett volna abbahagyniuk, mert még kijöttek a vetésekre túrni......

Nincs profilkép
#945 4964
2014-06-30 11:02:15

Válasz #944. hozzászólásra:

Mondhat itt akárki akármit, a probléma gyökere az hogy legalább 10x akkora a nagyvad populáció mint a 80-as években.
A kifogásokkal már tele a padlás.
Csak kifogás van arra hogy miért nem zavarják meg lövik őket, de annyi hogy ha mindet ideírnám akkor nem engedné elküldeni a hozzászólást a rendszer.
Meg arra is csak kifogások vannak hogy miért nem tudják/akarják kifizetni a vadkárt.
Nézzétek meg a youtube-on hogy a tengerentúlon hogy irtják a vaddisznót helikopterről. Körülbelül fél óra alatt 100 at kilőnek ketten.
Itt is már ugyanezt kéne csinálni, aztán a vadászatra jogosult kifizetné a helikopter meg a lövészek max 100 ezres költségét, cserében meg leadhatna mondjuk 50 vadat.
A vadkár is csak töredéke lenne mint jelenleg.
Be kell látni hogy azokkal a módszerekkel amit a jelenlegi törvények és a vadászetika megenged, azokkal ebben a helyzetben nem lehet eredményt elérni. Ezért is van ez az áldatlan állapot ami senkinek sem jó.

Nincs profilkép
#944 Matyi50
2014-06-29 22:10:05

1 klímaváltozás miatt nincs víz,az erdőn,források elapadnak ,a vad már menetrendszerint a kultúrákba jár nyáron hűsölni meg zabálni,nedvességet magához venni.

2 a marhajó törvényi jogkör lassan már mindenkinek több jogot ad az erdőben,mint a vadnak ..."jóléti erdő"... beengedték a lovasokat,bicikliseket az erdőbe , a túra mint üzlet is nagyon divatját éli minden formában .Szét van zavarva minden a nap 24órájában. Szóval csodálkozunk hogy az eredeti élőhelyén nem marad meg a vad...

Megtörtént eset,hogy a nagyarcú gyerek,aki vadkár miatt pattogott,szabadidejében krosszmotorral csapatta az erdőt délutánonként a haverjaival,s őmaga zavarta bele a disznókat a saját kukoricájukba az erdőből,akik persze ott is maradtak őszig. Így ne várjon el arányos kártérítést senki,ha a magatartásával még ellene is tesz.

Nincs profilkép
#943 a2457
2014-06-29 12:13:46

Válasz #942. hozzászólásra

amúgy megértem én azt is hogy zargatják a vadat meg kimegy, meg mittuomén.

de nem úgy van a dolog hogy a vadgazdálkodó elvileg olyan populációt tart, hogyaz kényelmesen megférjen az élőhelyen, ahol van búvóhelye, és élelme, szóval eszébe se jut elmenni onnan ??

hát sajnos nem úgy van.
és a disznó is csak egy dolog, ottvan a nyuszi.
múlt évben egy ismerősnél baráti társaság keretében 20 an egy délutánt szántunk rá a befogásra, simán csak hálóval.

hát csak ezeket a dolgokat a vadgazdálkodók nemigen szeretik csinálni.
ha valamelyik dr.x jön akkor egy kis kp-ért beetetnek a vadnak, felteszik a bácsit a lesre, beirányítják neki a puskát, aztán zsebelnek egy kis lóvét.
ha cilindrich a német jön akkor többet zsebelnek.
a többit meg leszarják.
azért amikor vannak akik hektárszám vetik újra minden évben a kukoricát nekem neeeeeesüketeljen senki arról hogy milyen nehéz is azt a vadat kézre keríteni.
főleg hogy olyan pofátlanok már sok helyen hogy szinte a traktor mögött mennek.

namost, persze, a gazda védje meg ami az övé.
fair.
de akkor mit is csinál a vadgazdálkodó?
hát már annyira fúrja az oldalam hogy mégis mi az a nagy dolog ami miatt ennyire nem érnek rá.
hogy mégis , mi köti le őket, mi az a fenomenális dolog, ami akkora horderejű hogy elemi dolgukkal sem bírkóznak meg, miféle heroikus kűzdelem van az életükben ami miatt soha nem ott vannka hol lenniük kéne ?

jaaa, mosom kezeimet hát sok helyen nem csinálják becsületesen a vadbecslést aztán ugye hát egyik pillanatról másikra nem lehet csakúgy ekkora populációt beírni mert hát na.-..

ja kérem, akkor rendben is van ? tehát ez lenne a megoldás hgy akkor továbbra sem a valós adatokat írjuk be ? tényleg ez fogja megoldani a gondot?

véletlen sem az hogy akkor össze kén szedni magunkat, beírni s amikor kérdik honnan ez a sok disznó hirtelen, gerincet növeszteni és kitálalni hogy eddig b*sztak végezni a dolgukat?
vagy derogál az ilyen?
derogál hát.
olyan mint a buszmenetrend. beírjuk a múlt évit, eddig is jó volt, ezután is jó lesz.
nem a földműves dolga vadgazdálkodni, nem azért van a vadgazdálkodó hogy a földműves meg az erdész végezze el a vadritkítást.

ha a helyi naaaaagyvadászoknak nem volna földjük én bíz nem állnék neki vadat élve befogni. csak azért teszem hogy majd nála erisszem el.
vessen ő 3 szor kukoricát majd.
hátha rájön hogy nem valami klaffa.

a makkomról nem is beszélve.

Nincs profilkép
#942 rongyos
2014-06-29 06:43:46

Válasz #941. hozzászólásra

Ismerős a helyzet...:) Le a kalappal!!! :D amúgy teljes mértékben igazad van...a vadászati törvényben is benne van, hogy a vadgazdálkodást kell alakítani a mező- és erdőgazdálkodás jellegéhez...de nem nagyon végzik a feladatukat....Nálunk ( neved ugye direkt nem írunk ) is 6o tag van...de effektíve abból kb. 12 vadászaik,..mert a többi fővárosi, és egyéb vidéki személy. És olyan társadalmi státuszban állnak, hogy "...csak nem képzelem, hogy felültetjük az xy. doktor urat a lesre, hogy védje meg a kukoricádat???" smile censored ................... jaaa...ne védje meg...de akkor vagy fizesse ki, vagy engedje meg, hogy én hathatósan megvédjem....persze, hogy az a maradék falusi vadász nem tud megvédeni ennyi területet....mert ők is a sajátjuk felett őrködnek.....ez érthető is....és a többi?? smile oops

Nincs profilkép
#941 a2457
2014-06-28 18:28:50

Válasz #940. hozzászólásra

azzal semmi baj nincsen.
vadkár van volt és lesz.

ami nincsen rendben, hogy a vadgazdálkodó nem végzi a feladatát.
ez az ami nincsen rendben.
meg az sem hogy folyton mossák kezeiket, mondván nincsen is annyi vad.

persze meglehet kérdezni a földműves miért nem tesz valamit, dehát nem az ő dolga. egy kiutat látok, meg kell követelni a vadgazdáktól hogy igenis csinálják a dolgukat. ha nemm egy, akkor meg szépen köszönjenek el, és hagyjanak mást szóhoz jutni, hátha annak megy.

momentán én most megoldottam mert törvénytelen módon élve fogtam be vagy 2 tucat vaddisznót, alig pár nap alatt.
persze szabadon lettek engedve, de csak nem hogy annak a másik disznónak a földjén, akinek ezt helyettem kellett volna megtennie....
debizony, mert érdekes módon azokon a földeken nincsen jelentős vadkár. őrzik is szépen.
második éve zabálja fel a disznó a vetett makkomat.
jövőre az illető földjére fogok minden disznót vinni amit csak eltudok kapni amint látom hogy nekiáll vetni a kukoricát.

hogy érezze a törődést.
látom hogy be lehet fogni a vaddisznót, nem nehéz.
nemértem miért nemtudom rávenni hogy végezze a dolgát, és lassan nem is érdekel.

#940 .Ropi
2014-06-28 17:42:27

Válasz #921. hozzászólásra

A családban hárman vadászunk, én, bátyám meg faterom. A saját földjeinket nem tudjuk megvédeni, pedig ez a mi érdekünk. Akkor mit vártok a 3-4-5 ezer hektáros vadásztársaságoktól, hogyan védjék meg a földeket 15-20 taggal, akik kevésbé érdekeltek az ügyben?? Lehetetlen vadkár nélkül termelni, ezt el kell fogadni...

Nincs profilkép
#939 Vadkárszakértő
2014-06-28 17:13:25

Válasz #938. hozzászólásra

Ennyire nem egyszerű...
Lent már elhangzott, hogy sajnos több mint egy évtizede nem a valós vadlétszám kerül a becslési lapokra, mert nem végzi el senki sem a becslést lelkiismeretesen. Egyrészt sok időbe, másrészt sok pénzbe kerül...
Egyik napról a másikra nem lehet a korábbi vadlétszám x szeresét beírni és az emelt kilövési kvótát teljesíteni is kell. Gyakran ez már a fizikai teljesíthetőség határát is túllépné...
A vad a sok zaklatás miatt főleg éjjel mozog, ez olyan korlátokat szab, hogy örülnek a vadgazdálkodók ha ezeket a terveket teljesíteni tudják.

Nincs profilkép
#938 a2457
2014-06-28 16:34:01

Válasz #937. hozzászólásra

hát ez mind szép és jó,
csak kérdem én naívan, van a vadgazdálkodó, nem lenne e egyszerűbb ha gazdálkodna a vaddal, magyarul végezné a dolgát?

máris nem lenne ennyi kár, a gazda meg nemes jellem, azt mondja hogy hát jó, van kártérítés, lassan csak csinálnak valamit a vadgazdák is.

Nincs profilkép
#937 Vadkárszakértő
2014-06-28 14:11:12

A vadkár rendezési problémák legtöbbje pont az ilyen hozzáállások miatt keletkezik. Képesek vagytok egymásnak esni vélt vagy valós sérelmek miatt, mintha ez megoldana bármit is. A probléma sokkal szerteágazóbb, mint azt sokan gondolnák és valószínűleg nem oldódik meg egykönnyen. Mindkét oldalon vannak olyan emberek, társaságok akik szítják, élesztik az ellentéteket és az ellenségeskedést. Látni ezt naponta pró és kontra.
A legérdekesebb, hogy ahol ilyen helyzet van ott a valós kárérték sem elegendő vagy épp az is csillagászati.... Mégis a fegyvereket keresik és nem a megoldást! Két alapvető dolgot kellene mindenkinek elfogadni, az egyik hogy a gazdálkodó megtermelt haszonnövénye a fizetése, a másik hogy a Magyarországon élő vadból nem csak a vadászatra jogosultak húznak hasznot.
Idézek az 1996. évi LV. törvény bevezetőjéből:
"Az Országgyűlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon élő állatfaj a Föld megújuló természeti erőforrásainak, valamint a biológiai életközösségnek pótolhatatlan része, tudatában annak, hogy a vadon élő állat esztétikai, tudományos, kulturális, gazdasági és genetikai értékek hordozója, s ezért - mint az egész emberiség és nemzetünk kincsét - természetes állapotban a jövő nemzedékek számára is meg kell őrizni, a természet védelme, a vadállomány ésszerű hasznosítása érdekében a következő törvényt alkotja"

Természetesen nem várható el a gazdálkodóktól, hogy az átlag állampolgároknál nagyobb mértékben járuljanak hozzá a Magyar vadállomány fenntartásához, de ez elsősorban jogalkotói feladat lenne és nem a vadászatra jogosultakon múlik a megoldás. Az sem várható el, hogy a vadászatra jogosult állja kizárólag ennek a másik oldalát. Szóval egy cipőben evez itt mindenki, de jobban esik egymás torkát szorongatni, meg mocskolódni, mint együttműködni vagy kikényszeríteni a megoldást.

Kérdezem, az agrár vagy vadász érdekképviseletek tettek már valamit az ügyért??? Persze hogy nem! Nincs egységes álláspont, nincs egységes szakértői rendszer, nincs egységes szakértői módszer sem. Ennek kárát elsősorban a termelők látják, de ez ellen még senkit sem hallottam háborogni! A vadászat és a vadászok ellen igen, nap mint nap!
Érdemes ezen elgondolkozni! Számomra érthetetlen, hogy egy munkájára igényes termelő elfogadja a saccográfot használó "szakértőt" vagy vadkárbecslőt (az utóbbitól a jó Isten mentsen meg....), mikor a munkájának jóságát értékeli... Én szeretem ha a vásárolt árut lemérik mielőtt kifizetem, nem csak megsaccolják, de lehet én vagyok nagyon finnyás...!
Én is vadászom, sőt 24 éve ezen a szakterületen képzem magam és dolgozom. Évente több mint 100 termelőnek mérem fel a keletkezett vadkárát, bírósági, jegyzői vagy magánkirendelésben. Látom jól a problémák gyökerét, de bárkit kérdeztem hajlandó-e megmozdulni érte, a válasz ÉN NEM! Rendet kellene tenni és mindkét oldalnak kiseperni a szemetet, ez ránk szakértőkre is vonatkozik, mi már elkezdtük....
HAJRÁ!!!

Nincs profilkép
#936 Matyi50
2014-06-28 10:13:19

Válasz #934. hozzászólásra

"meglepődnél, ha tudnád mi van az én fejemben..."

smile biggrinsmile lol

Nincs profilkép
#935 4964
2014-06-28 07:56:40

Válasz #924. hozzászólásra
Ez tényleg komoly dolog amit írsz. Ha a napraforgó vetőmagján lévő ponchot vagy cruisert 4 hónappal később ki tudják mutatni a növény virágporában akkor a vadhúsban mik lehetnek?
Micsoda lobbi lehet ami kötelezi hogy 1 héten egyszer vadhúst kell tálalni a menzákon? Évente 1-2x eszek vadhúst de akkor se valami jó étvággyal. Ha egy erdőben nőne fel a vad vagy réteken akkor tényleg a világon a leg egészségesebb hús volna. Csak az a helyzet hogy pont azért rajzik ki a szarvas a hanyból májusban mert ott nincs napraforgó meg kukorica.
De ha csak a 9x permetezett repcét meg a 4x permetezett naprát eszi a várakozási időkön belül akkor annak már lehet hogy mérgező a húsa.

Nincs profilkép
#934 ano
2014-06-27 20:03:49

Válasz #928. hozzászólásra

méghogy én személyeskedek?
szűk értelmi képességed neked van barátom, meglepődnél, ha tudnád mi van az én fejemben...
csak mondom neked is, mint már sok önjelölt dumakirálynak mondtam, érdemben nem válaszoltál.
paraziták...

#933 endypapa
2014-06-27 08:59:17

Számomra teljesen felfoghatatlan ez az egész vadkár kérdés. Ha károm keletkezik fizessék ki, ugyan úgy mint bárki másnak, ha valami kára keletkezik. Pl. kisajátítás, rongálás, egyebek. És nem érdekel, a kártétel. Büszkélkedhet a Nemzet a vadállományunkkal.
Mire föl van egyáltalán kármegosztás?

Nincs profilkép
#932 rongyos
2014-06-27 06:04:36

Válasz #926. hozzászólásra

Bocsánat..ha kivertem a biztosítékot. Nem azokra gondoltam, akik átérzik a dolgot...hanem azokra akiknek semmi közük az agráriumhoz,( korábban írtam).és esetleg egy intézőbizottságban ülnek....tudom, hogy nem lehet minden területet megvédeni....de a kárt ki lehet fizetni....Mi meg azt kérjük ki magunknak, hogy vadkártermelésre rendezkedünk be....Ha te is gazdálkodsz, tudod, hogy mennyibe kerül megtermelni a kukoricát??!! igy életleszűtlen azt mondani, hogy kifizetődő a 3o/7o % os kármegosztás....
mert az is egy undorító duma hogy ..."ha minden kárt a valós értéken fizetünk, akkor tönkre megy a VT..." lassan felveszem a kapcsolatot Kozma atyával.....smile censored

#931 Diesel Tibor
2014-06-27 00:40:35

Ez nem egészen így van ,,smile nononoa vadászok fele föld tulajdonos.smile cowboy

Nincs profilkép
#930 Megmondó
2014-06-26 22:27:47

Válasz #926. hozzászólásra

Ám miértistombolnak tisztelt " Vadászurak" Ha bekeritett 20 hekis ültetvényemre csak megválogattakatengedekbe? Nyulak kapnak szénát,télen,ritkitást ismerősökvégzik akik nemlövikszét a fákat, meg csepegtetőöntözést!

Nincs profilkép
#929 Megmondó
2014-06-26 22:18:34

speciel a csapda! Vadásztársaság bérletetfizet,amint prezentálod az aktuális tulajdonilapo! valami 3000 Ft!! Ha aprópénzért ezt nemtettedmeg,5 évután visszakerült társaságszámlájára!!! Elméletileg társaság meghirdeti mikorlehet felvenni a kest! Oké! Hajdui mondjuk hirdet Szegeden! Törvényileg napilapbantette!!

Nincs profilkép
#928 Matyi50
2014-06-26 22:07:34

Válasz #919. hozzászólásra

Látom ebben is rögtön rám vetíted amit látni akarsz azzal a szűk értelmi képességeddel...megvádolsz már lassan mindennel,még lassan azzal is,hogy én rágom le a búzádat személyesen,nem -e? smile lolsmile thumbdown

Nincs profilkép
#927 Matyi50
2014-06-26 22:04:46

Válasz #918. hozzászólásra

Na látom Te is tudsz olvasni a saját szemüvegeden keresztül átköltve... aztán azonnal személyeskedni is....ehhez csak gratulálni tudok!

Nincs profilkép
#926 Matyi50
2014-06-26 22:02:13

Válasz #923. hozzászólásra

Ez az undorító duma nem érdemelne egy árva betűt sem,de ilyen alapon én is "kutyabaszó vagyok",mert nagyapám hagyatékából származó dolgokat is használok amikor vadsászok,és igen én is gazdálkodok,meg vadászok is,de ezt az alpári undorító dumát kikérem magamnak! smile thumbdown

Nincs profilkép
#925 4964
2014-06-26 20:01:42

Válasz #904. hozzászólásra
Nálunk az a gond hogy a társaság vezetősége mindenből bevételt akar csinálni, a tagokat meg alig engedik valamit lőni. Ha lő valamit akkor még az illető dolga a beszállítás meg a 2x15 km-re való elszállítása a vadnak. Nem hogy még ő kapna belőle valamit.
A társaság létszámát sem akarják növelni. Vadkárelhárítás címszó alatt egész tavasszal mindenki a disznót hajtja, már aki kijár vadászni.
A naprában meg vannak 20-30-40% -os őz meg szarvas rágások táblaszinten. Gidát sutát nem lehet most lőni, a bakot meg kíméli mert abból aratás után pénz lesz. Nem hiszi el a vt vezetősége hogy az őz mekkora kárt csinál. Képtelenség elzavarni, a hangágyú sem ér semmit, az elektromos vijjogó sem. A káliszappan körülbelül egy hétig hatásos.
Még golyóspuskával is csak úgy lehet megvédeni ha valaki időmilliomos meg állandóan ugyanarra a földre jár ki este is meg minden hajnalba. Ha van 10-15 helyen földem akkor abból esetleg kettőt meg tudok védeni úgy ahogy.
Nincs más lehetőség mint felmérni a kárt és megpróbálni kifizettetni, ha meg nem fizetnek akkor bírósághoz kell fordulni kerül amibe kerül meg tart ameddig tart.
Ellehetetlenülünk a vadkár végett, ez már nem vicc.

Nincs profilkép
#924 Zoli1437
2014-06-26 11:59:44

http://www.oee.hu/hirek/agazati-szakmai/vadgazdalkodas_eredmeny_bevetel_nagyobb
Hogy van az, hogy a vad végigeszi a nagyüzemi mezőgazdaság összes növényvédő szerét (amit egyszerű földi halandó meg se vehet, aki meg használja tetőtől talpig védőruhába öltözik) várakozási idő nélkül és a húsát a vadászok mégis megetethetik akár egy gyerekkel?

Nincs profilkép
#923 rongyos
2014-06-26 11:57:15

Igazad van.....!!!! sajnos ez a helyzet minden megyében...:( De engem rohadtul dühít, hogy lejönnek vidékre..értitek?? lejönnek vidékre a pesti yummik..és érezzem magam megtisztelve, ha valamire méltoztatik rálőni a földemen....mert a kutyabaszó sajnálja azt az 1ooo forintos lőszert..az apróvadra....csak nagy trófeát szeretne!!! De semmije sincs...a szaros terepjáróján meg 30-06-oson kívül...amit lehet, hogy még a nagypapától örökölt a vadászati jogával együtt...Mert mi finanszíroztuk eddig mások szórakozását...horror pénzekből....smile cursing de ennek vége.,...minden földemre építeni fogok egy betonbunkert..amiből majd megy a vadriasztás...de úgy,....hogy még a környékről is eltünjenek..ha ők nem tudnak és nem akarnak parancsolni a vadnak..én sem fogok sem, a fénynek...sem a szagnak...sem a hangnak....jaaa..és nem kérek bérletet sem a vadászati jogért...eddig sem fizettek. Csak jöttek a kármegosztással....nekem meg az a hobbim, hogy kalapáccsal beverem a terepjárók szélvédőjét...és akkor állapodjunk meg 30-70% os megosztásban....ne mit szólnának???smile oopssmile censoredsmile aikido

Nincs profilkép
#922 ano
2014-06-26 10:00:36

Válasz #900. hozzászólásra

ne reménykedj benne bazmeg, nem tanultad meg, hogy az állam, az te magad vagy? az államnak honnan a büdös retekből lenne pénze, ha nem tőled veszi el????? föl kéne már fogni, hogy végső soron mindent te fizetsz, csak ha az államon is keresztül megy a pénzed, akkor kb. 50%-os hatásfokkal ér el oda, ahova az célozva van...
nem, nem vesz ebben részt az állam, fizessék ki azok, akik hasznot húznak belőle. nem terítjük szét, nem társadalmasítjuk 5-10 ezer ember jólétének költségét, mert ennyi erővel kiszemelhetjük a cipészeket is, mondjuk azt, hogy holnaptól minden cipész kapjon 10 milliót évente az államkasszából. nem, nincs ilyen, ezeket hívjuk ingyenélőknek, a társadalom pöcsén tetűként élősködőknek, és hasonlóaknak...
a normális világ az externáliák számszerűsítésén, és azok okozóival való megfizettetésén dolgozik, míg ezzel szemben itt visszafelé menne az óra, és borítsunk bele mindent a nagy kasszába, és állja mindennek az árát a nagy? volt már ilyen rendszer, akkor az a javak 90%-át központosította és újraosztotta, igen csúfos kudarc lett a vége, és amíg a működés látszatát keltette, addig sem volt fenékig tejfellel kikenve a bödön...
tanulni kéne már belőle!!!!

#921 IH-race
2014-06-26 09:56:16

Válasz #913. hozzászólásra
Könnyen beszélnek a vadászok,nem nekik okoznak kárt!

#920 IH-race
2014-06-26 09:54:36

Ami a felszín alatt van az is az államé,ami a felszínen szalad az is az államé.......! Mi a gazdáé??? Ez aztán a demokrácia....!
Ja és még ők ágálnak,hogy megtettem e mindent,hogy csökkentsem a vadkárt. Az én jószágom,ha kárt okoz,meg kell térítenem az utolsó fillérig,és még meg is büntetnek! Az "állami disznónak mentelmi joga van"?!smile cursingsmile cursingsmile cursing

Nincs profilkép
#919 ano
2014-06-26 09:52:29

Válasz #913. hozzászólásra

barátom, csak egyet kell visszalapozzál ebben a topicban, és alaposan nézd meg a 839-es postot.
összefoglalom a tanulságát: talán nem kéne csalni a vadlétszám becsléssel, hanem be kéne mondani a hatóságnak az igazat, és akkor nem egy kis tervre kapnál engedélyt, hanem a terület eltartó képességét és a valós vadlétszámot figyelembe vevő kilövési engedélyt kapod meg.
következmény: ezt le is kell lőni, és ami még rosszabb, le kell adni hivatalosan, el kell vele számolni, nincs fekete pénz, nincs adózatlan jövedelem...

Nincs profilkép
#918 ano
2014-06-26 09:44:19

Válasz #910. hozzászólásra

ennél nagyobb és direktebb ingyenélősködést, azaz parazitáskodást még életemben nem hallottam. eddig szoptátok a parasztok vérét, de rájöttetek, hogy ha sokat szívjátok, úgy jártok mint a szúnyogok és hasonló élősködők, azaz pajzstetvek, most mentek az államhoz, és készültök megfejni azt a tőgyet?
nincs kétségem, jönni fog a jogszabály, és akkor majd nem 27% lesz a világ legmagasabb áfa kulcs hanem 28%, és majd futja belőle ennek az 5-10 ezer valaminek is...
nem tanultátok meg a leckét, hogy az előző rendszerváltás azért következett be, nem volt mit újraosztani. előbb-utóbb újra előáll ez a helyzet, de ez annyiban fog különbözni az előzőtől, hogy akkor ott akasztás is be fog következni... lehet tanulgatni a kiszámoló versikéket, és helyezkedni, hogy ne rád mutassanak majd a végén...

Nincs profilkép
#917 rongyos
2014-06-26 06:25:23

Válasz #912. hozzászólásra

Itt a pont!!! És nem is agráremberek...de föffeszkednek mint valami Döbrögik...a legjobb buli!!!!!! Felhízlalom a paraszt pénzén a 2-3 milliós szarvasbikát....jön a német,osztrák..stb vadász...DURRRRR.....és leesik a vadásztársaság intézőbizottság tagjainak..egy kis aprópénz....mert vadkárra abból nem futja.....OK....hangágyúkat mindenhova!!!!!!!!!!!!!! smile pimpsmile karateka

Nincs profilkép
#916 Megmondó
2014-06-25 22:27:06

Válasz #915. hozzászólásra

Amerikában? Speciel vadászhatsz ha vanfölded! Itt vadászat egy nagylobbi!! Itt etethetsz vadat területeden de nemvadászhatsz! Amugy kiváncsivagyok a nagy invaziv vagy özönfajoktörvényre! Vaddisznó nálunk nemjellemző! Mármint apróvadasterületvoltünK!!! Gimszarvas? Betelepitették " tisztelt vadászok?" Mennek a sunyiba! Konzervgyáramvan? röhögögrajtad a 80 ft meggyen! Háziorvosvagyok? Kell a vizitpénz..... küldelek dilettáns haverhoz..őisbelőledvadászik!!! Egy undorkeltő lobbi azegész! Vadéászatközben megbeszélik hogynyirjukki a .........................

#915 IH-race
2014-06-25 21:58:08

Amerikába van vadkár? Vagy ott le lehet lőni még a zsiványt is....???!!smile cowboy

Nincs profilkép
#914 Megmondó
2014-06-25 21:51:02

Válasz #907. hozzászólásra

Elmennek a nagyurak a sunyiba!!! Vadkár nincs, mert! Tisztelt urak miértisfizetnének,ha bérletetis lenyulják!! Kinekfizetett itt nagytiszteletü Elitt társulat bérletet? Nagyongondolkozok próbaperbe igaz csak 5 évrevisszamenőleglehetne.......... mert többit megnyerték vagy lenyulták!! Ugy nemhivatalosan vadőröknek kiadták, annyi vadat felnevelni meg kilövetni ami társaságnak elég a téli takarmányra!!! Arra nemfizetünk! Vaddisznóra ügyeljetek mert az nagypénz, bármikorlőhető!!! Őz minketnemzavar ha 80-as rudlifölöttvan de a paraszt kutyáját lőjétekki amint 1 méterrelis tulzavarta a házikertjéből!!!! Vadatüzött. miénk a törvény!!!!!!!

Nincs profilkép
#913 Matyi50
2014-06-25 21:21:52

Válasz #912. hozzászólásra

EZ nem így működik! Állami, Vadászati hatóság által meghatározott és ellenőrzött éves terv alapján kell gazdálkodni, darabszámra,ivarra és korosztályra lebontva.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
A mesterséges intelligencia rászabadult a mezőgazdaságra – és ez nagyon is hasznos
A mesterséges intelligencia rászabadult a mezőgazdaságra – és ez nagyon is hasznos
Cél a termelés optimalizálása, a hatékonyság növelése, a környezeti terhelés...
Brutális! 2022-es szintre zuhant a sertés ára Magyarországon
Brutális! 2022-es szintre zuhant a sertés ára Magyarországon
Európában csökken a sertéshús ára, az USA-ban viszont drágulásra számítanak.
Tanyás legelő eladó
Tanyás legelő eladó

23.500.000 Ft

235/75/17,5 kamion gumik
235/75/17,5 kamion gumik

40.000 Ft

Hw-8011piros rendszámos pótkocsi
Hw-8011piros rendszámos pótkocsi

3.150.000 Ft

11.00 x 22.5 kamion gumik
11.00 x 22.5 kamion gumik

70.000 Ft