Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- RS-09 eszközhordozó új
- AKG támogatás új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Eke minden mennyiségben új
- Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése, létesítése új
- Kukorica vetőmagok új
- Agrártámogatások kifizetése új
1580 hozzászólás
Válasz #928. hozzászólásra
Az kb. üzemanyagktg-ben forma-forma lehet a rapid szolgáltatási tarifájával...
egy rapid 10 óra alatt 25-35 ha-t vet el...
Válasz #925. hozzászólásra
Pontosan az idei ősz mutatta meg, hogy mit jelent a jó gép...
Nekünk is 3 m-es rapid van, (meg TD a talajmunkákhoz) és egész ősszel tudtuk vele vetni. Amikor mindenki sírt, hogy nem lehet magágyat csinálni, meg nem teszi a vetőgép a földbe a magot, akkor mi a 7430-assal 27 órába vetettünk, és október 1-étől az esőkig elvetettünk több, mint 400 ha kalászost (amik aztán tökéletesen keltek)!
De ugyanez igaz a repcére, zöldtrágyáákra, stb.
Az igaz, hogy terület kell neki, 50 ha-ra tényleg nem szabad gondolkodni sem ilyen beruházásokon, de akkor pedig ott van a bérmunka. Amíg nem volt rapidunk, mi a saját búzáinkat 3 évig bérbe vettettük (pedig volt vetőgépünk), mert így is jobban megérte...
Válasz #927. hozzászólásra
Én a rotációs borona+vetőgép kombinációval napi 18 ha vetek el majdnem másfél müszakban. a talajmegmunkálás nagyon jó, a vetés kifogástalan.
Válasz #926. hozzászólásra
Jol látod a dolgot!!De sokan a 4m is 160 -al akarják nagysebeségel húzni.. és ez megy a munka rovására!!Mert ha a kemény feketében nem tudja húzni akor sokszor inkább feljebb veszik minthogy lasaban menének!!Nekünk emiadt 2 szer is let rosz kelésünk.. De amikor jol beleteteék alacsonyab sebeségel akor nagyon szép kelés lett utánna!!De ez nem a vetögép hanem a gépkezelö hibája..A Bedurás meg a száröszehuzás az nálunk is megtörtént!!
Válasz #925. hozzászólásra
A 3 méteres gépnek kell a 150 ló, ezek a tapasztalataim, de dombos területen még nem árt +20-30 lóerő tartalékba.
Válasz #924. hozzászólásra
Ezek a tünetek ha árnyaltabban de másut is elöfordulnak.. A kérdés az hogy menyi ebböl a talajelökészités és menyi a vetögép hibája..!! Ami biztos hogy vanak ojan szélsöséges talajviszonyok amit már a rapid sem tud kompenzálni!! Szerintem ezen az öszön volt ijen böven..De eröl inkább a tulajdonosok tudnának mesélni.. De ha egy parányi eséj van a jó munkára és a gépkezelö tényleg jol beálitja a gépet és a beálitáshoz tartja magát akor nagyon szép vetést lehet csinálni vele..!! Nálunk ami a fö gond szokot leni az az hogy gyengébb gépel akarják húzni mint kellene!!
Válasz #923. hozzászólásra
Szevasztok, figyelgetem a vetőgépes fórumot, de azért én szkeptikus vagyok ezekkel a vetőgépekkel szemben
Volt lehetőségem kipróbálni 1 Vaderstadt-ot anno 2 éve, vegyesek a észrevételeim.
Ha túl jól előkészitett talajba vetettünk, a tárcsasorok szószerint befaltak,feltorkolódott a talaj a 2 sor tárcsa között,ha viszont a talajminősége hagyott némi kivánnivalót maga után ,akkor a mag nagy része a felszinen maradt.Nekem 40-50 ha gabonát kell vetnem évente, amit rot. borona-pneum. vetőgép kombinációval szoktam megoldani.Erre a területre a direktbe vető rendszer nem racionális megoldás, meg persze jó drága. Szerintem aki nem vet félországnyi területeket,annak a legjobb megoldás egy jó minőségü tárcsa és egy modern pneumatikus vetőgép használata,ezek együttes ára még mindig jóval a dirrektvető ára alatt van.
Válasz #922. hozzászólásra
Én most adtam be Tumera pályázatot,ha összejön jövőre meg lesz a gép.
Nekem 1 éves a tumém,ezen fülkéből monitoron lehet a csoroszlyanyomást állítani.0-15 ig van számozva.0 az 50 kiló,a 15 meg a 220kiló.Gyakorlatilag a 12 fokozaton az utba is elvetne ha muszáj lenne.
Válasz #920. hozzászólásra
Köszönöm most már tisztább a kép.
Ne akadj ki, de ez is rutin kérdése :D
Az a lényeg, h általában az üres tartállyal elérhető maximális csoroszlyanyomás elég pl csökkentett művelésben, lazább talajon direktvetésben!
Én úgy szoktam beállítani, ahogy a talaj kívánja, lazább talajon inkább a hátulján járjon, kötöttebben 50-50 % stb...
De menet közben sosem kellett hozzányúlnom, általában egy nyomásértéken lehet menni mulcsvetésnél, egy másikon normál, elmunkált szántáson...
A tartály telítettségi szintjétől gyakorlatilag a maximális elérhető cs.nyomás függ csak!
Válasz #918. hozzászólásra
Ha jól értem akkor a Nova Combinál, amennyiben állandó csoroszlyanyomást akarok csökkenő géptömegnél, folyamatosan állítani kell,és ezzel végülis a tömörítőkerekekre eső súly csökken?
Rapiddal nincs tapasztalatom
A Tuménak kétféle megoldása van, a régebbi típusokon hidraulikusan tudod a rugógat nyomni egy központi munkahengerrel, ezek nyomják a vetőelemeket, ez sem független a súlytól, mert gyakorlatilag a vázhoz képest nyomod a vetőkocsikat
A nova combin van egy mágnes, ezt lehet mozdítani, ehhez egy rudazattal közelít egy kapcsoló és ezzel gyakorlatilag a teljes súlyt osztod a hátsó tömörítőkeréksor, és a csoroszlyák közt...
ha nagyobb a csoroszlyanyomás, kisebb a visszatömörítés, ha kisebb a csoroszlyanyomás, nagyobb a hátsó tömörítés...
remélem azért nagyrészt érthető voltam
ja és a régi típus( HKK ) előnye, hogy itt menet közben tudod szabályozni a nyomást...heterogén területeken ez elég nagy előny!
Válasz #914. hozzászólásra
Nem arra gondolok hogy nem elég a súly,csak hogy befolyásolja a gép munkáját a jelentősen változó önsúly?
Válasz #915. hozzászólásra
Keres rá a honlapukon, hülyeséget nem akarok írni.
Válasz #913. hozzászólásra
"rutin" na ezzel nem lettem okosabb
Az automatika mit csinál,a vetőgép súlya nem változik talán a vetőelemekre eső súlyt tartja állandó értéken?
szerintem nincs nagyon olyan helyzet, ahol a vetőgép önsúlya ne lenne elég, legalábbis velem még nem fordult elő...
Válasz #912. hozzászólásra
Rutin.
Vagy meg kell a rapidhoz rendelni a talajnyomás control kiegészítőt.
Üdv lenne egy kérdésem.
A Rapid és a Tume vetőgépeknél a nagy magtartály miatt a majdnem üres,és a tele magtartályal dolgozó gép súlya között elvileg 65% különbség van. Ennek befolyásolnia kell a művelő-vetöelemek munkáját is gondolok elsősorban a vetés mélységére, ez hogy van?
Válasz #907. hozzászólásra
A tuménál az előtömörítést lehet szabályozni 15 fokozatban,lényegében a vetőkocsi nyomását lehet állítani 40-200 kilóig.A gyakorlatban a 8-9 fokozat elég bőven mulcsvetésre,középkötött földben.A 12 fokozat felett már direktbe elrakja nagyon kötött talajba is.
Válasz #905. hozzászólásra
Hali. Nem kell aggódnod a tavaszi vetés miatt,nyugodtan bele kell engedni a tárcsasort elől,lehet hogy valamivel szemnek nem annyira tetsző lesz a végeredmény,de a kelés egyenletes lesz. Ha csak pár cmre jártjátok a tárcsát akkor tényleg nem tudja a tömörítők után rendesen beletenni a magot. Mi ha ősszel nyirkosabb a talaj akkor is beletesszük a tárcsát,nem gond ha "galuskázik" de átlazított a talaj és a mag a helyére kerül,megfelelő mélységbe. Inkább picit rögös felszin mint nem megfelő magmélység.
Válasz #908. hozzászólásra
A csoroszlyanyomást lehet egy skálán állítani, mikor hozzám jöttek vetni, akkor átnézegettem a gépet, mert azt mondták, hogy úgy állítják be, ahogy nekem jó. Én a nyomást feljebb tekertem, és úgy próbáltam, hogy mikor le volt engedve a gép a földre, megpróbáltam felemelni a csoroszlyát a végénél fogva, de egy kézzel esélytelen voltam, 2 kézzel komolyabban megfogva bírtam rajta pár cm-t emelni, de ez a 4 gumibakos felfüggesztés olyan, hogy egy kis csavarásra is ugrásszerűen megnő a tartóerő. Jó megoldás. Persze nem kérdés, hogy ezt is melyik cégtől lopta el mindegyik. :-))) Én egy Kite bemutatón láttam életemben először 740A-vetőgépet. Nem tudom mit csináltak vele, de a csoroszlyák simán a föld tetején gurultak. Nem is tartottam semmire ezt a típust, mígnem megláttam máshol rendesen dolgozni.
igy van olcsobb a pronto hát a 6 méteres pronto annyi mint a 4 méteres vaderstad tudom mert nálunk volt probán de a magot a főld tetején hagyta és ezért nem vetűűk meg vagy az axiálos gyerek nem értett hozzá az meg az ő gondjuk mert igy nem vettűk meg!
Válasz #906. hozzászólásra
Vederstad 4 méteresnek van elő tömöritése a dulpakerékkel a traktor pont 4 méter és a traktor közét meg a vetőgép Packer-je tőmöriti elő jőnnek a tárcsák utána simitó, ugy emlékszek a horsch-on nincs ugye utána vető tárcsák tőmöritőkerekek utána magtakaró borona vagy nyomtakaró.
Én is gondoltam a traktor és a packer általi előtömörítésre, de inkább nem akartam még bővebb lére engedni a hozzászólást.
Jól emlékszel, a pronto-nál úgy van, hogy tárcsasor, előtömörítés, vetőcsoroszlya, soronkénti tömörítőkerék, pálcásborona. A pronto azoknak lehet jó választás, akik középkötött vagy laza talajon gazdálkodnak, vagy esetleg fontos nekik, hogy nem akarják a mag fölötti földet túltömöríteni. Ezt a pronto-nál a csoroszlyanyomás változtatásával megtehetik, de a rapidnál nem. Valamint az sem teljesen elhanyagolható, hogy a pronto olcsóbb valamivel. Összességében viszont a rapid vető-tömörítő része az egyik legmasszívabb a piacon. Nekem pl. a Tume is szimpatikus, csak azzal is az a bajom, hogy a csoroszlyák előtt is tömörít. Inkább hátra tenném a kis mélységhatároló kerekeket, még akkor is ha azután még a nagy kerekek is tömörítenek.
Hali VADMALAC Vederstad 4 méteresnek van elő tömöritése a dulpakerékkel a traktor pont 4 méter és a traktor közét meg a vetőgép Packer-je tőmöriti elő jőnnek a tárcsák utána simitó, ugy emlékszek a horsch-on nincs ugye utána vető tárcsák tőmöritőkerekek utána magtakaró borona vagy nyomtakaró.
Válasz #903. hozzászólásra
Nekem 2 éve vetnek Prontoval. Az eddigi tapasztalat az volt, hogy nyirkos, vagy annál szárazabb talajba tökéletesen vet, a csoroszja nyomással nincs gond, de azt aláírom, hogy a rapidé fixebben áll, mint ez. De mint mondtam, nem volt vele gond ilyen szempontból. Ami probléma volt, tavaly a szecskázó nélkül aratott napraforgóban volt kisebb gond a bedúrással, ami abból adódott, hogy a dupla tárcsás elrendezés miatt van a tárcsapár között egy lemez, ami megakadályozza, hogy a tárcsák közé föld kerüljön elölről, ugyanúgy mint pl. az ih6200-nál is. De ez abból adódott, hogy a búzát leraktuk tengelyig, ami azt eredményezte, hogy ez a lemez leért a földre, és tolta a napraforgószárat. De 1-2 centivel fentebb vettük, és ez a gond megszűnt, de még így is 6-8 cm-re került a mag. Más gond nem volt. Idén a száraz talajba is beletette tökéletesen a magot, viszont a hátsó kis tömörítőkerekek közül 2-nek kiment a csapágya, és elhagytuk. Plusz még egyszer letört egy pár csoroszja, de lehet, hogy ez anyaghibás volt. Viszont az eső utáni vetésnél voltak gondok. Ekkor már nem akartam beleengedni az első tárcsasort, mert galuskázott. Viszont így az elöl futó nagyméretű tömörítőkerekek által letömörített talajba a csoroszják egy vályút nyitnak, és erre nem hull föld, nyitva maradnak a sorok. Ezzel szemben a rapidnál nincs előtömörítés, tehát ebből a szempontból jobb a helyzet. De a traktor keréknyománál ugyanez a gond megmarad. Erre azt tudtuk csinálni, hogy 2-4 cm-re beleengedtük a tárcsát, és így a kissé galuskázott földet nem tömörítette le annyira, hogy utána nyitva maradjon a magárok. Ha viszont mélyebbre ment a tárcsa, akkor a csoroszják és a kis tömörítőkerék is bedúrtak. Ha a csoroszjákat engedtük lejjebb, akkor is dúrás volt. Tehát nagyon kis mozgásteret engedtek a körülmények. Viszont ettől nagyon félek a tavaszi vetésnél, mert ott a kiszáradás miatt végképp nem akarom a tárcsasort beleengedni a nyers talajba, viszont akkor lehet, hogy nyitva marad a magárok. Ebből a szempontból, valamint a masszívsága miatt jobbnak tartom a rapidot a prontonál. Viszont a rapid mélységtartása egyenetlen talajon gyengébb az általam tapasztaltak szerint, mert ha nem kellően sima a talaj, pl. osztóbarázda okán, akkor én azt figyeltem meg, hogy a csoroszják annyira masszívan állnak a helyükön, hogy az általuk vezérelt kerekek a levegőben vannak, nem bírják kopírzni a talajt kellőképpen. De ez is csak extrém egyenetlen talajon jelenthet gondot.
Válasz #888. hozzászólásra
ne mondja kérem
Válasz #902. hozzászólásra
Hogy az axiálos gyerek nem értett hozzá aláírom. Ettől jó a gép :) a horsch is meg a vader is....
Hali Ákos lehet az axiálos srác volt kicsit béna mert ő volt itt demozni vele ő állitgatta 2-órán keresztűl!!! De akkor meg ha olyan embert űltetrá az axiál aki még nem ment vele akkor meg saját magát járatta le mert szar munkát végzett és a paraszt nem vette meg!!!
Válasz #900. hozzászólásra
Nem vitatkozni akarok,biztos jo gép a vader is,de hogy a prontonak kevés lenne a cs nyomása ezzel a problémával nem találkoztam,pedig én üzemeltetem legtöbbet,akármilyen kötött,rögös földet vetettünk akár bérbe még mindenki meg volt elégedve a kelés is szép volt,meg a termés is jó lett. egy fix a pronto nem tol meg semmit,ezt saját tapsztalat!
Vetőtárcsa előtti kis billenő fűlek toljákmeg aminel őssze vannak kötve a tőmőritő kerekek vagyis azzal tartja vetésimélységet! Meg volt ugy hogy kukoriva szárt berakta a vetőtárcsa és a csoroszja közé és szolutak nehezen forgott és tolta a főldet!
Válasz #883. hozzászólásra
A vetőtárcsák dugultak be. Az elmunkálótárcsák nem is értek a talajhoz. A tömörítőkerekek is berakodtak, de még forogtak.
Szóval, a jd segítségével sikerült elvetni az uccsó 190 ha-t.
Nálunk volt HORSCH pronto vetőgép nyuzó probán nálunk kőtőtt a főld nagyon nehéz munkálni és nem nyerte el tetszésűnket mert sok mag a föld felett volt kevés volt a csoroszlya nyomása de szerinten jó vetne csak nem ilyen kőtőtt főldbe! igy lett 4 méteres Rapid ő vele megvagyunk elégedve tavasszal vettűk 1345 ha vetetem vele ősszel hibátlan csak sima talaj kell nrki mert ha nem sima megtolja hiába tiporja meg a dupla kerék nem lessz egyenletes és tologatja ha nedvesebb! de amugy jó ő neki van egyedűl a világon a legpontossabb mélységtartása a szervizes szerint!!!
Válasz #896. hozzászólásra
Mútkor kínlódtak vele itt az amatőrök......
Válasz #894. hozzászólásra
Bebe !!! Csak be kel faszául álitani!!
Válasz #893. hozzászólásra
8210
Válasz #892. hozzászólásra
Ezek a gumi izék simán bemennek a helyükre?
Válasz #892. hozzászólásra
Ti mivel huzátok a 6m rapidot??Felénk ojat nem is látni..
Válasz #890. hozzászólásra
Az alsó sor a macerás ,de nem kel egy egész nap 6m-es!!!
Válasz #889. hozzászólásra
Nálunk már régóta megyen igy én sem tudtam mindet elvetni amit akartam volna egyrészét vetetük egy darabot elszortunk mi is és egy darab meg érintetlen maradt! Sajnos a búzában nincs akora pénz hogy bár mi áron gyurmázon a termelö abol ugysem lesz jó termés...
A tárcsák felszerelése tartóstul mennyire macerás ???
Válasz #888. hozzászólásra
Most jött el a műtrágyaszórós vetés ideje
Tegnap lemostúk a vadert hál isten !!! Vetni az idén már szopás!!!
Nekem horsch prontom van,huztuk mindenféle talajon(kuk.után is,),mindenféle előkészítés után,szárazban is de nedvesben sincs semmi ragadás,megtolás,tekerés,dugulás mint amiket itt olvasok. A vetésmélység pedig egyenletes,mert a tömörítőkeréksor után megy a duplatárcsás vetőcsoroszlya.
Válasz #885. hozzászólásra
A sulky direktvetőn sokkal nagyobb csipkés lapok vannak mint a rapidon,mégis beragad föltekeri a gazot.
Szerintem 1 komoly előtömörítő kéne rájuk akkor nem tolnák meg a földet.
szinte soha nem a tárcsa ragad be, hanem a nyitócsoroszlya. Ha mélyebbre teszed, akkor még könnyebben megtolul, mert a laza feltalaj a tácsalap közepének ütközik, és kevésbé kényszeríti forgásra...
nagyobb lapokkal könnyebben menne, szerintem...
Válasz #883. hozzászólásra
Asszem neki még nem off-set kerekes... De gondolom a tárcsa ragad be...
Válasz #881. hozzászólásra
A vetőtárcsák dugultak be vagy a tömörítő keréksor?
Válasz #881. hozzászólásra
Gondolom azért megpróbáltátok full mélyre lerakni is a vetőtárcsát hogy nem e ott fog keményebbet és úgy nem áll meg a tárcsa...? Már bocs , csak idegesít ez a dolog mert nekem ez az etalon gép...
Válasz #873. hozzászólásra
a jd-nek dupla nyitótárcsája van, a rapidnak csak 1 van. Az elmunkálót nem használtuk. Ma 1 táblába vetett a 2 gép, amíg fagyos volt, addig a Rapidot is bele tudtuk engedni, de amikor megolvadt, azóta bedúrogat. a jd meg neg mnt ezerrel. Már elküldtem a jd-t h a maradékot mi is be tudjuk fejezni. Ez a tábla árpa volt, és csak meg volt tarlóhántva IH-val, henger nélkül. Így vettük át ősszel, és nem volt lehetőség már a talajmunkára. Szerencsére tavaly lazítva volt, mert a pálcám 35-40 cm-ig belement a talajba.