Hirdetés
Fórum
- AKG támogatás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Műtrágya árak új
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Grubber új
- Eke minden mennyiségben új
Cikkajánló
Támogatott tartalom
1580 hozzászólás
Válasz #479. hozzászólásra
ne akarj már kioktatni,hivd ahogy akarod én igy hívom.
Válasz #478. hozzászólásra
Ne viccelj, már!
Olyan nincs, hogy fekete.
Az illegális.
Max nettó van.
;)
Válasz #476. hozzászólásra
a 10000 számlás v fekete? nálunk ennyit nem tudok elkérni a direktvetésért..
Válasz #475. hozzászólásra
Na ez a beszéd!
Mi simán elkérjük a 10.000-et hektáronként, a kicsi földeket pedig el sem vállaljuk. Még ezen az áron is, ha kiszámolja az ember a gép árának megtérülését is, alig van rajta normális haszon. Felénk a szakadt IH-k is 7500-ért dolgoznak, ha ennyi árkülönbözetet nem hajlandó vállalni, akkor mennyen hozzájuk, és csináltassa velük...
A 3x-os sortávnál nem kell változtatni a nyomjelzőn, jó úgy, ahogy van. De tényleg nem egy fél sortávolságot kell állítani, hanem teljeset.
A művelőútba nem igazán zavar be... A 2x-es esetén egy kicsit tolódik, de nem jelentős, 3x esetén teljesen jó helyen van.
A többszörös sortáv sok okból jó. Kezdődik azzal, hogy sokkal pontosabban lehet állítani a magmennyiséget. A hibridek iszonyatosan érzékenyek erre. A pneumatikus vetőgépeken a sorzárás körülményesebb, a kalibrálás viszont sokkal könnyebb, így aki azt használ nagyon gyorsan szavaz a nyitva hagyásra, mechanikus esetén viszont más a helyzet...
Másodsorban a ritkábbra vetett repce sokkal alacsonyabbra nő, több elágazódást hoz, és kevésbé érzékeny a dőlésre. Arról nem is beszélve, hogy ha 3x-os sortávban még hagysz egy művelőutat ott már 75 cm lesz a sorok között, amiben egész évben minimális károkozással tudsz közlekedni...
Válasz #472. hozzászólásra
Ezaz adj nekik Feri!
És még aki sarabolja is a repcét húúúúúúhahúúúúúúúúú.....
Mert lét. ilyen is ........ huhuhúúúúúúúú
Válasz #472. hozzászólásra
8ruggó/heki alku nélkül!
Válasz #471. hozzászólásra
Jó estét mindenkinek!
Nem értelek benneteket! Miért gondolkodtok sor-záráson,átutazva az egész nyugatot mindenhol 12cm-re vetnek! Évtizedek óta csúcson járatják a repcét!Ne kezdjük már el előről azt ,amit nálunk,máshol,jobban csinálnak! Hagyd a vadert vessen úgy ahogy áll! Hegeszd le a nyomjelzőt és vess!
érdeklődnék mennyiért vettek a rapidokkal?Nekem a tuméval 8 liter körül volt a fogyasztás (elmunkáló nélkül) igaz lazított süppedős földbe.Gondolom a rapidot se könnyü huzni.
És ilyen 2x-es sortávnál lehet 18 méteres művelőutat csinálni,vagy össze-vissza fogom csíkozni?
Válasz #465. hozzászólásra
Feco! És ha 3x-os sortávra vetem,akkor hogyan kell állítani a nyomjelzőt?
Válasz #463. hozzászólásra
Valóban el kell tolni a nyomjelzőt egyiket beljebb másikat kintebb, de nem 6 hanem 12 centivel. Felénk a JD vetőgépekkel nem duplára vetik mert sokalják pedik az a 31 cm szerintem sem lenne rossz.
Ja,értem.
Válasz #464. hozzászólásra
Csak akkor amikor a két nyitott csoroszlya kerül egymásra,akkor abba a sorba dupla mag kerül.
Annyi a trükk, hogy át kell állítani a nyomjelzőt. Azon az oldalon, ahol a zárt sor van, 6 cm-el kintebb, ahol a zárt, ott 6-cm-el közelebb.
Viszont ha még meggyőzhető, akkor inkább 3x-os sortáv legyen, sokkal egyenletesebb az állomány.
Mivel itt kisebbek a sortávok, a 3x sortáv 37,5 cm, alig több, mint pl. az IH 2x sortávja, ami 31 cm, míg pl. a JD esetében a dupla sortáv pontosan ekkora...
el kell tolni a nyomjelzőt egy sorral.
Ma szólt az egyik ismerős,hogy holnap huzzak el neki 30 Ha repcét. De dupla gabonatávra akarja vetni,és most gondolkodtam rajta,hogy ezt hogy lehet megoldani a 32 sornál a Vadernál? Mert egyszer két zárt sor kerül egymás mellé,egyszer meg két nyitott.
Vetett már valaki így?
Válasz #461. hozzászólásra
7430 húzza. Az SF1 jó zöldtrágyához, mert ott ugye a csatlakozók nem olyan fontosak, és repcéhez, mert ott én 37,5-el sortávot használok, és ott nem olyan látványos a pontatlan csatlakozás, de pl. búza már nagyon csúnya lenne vele.
A dinamikus pontosság egyébként jó, a problémák akkor kezdődnek, amikor pl. megáll a végén, hogy újratöltse, vagy megnézni, hogy minden vet-e, mert akkor azért könnyen elveszti a fonalat, és mikor megindul, és visszafordul, arrébb kerül a nyomközép 15-20 cm-el...
ja, 7530 húzza?
Értem. Hát ugyanezek vannak nálunk is nagy területen 30 ha megvan ,ha darabok akkor kevesebb. Évente kb 400-500ha repcével meg kalászossal együtt. Nem is tervezetek szélesebbet mikor vettétek? Akkor megnyugodtam hogy lehet többet is vállalni a 3 méterre,mint amit mi vetünk. Autotrack sf1 el megy? Elég a vetéshez a pontossága? Nekem a nagy gépemen van sf1 el,de az csak talajon dolgozik.
Válasz #458. hozzászólásra
változó, a tavasz általában gyenge, van 10-30 ha közötti borsó, de az semmi. Nyáron van zöldtágya, idén pl. 180 ha, de ez is változó, viszont ez inkább még növekedni fog, szerintem. Repce 100-150, míg kalászos 300-500 között. (mondjuk most jött a városba még 2 db, és a szomszéd településekre további 3, szóval lehet hogy lassan a bérmunka visszább szorul, de még így is megmarad a saját és az állandó ügyfelek 400-500 ha aprómagja.
A napi termelékenység ingadozó, ha kicsi területeken dolgozik, és nedves sáros körülmények között, akkor 15-20 ha, ami biztonságosan tervezhető, de nagy darabokban, szabályos hosszú földeken beizzítja az ember az AutoTrack-et, és repülhet 15 km/h-val. BigBag-ből tankolva ilyenkor a 35-40 ha sem elérhetetlen...
Válasz #434. hozzászólásra
helo feco. Mennyit vet a géped egy szezonban? műszakonként mennyit húztok el vele kb? Nekem 3 méteres horschom van és tudok viszonyítani.
Válasz #456. hozzászólásra
Igen én beszéltem az eladoval...hát javitásra szorul persze ez izlés dolga meg ösze van hegeszgetve..ugyhogy én kihagyom!!
árulnak 1 4 m-es R-ot 6 misé
Válasz #454. hozzászólásra
Hee?
8600????
egyébként mi is rapidot használunk nyégyszázast.
8600 ha van benne és tm 155-el huzzuk.klassz kis vetögép.
igaz aprobb gyengeségek elöjöttek már rajta.emelö munkahenger kirepedt a talpánál nyomjelzöket mereviteni kellett.
tárcsát és csoroszlyát egyszer cseréltek rajta asszem de az már nagyon ráfért.csak sajna a tárcsárol lemaradtam és ezért keresnék itt.
hello mindenkinek.
keresnék vader rapid vetögép olyan sornyitó tárcsáját ami már le lett cserélve és nem használatos.az anyaga miatt kellene.késanyagnak.segitségetek elöre is köszi.
jo a fórum:)
Szóvalakkor Cs vagy Ses ez itt a kérdés?????????
Válasz #448. hozzászólásra
Nem munka van !!!
Válasz #442. hozzászólásra
Világos.
Ha úgy, akkor az jó.
De a 2. az akkor is csak = a nagybetűs SZARRAL.
Mi ez Gaspardó?
Válasz #447. hozzászólásra
6500ha 8210
Válasz #446. hozzászólásra
voltatok bösziben fullingon ???
Válasz #446. hozzászólásra
mennyi terület volt benne, és mivel húztátok?
Válasz #444. hozzászólásra
Mi most tavaly cseréltűk le a tárcsát meg a sornyitókat !!!!!Kurva sokat kibirnak !!!!Svéd acél!!!!!!!
Válasz #444. hozzászólásra
Aha!!
Válasz #443. hozzászólásra
300 S, lentebb vannak róla képek
Válasz #442. hozzászólásra
Milyen rapidod van???
Válasz #441. hozzászólásra
ez most komoly?
ettől jobb nincs is... Aki felénk kiszántja, majd elkezdi birkózni minden vacakkal, 28 lépésben, az a gatyáját ráfizeti, meg kiszárítja, és nem kel ki belőle semmi. Nekem egy lépés a talajművelés, néhány órán belül megy rá a vetőgép, és kész.
A rapid-nak elsősorban ott van értelme, ahol használod is a talajművelőit...
Egyébként a mag aprómorzsás, tömörített, lezárt, lehetőségekhez képest nyírkos talajba kerül.
Csodálkozol h. szétesik meg kopik?
Nem csoda ha ILYEN SZARBA vettek.
Ha az a géppark csak ILYEN SZARRA képes akkor ott bajok vannak.......
Válasz #439. hozzászólásra
Van benne valami!
nem olcsó hobbi ez a mg,még aki igen profin csinálja is a befektetett tőkéhez képest a profit egy nagy 0.Annak a legjobb aki tartja a markát a földjáradékért.
Válasz #437. hozzászólásra
Valószínű így lesz. Pláne úgy,hogy most akiknek bérbe vetünk,azok mind csak grúberoznak kukorica után is,és abba vetünk.
Válasz #435. hozzászólásra
majd megindul az is...
nekünk is az van, tavaly tavasszal (2500 ha után) gyakorlatilag minden mozgó, vagy földdel érintkező részt ki kellett cserélni, majd megcsináltuk no-till-re, és akkor kezdett igazán bomlani...
valószínűleg, ha hagyományosan, magágyban használnánk, akkor nem így nézne ki ez sem...
Válasz #435. hozzászólásra
Nagyon sok függ,hogy ki milyen sebességgel,milyen földbe használja(korábban már volt róla szó)Nekem is van egy väderstad vetőgépem,de általában,csak szántás után húzzuk kb 10km/-val és messze nincs még elkopva. Van egy monosemem és olyan 1500 hektár környékén kellett a pro kerekekbe csapágyat cserélni,pedig 7km/h-nál nem húzom jobban.De ismertem olyat akinek a monosem 3 év után leamortizálódott.
Ez tényleg kopik,a prospektusokba meg szinte örökéletűnek reklámozzák.Gabonavetőgéppel nincs ilyen tapasztalatom de a monosem ng 3 asom 1500 heki után még szinte új,a járókerekein látszik csak hogy ment.Néhány csavart cseréltem rajta összevissza,4-5000 et biztos elmegy fölújítás nélkül.
korábban mondtam, hogy nekünk van rapid 300 intenzív használatban. Most készítettem néhány képet róla munka közben. Látszik a munkája is, és a kopása is...
a talaj előtte:
és utána:
Itt látszik, hogy milyen mértékű tömörítésre képes, még szinte üres magtartállyal is. El lehet képzelni, milyen, ha 2 tonnával nehezebb...
Ami viszont a problémája, az a félelmetes kopása:
A csoroszlya éle eredetileg párhuzamos volt a vetőcsővel, az egész két furattal lejjebb volt, és a vetőtárcsa átmérője majdnem 5 cm-rel nagyobb volt....
Válasz #429. hozzászólásra
Hozzám most jön a Tume nemsoká másfél héten belül. Kíváncsi leszek rá hogy boldogulok vele :)
Hoznak elé egy 100 lovas Fendt-et is na arra meg pláne kíváncsi leszek hogy az hogy húzza majd!
Válasz #431. hozzászólásra
Hány éves vagy?Van e már valami,vagy a 0-ról indulsz?
Mezőgazdaságban dolgozom és szeretnék vásárolni használt, de jó állapotú mezőgazdasági gépeket(traktort,kombájnt,vetőgépeket,stb.-t)A válság engem is, mint sok embert elég rosszul érintett..Tudnátok segíteni keresni és megpályázni EU-s támogatásokat, melyek segítenének rajtam, hogy ne kelljen annyi pénzt beruháznom? Vagy nem tudnátok ajánlani konkrét cégeket, akik már nektek beváltak és akik segítenének nekem pályázni? Bármilyen megoldás, javaslat érdekel! Előre is köszönöm!