Gázolaj árak 644 Ft Benzin árak 625 Ft EUR 416.32 Ft USD 400.8 Ft CHF 443.07 Ft GBP 501.5 Ft

Fórum

Vadkártérítés

Létrehozta: , 2010-03-29 16:26:55

Kedvencekhez Segítség

2512 hozzászólás
Nincs profilkép
#262 Lenz
2012-01-19 18:39:21

Válasz #261. hozzászólásra

Én is így csináltam, nincs más lehetőség.

#261 Tomi.106
2012-01-19 18:35:18

Hát ma tartottam egy terepszemlét.Erdő széli 2 hektáros területemen amiben ősziárpa van,a vadász kolegák vadakat etetnek kukoricával. A magasles kb 50 méterre az útszélén.Azt gondolom nem kell részletezni,hogy mennyi vadnyom van a földön.Persze mikor érdeklődtem kinek a műve volt ez,csak tereltek.Rohadjon meg az összes!!!! A magaslest viszont közben baleset érte.smile whistling

Nincs profilkép
#260 Lenz
2012-01-19 18:29:31

Válasz #259. hozzászólásra
Nem lesz abból semmi, mert van az embered felett,aki vadászik és ezek fényesre nyalogatják, meg szopogatják egymást. Magadnak lell védekezni szeges deszkával, árkolással, stb.
Tegnap este jövök hazafelé a városból és egy szép kövér rókakoma itt van a háznál. Tavaly vettem vagy 120 magyar fajtájú csibét. Nyáron az öjvek, héja rendezte a csibéket, kutyát kellett a baromfiudvarba kötni. Összesen van nálam 9, anyuéknál meg vagy 15 darab.

#259 zt tomi
2012-01-19 17:11:27

A tököm tele van a társaságokkal.Van egy földem amiben repce van 320 méter hosszú,mellette van a földút.1 hete volt hajtás,és az úton nem tudtak menni mert csúszott,ezért jobbnak látták ha nekem a földön mennek.Sokhelyen 15-20cm-es nyomok vannak amit a 8 terepjáró hagyott.De az állatja mindegyik kocsival máshol ment és vagy 10-12 méter szélesen össze b...ták a földet.Tegnap megemlitettem nekik,hogy ki fogja az okozott kárt megtériteni.Erre mi volt a válasz????Abból ugyse lett volna semmi ugyhogy mire fizessenek.Montam nekik legalább a talajt csinálják meg.Válasz:nekem ugyis tavaszra meg kell csinálnom ujra!Na az anyátok piszkos ............stb.Beszéltem az MGSZH megyei elnökével,és jövöhéten felrendeli öket,és személyes igéretet tett rá hogy a köcs.gök ki fogják fizetni az utolsó vasig amit okoztak,mert nekik sincs joguk más földjét össze bas..ni.smile cursingsmile cursingsmile censoredsmile censoredAmikor meg volt vadkár mit mondanak.Ne kérjek mert ugysem fognak fizetni.smile censored

Nincs profilkép
#258 Lenz
2011-12-03 21:54:20

Válasz #255. hozzászólásra

mert csak ilyenekkel találkoztam, és volt pár tucat.

Nincs profilkép
#257 Lala5995
2011-12-03 21:51:40

Válasz #253. hozzászólásra

Ezt mondom én is!

Nincs profilkép
#256 Lenz
2011-12-03 21:49:09

Válasz #253. hozzászólásra
Náam itt a ház elé az úthoz is elmennek az őzek. Nem merek magamnak a ház köré tengerit vetni. Inkább zöldség és abból veszek tengerit.

#255 Capreolus
2011-12-03 21:47:02

Válasz #252. hozzászólásra

Ebből kiindulva mondhatnád azt is hogy rohadt színészek, meg mittudomén szemüvegesek meg ó lábú kis koboldok. Egy egy fasz viselkedésből miért kell általánosítani?!

Nincs profilkép
#254 ano
2011-12-03 21:43:38

Válasz #249. hozzászólásra

polgárjogba megfordul a bizonyítási teher.
ha én azt állítom, hogy minden földemen ugyan azt kapta, akkor ez igaz, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítja az ellenérdekű fél... bizonyítsa be, hogy ott több/kevesebb műtrágyát kapott. vegyen talajmintát, vigye el akkreditált laborba, a labor adjon elemzést, és persze legyen kontroll minta, ami ha nem stimmel, akkor bukta a labor az akkreditációját.
egyébként én megvédeném a felét, ha a másik felét a vadásztársaság megvédené. szóval rendes, stabil, és olyan kerítésre, ami tényleg megvédi, annak a felét bármikor kifizetem. az a bajom, hogy a másik felét nem fizetik ki, de még ez sem bajom, mert már ezen is túl vagyok, viszont már ott tartunk, hogy a megépített kerítésünket bontják meg...

#253 vénkabi
2011-12-03 21:42:40

Ha "a mi kutyánk kölyke vagy" akkor eléred a célod. A paraszt viszont ritkán tartozik oda. Mi a határt nem szórakozásból ismerjük. Felénk több dűlő van ahova legfeljebb búzát lehet vetni mert a vad minden mást letarol. A vadászokkal meg nem lehet bírni mert olyan jó cucilista összeköttetéseik vannak, hogy ihaj. Ha mégis termelnél valamit, ki vagy téve a 100 %-os kárnak. Két éve nekem egy 1 hekis darab kukoricát úgy elintéztek, hogy még szárzúzózni sem kellett. Nagy ....kodás után a becsűlt termés kb felét fizették ki.

Moderálta: (3932) 2013-10-29 14:06:01

Nincs profilkép
#252 Lala5995
2011-12-03 21:39:50

Válasz #251. hozzászólásra

Az egyik hiresség, aki a Kozma utcán tölti a szabadságát- ő is nagy vadász! Botokkal ütötték az embereket egy kocsma előtt. Ő megteheti, mert ez játék a részéről!
Na ilyen pat..nyokat kellene levadászni!
De én nem vadászom!
A szavamat felemelem ellenük, ahol lehet!
Össze kellene fogni, nagyobb nyilvánosságot megszólítani, hogy ez tűrhetetlen!

Nincs profilkép
#251 Lenz
2011-12-03 21:33:58

Válasz #246. hozzászólásra

...csak ,,egyenes kaszánk"............

Nincs profilkép
#250 Lenz
2011-12-03 21:32:09

Válasz #245. hozzászólásra
A szórakozásból ölés és a szórakozásból ölők ellen vagyok, akik túlszaporítják a vadat és xarnak arra, hogy másnak érdeksérelmet okoznak. Az ilyenek mentalitásáról is írtam már. Ismerem a helyzetet többfelé az országban, mindenütt ugyanaz. Az egymást nyalogató-szopogató vadászok egymásnak mindent elintéznek, és mind kiskirályt játszik, és megtehetik, mert egy másik vadászt valahol valamilyen pozícióban ül, ahol az előzőt seggbe rughatnák. És ezek mind azt hiszik, hogy ők xarják acserebogarat, pedig mindből ugyanolyan kukackaka lesz....de hát a sok barom ezt hiszi magáról, mert ő a VADÁSZ, aki egy nyomorult kis szalonkát, vagy bármilyen kis jószágot meg bírt gyilkolni. Röviden ennyi. Ebből leszürhetsz sokmindent. Ha látnád az iwiw adatlapomat ott mást is olvashatnál....pl nekem az sem tetszik, hogy a hülye csupasz majom levágja a nyomorult növénynek a nemi szervét és szagolgatja, vagy gyönyörködik egy levágott növényi szerv haldoklásában, de hát ebbe is csak kevesen gondolnak bele....., vagy pl kínzóeszközt hordanak egyesek a nyakukban (kereszt) na de ez már messzire visz.

Nincs profilkép
#249 Lala5995
2011-12-03 21:26:05

Válasz #247. hozzászólásra

A kontroll terület sem nyerő! Megpróbáltam. Arra azt mondta, hogy oda több tápanyag jutott. Még azt is: ha azt meg tudtam védeni, a többit is megvédhettem volna. Szakértő pedig addig foglalkozott az üggyel, míg a társaság nevét és a vadászmester nevét nem tudta meg. Erről ennyit.

Nincs profilkép
#248 Lala5995
2011-12-03 21:22:40

Válasz #243. hozzászólásra

Hova kell vándorolni? Ha az nem rendellenesség, ha a város közepén sétál a vad? Az ország melyik részén van olyan, ahol nincs vadkár? Nekem miért csak cascóra fizet a biztosító, ha a vadásztársaság vadászata miatt elém ugrik a vad? Ha vadászatból hasznot húz, fizessen is! Kerítést miért nem épít? Megtehetné, de mégsem teszi. Autópályán köteles lenne fizetni, de kibújik ott is a felelősség alól. Ez mind rendben van?

Nincs profilkép
#247 ano
2011-12-03 21:20:36

Válasz #243. hozzászólásra

olyan biztosító nincs, aki bármelyik termékén bukott volna, ezen sem bukna, csak megfizettetné az árát azzal, akit biztosít
szerintem odáig már el tudunk jutni, hogy a kárt meg tudom állapíttatni, ha máshogy nem, úgy, hogy a föld egy részét bekerítem kontroll területnek. de igazad van, azt is lehetne csinálni, hogy a tv kimondja, hogy a 20-30 % fölött károsult táblán a kis régiós/megyei átlagtermést, mint lehetséges termést kell alapul venni, és ebből vonódik le az adott tábláról betakarított terményt. de még azt is elfogadom, hogy ezt a számítási módszer addig éljen, amíg a vadász adott terület kapcsán ennek az ellenkezőjét nem bizonyítja, vagyis hogy a termelő nem tette meg azt, ami általában a termelés, és nem a vadkárelhárítás terén tőle általában elvárható. tehát gondolok arra, hogy pl. nem vetette el a kukoricáját, vagy elfelejtette learatni. de mondjuk a ha szántott, vetett, műtrágyázott (számlája van róla), aratott, akkor nincs duma, akkor nincs helye bizonyításnak, az átlagtermés megilleti. a tény mínusz átlag = kár, kár 95%-a vadász biztosítója csengeti.
ilyen egyszerű a vadkár becslés és szakértés.

#246 Capreolus
2011-12-03 21:20:00

Jah amúgy most azon gondolkodtam, hogy az állam, hogy tudna leghamarabb pontot tenni erre a dologra.
Ismét államosítja a termőföldet! Egyikőnknek se lenne tovább vadkárja...

#245 Capreolus
2011-12-03 21:14:47

Lenz visszaolvastam ezt a témát de nem látom ahol leírnád minden részletre kiterjedőleg, hogy szerinted hogy lenne a jó.(Én sem tartom a mostani állapotot tökéletesenk)
Tényleg kíváncsi lennék a véleményedre, sok mindent le lehetne belőle szűrni...

Nincs profilkép
#243 Lenz
2011-12-03 21:11:24

Válasz #240. hozzászólásra
melyik az a bolond biztosító, aki kötne ilyesmire, amin csak bukhat? Ráadásul külön szakembert kéne fogadni és az érdekük megintcsak az lenne, hogy minél kisebb kártérítést fizessenek. Felejtős. El kell az ilyen helyről vándorolni, vagy erős kerítést csinálni betonrácsból.

Nincs profilkép
#242 ano
2011-12-03 21:11:15

Válasz #239. hozzászólásra

van belőlük
felőlem minden napra juthatna kettő

Nincs profilkép
#241 ano
2011-12-03 21:10:44

Válasz #237. hozzászólásra

szerintem nagyon sokan tudják, hogy hogyan lenne jobb, vagyis az óriási tévedés, hogy azért marad minden a régiben, mert senki nem tudja mi lenne a jobb.
azért marad minden a régiben, mert ezen a csatornán viszonylag kevesen fejni tudják a sok földművelőt, vagyis elég sok jut ahhoz fejenként a tejszínből, hogy ez a kevés ne akarjon változtatni a rendszeren.

Nincs profilkép
#240 ano
2011-12-03 21:08:21

Válasz #236. hozzászólásra

ezt már én is felvetettem, hogy legyen felelősségbiztosítása annak, aki vadászni akar, és az korlátozás nélkül terjedjen ki minden vad által okozott kárra.

Nincs profilkép
#239 Lenz
2011-12-03 21:07:55

Válasz #238. hozzászólásra

...két trógerral kevesebb

Nincs profilkép
#238 Lenz
2011-12-03 21:07:00

Válasz #237. hozzászólásra

A vegetarianizmusnak, vagy húsevésnek nincs direkt kapcsolata a gyilkoláshoz. Arról beszélek, hogy hobbiból kiülnek, vagy rohangásznak a tetves idióta barmok a határba a más földjén és szórakozásból gyilkolásznak. Azt inkább elfogadom, hogy ha rá van szorulva az ember a kajára, akkor ölje meg, de nem szórakozásból, mint az a sok majom, akiket ismerek. Lelövetném mindet minden szemrebbenés nélkül. Szerencsére most is volt valami, hogy az egyik lelőtte a másikat, utána meg magát....

#237 Capreolus
2011-12-03 21:01:04

Válasz #234. hozzászólásra

A kereszténység szerinted egyenlő a vegetáriánussal?smile blink
Ha húst akar enni az ember előbb meg kell fosztani az állatot az éltétől.
Kíváncsi lennék a családtagjaidat is gyilkosnak hívod ha levágják a tyúkocskát amit ráadásul azért nevelt fel hogy legyilkolászhassa???smile confused

Tény a vadgazdálákodás az a mezőgazdaság egy furcsa szegmense, senki nem tudja hogy lenne a jó. Ezért marad minden úgy ahogy volt...

Nincs profilkép
#236 Lala5995
2011-12-03 21:00:22

Válasz #234. hozzászólásra

A vad legyen az államé! De tartsa olyan helyen, hogy kárt ne okozzon! A sok ingyenélő pedig menjen oda vadászni!
Ha a terményemet letarolja, még nekem kell eltúrni? Furcsa helyzet ez! Nem vadászom. A vadásztársaság nem gondozza a vadföldeket. Nincs pénzük! Csak új terepjárókra, drága öltözékre és fegyverekre. Kicsit ellentmondásos!
A törvényt a vadásztársaságra szabták! Átlagember pedig szívja...
Miért nem tudnak biztosítást kötni? Nekem ajánlják a cascót! Kössenek ők is biztosítást, mely fedezi a kárukat! Ne bújjanak ki a felelősség alól!

Nincs profilkép
#235 Lala5995
2011-12-03 20:53:29

Válasz #233. hozzászólásra

Ezt a bíróknak is elmondhatnád! A vadásztársaság pedig ne fenyegetőzzön! Ha nincs kint vadveszélyt jelző tábla, akkor talán fizet. Ha kint van, az autóssal akar fizettetni! Pedig az a tábla veszélyes helyet jelöl! Semmire nem kötelez. A kőomlás táblánál a hegyoldalt kell figyelni? Én azt hittem, az utat!

Nincs profilkép
#234 Lenz
2011-12-03 20:43:25

Válasz #232. hozzászólásra

Milyen arányban osztanátok el a vadat, hát még ha más is jönne igényelni. Amúgy hivatalosan az állambácsié a vad. Érdekes az számomra, hogy még a kommunista festményeket is eladták, meg mindent tagadnak, ami a múlt rendszerre utal, de pont ezt a acsökevnyt nem teszik rendbe. Hiába! Sok nagykutya vadászik. Írtam már, hogy eleve milyen már az, hogy egy Semjén, aki keresztény párt elnöke gyilkolászik. Degenerális.....

Nincs profilkép
#233 Vadkárszakértő
2011-12-03 20:30:15

Válasz #227. hozzászólásra

A vadkár kérdését szabályozó előírásokat megtalálod a 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 75.§.-tól (V. fejezet) és a 79/2004. (V.4) FVM rendeletben (ez a törvény végrehajtási rendelete). A 20% baromság, ilyen előírás nincs! Kármegosztásra akkor van lehetőség, ha az indokolt és ez szakértői kompetencia. Itt ezen az oldalon van pár hasznos info, ha érdekel.

Nincs profilkép
#232 Lala5995
2011-12-03 17:29:38

Válasz #231. hozzászólásra
A szomszéd sem tűrné!

Nincs profilkép
#231 Lenz
2011-12-03 17:17:13

Válasz #230. hozzászólásra

Nem lenne járható az, hogy ha tE eteted, akkor Te lődd ki, mert a vadak ma itt esznek, holnap meg a szomszédban....

Nincs profilkép
#230 Lala5995
2011-12-03 17:07:23

Válasz #229. hozzászólásra

Igazság akkor lenne, ha én etetem( a termésemet eszik a vadak)a vadakat, a vad az enyém lenne! A kilövési jog is a termelőt illetné, nem csak a vadak által okozott tetemes kár. Sok a vad és a vadbaleset! Nekem sem fizetett a vadásztársaság. Ráadásul fenyegetőztek! Bíróságon sem volt nyerő a helyzet. Pedig lakott területen szabályosan haladva az út jobb oldaláról ugrott elém a vad.
Ezért a vadász ne dicsekedjen! Ha ő tartaná el a vadjait, lenne oka dicsekedni! De az út mellé helyezett vadetető és vadlesre ne legyen büszke!

Nincs profilkép
#229 Lenz
2011-12-03 16:25:01

Válasz #228. hozzászólásra

Sajna ugyanezt már egy párszor leírtuk egy páran...smile crying
Keleten a helyzet változatlan és én ezt egy igazi a kommunizmusban gyökerező rákfenének tartom.

Nincs profilkép
#228 Lala5995
2011-12-03 14:45:10

Válasz #227. hozzászólásra

Ha arra büszke a vadász, mekkora vadat lőtt és aranyérmes a trófea. Talán arra is büszke lehetne már végre, mennyi vadkárt fizetett! Egy 10- 12 éves bikának kell élelem az élete során! Vagy a boltban vesz ennivalót? Ha kárt okoz, a tulajdonosa megtéríthetné már végre a tényleges kárt! Vaddisznóról nem is beszélve! Ha a vadász cseresznyefájáról levennék 3 szem cseresznyét, feljelentene lopásért! Miért nem vigyáz a vadjára? Kerítse be a területet és tartsa ott! Ha ezt nem tudja megoldani, fizessen!
Most mindenféle indokkal kibújik a fizetés alól! De csillogó terepjáróra telik!
Nem kellene hagyni az államnak! Más országban ennél sokkal jobb a helyzet.

#227 hanzika
2011-12-03 13:36:13

Sziasztok!

Tegnap a vadász barátom meglőtte élete első dámbikáját! Meghívott a felavató ünnepségre ahol elég rendesen összevitatkoztam a vadásztársaság elnökével a vadkártérítés mértékén. Szeretném megnézni a vadkárral kapcsolatos pontos paragrafusokat! Hol találom? Egyébként azt mondta az elnök hogy ha nem teszek semmit az, A VADKÁR 20%-ÁT!!!! kötelesek megtéríteni...

Nincs profilkép
#226 ano
2011-09-27 11:52:31

A bika elejtésében kísérőként résztvevő Lenkei Pál, elmondta, Szécsisziget határában vadásztak. A magasles, ahol elhelyezkedtek egy nagy kukoricaföldön állt. Este negyed nyolc körül a kísérő egy borjút, majd egy szarvastehenet pillantott meg a szántón, majd ezt követően látták meg a kapitális méretű bikát.

http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/kiveteles-meretu-gimszarvasok-a-zalai-erdokben.html

Nincs profilkép
#225 Vadkárszakértő
2011-09-25 09:59:59

http://www.mezogazdakiado.hu/termekek/konyvek/vadkar

Nincs profilkép
#224 Lenz
2011-09-08 22:04:33

http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2011-09-07/terjednek_a_sakalok_somogyban.html

Nincs profilkép
#223 Lenz
2011-09-05 21:32:22

Válasz #222. hozzászólásra
Jó, hogy írod, mert ezek eszembe sem jutottak, de rájuk pont illik az ilyesmi. Tudtam, hogy neked, meg az igazi magyar érzelműeknek nem fog tetszeni, de a Petőfi-féle idiótákra gondoltam, akiknek mondjuk büdös volt a munka, meg ködös az agyuk, meg tacskók voltak és elmentek ,,játszani". Reálisan látva a dolgokat nem sok értelme volt már a kezdetén. Darab földekért annyi embernek meghalni? Az első vh-ig az arisztokrácia érdekeit szolgálták a háborúk.Nagyapám 8 évig volt Fiuméban a semmiért. Csoda, hogy élve hazajött.

Nincs profilkép
#222 rongyos
2011-09-05 17:06:16

Válasz #216. hozzászólásra

Ugye a zsoldosokra gondolsz akik, Irakban és Afganisztánban "védik" a hazát?

Nincs profilkép
#221 ano
2011-09-05 09:20:54

http://index.hu/bulvar/2011/09/05/sulyos_buszbaleset_nograd_megyeben/

mikor veszik már észre, hogy túl sok a vad?
hány embernek kell még meghalnia, hogy erre rájöjjön a vadgarázdálkodásból élő igen szűk réteg?
meddig terítheti szét, meddig társadalmasíthatja még az ő jólétének költségeit?
azt gondolom ez gyilkosság, mégpedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan emberölés. kívánom, hogy életfogytiglanit kapjon a területen garázdálkodó társaság elnöke és fővadásza.
nyomorulttul cinikus hozzáállás, amit eddig a vaddal való ütközésnél tanúsítottak, teleszórták az országot vadveszély táblával, és akkor már nem is felelősek...
remélem nem volt itt tábla, vagy az egyébként nem a szabványos módon volt kihelyezve, és elítélik a valódi bűnöst.
csak megjegyzem, ha ez az eset egy útépítésnél történik, és az építési területen megy valaki árokba/munkagödörbe, akkor a felelős vezetőt már bilincsben mutogatnák. ez az eset is ugyan az...

Nincs profilkép
#220 ICE
2011-09-04 10:14:52

Válasz #218. hozzászólásra

Ez nem valódi hír szerintem, nem megtörtént esetet dolgoz fel, hanem csak kitaláció, illusztrálandó a tényállást...

#219 pamko
2011-09-03 21:20:07

Válasz #218. hozzászólásra

minél többször olvasom ,tegnap után már öklendezem is:)smile drool

Nincs profilkép
#216 Lenz
2011-09-02 21:48:00

Válasz #215. hozzászólásra
Gondolom azért, mert a képviselők nagy része (és így lesznek képviselők) vadászik. Nekem az tetszett, amikor vagy 3-4 éve egyik -talán- képviselő lelőtte a saját testvérét. Hát közösen kimentek gyilkolászni, aztán .....
Na még attól lágyul meg az agyam, amikor ilyen (majd jól összeszidtok) szabadságharcos, meg egyéb háborús hullákat ünneplik. Én ezt úgy értelmezem, hogy elmentek ölni és őket ölték meg. Nem szabad ölni és kész. Én néha teszek kivételt halpucoláskor, vagy pl a krumplibogárral kapcsolatban...

#215 pamko
2011-09-02 21:26:50

Válasz #214. hozzászólásra
hja...végighánytam a cikket,mintha csak valami délutáni napközi programról irtak volna nam pedig emberőlésről.
Egy halálos közlekedési baleset okozása(akár szerencsétlen véletlenek sorozata miatt is) sokkal súlyosabb megitélésű mint ez a felelőtlen idióta gyilkolászás

Nincs profilkép
#214 Lenz
2011-09-02 20:40:28

Válasz #213. hozzászólásra
Ez is és az összes termelő kolléga hozzászólása is bizonyítja, hogy ,,kik" ezek a velejéig romlott gyilkosok. A fővadászt hívta. Vajon miért? Szerintem azért, hogy hátha egyik gyilkos kimosdatja a másikat, vagy tud valakit, aki a kimosdatásban segédkezik. Még kérdéses volt a letöltendő? Életfogytiglan az ilyennek. Ha még valami etnikumi egyént lőtt le, akkor meg úgyis olyanok közé kerül, aztán csinálnak belőle csicskaköcsögöt...

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Sajtótájékoztatót tartott az Agrárminisztérium – minden termelőt érintenek az elhangzottak
Sajtótájékoztatót tartott az Agrárminisztérium – minden termelőt érintenek az elhangzottak
Sokmilliós támogatást kaphatnak a legkisebb gazdaságok és a fiatal gazdák.
Rengeteg új szabály jelent meg az év végén – érdemes képbe kerülni a változásokkal
Használt MTZ gumi eladó
Használt MTZ gumi eladó

160.000 Ft

Vogel Noot Gruber
Vogel Noot Gruber

800.000 Ft

10 darab 7 hónapos Gyöngyös eladó
10 darab 7 hónapos Gyöngyös eladó

2.500 Ft

Gruber 11 kapás
Gruber 11 kapás

2.930.000 Ft