Hirdetés
Fórum
- AKG támogatás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Műtrágya árak új
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Grubber új
- Eke minden mennyiségben új
Cikkajánló
Támogatott tartalom
1580 hozzászólás
Válasz #429. hozzászólásra
Hali!
Megvettem még januárba de nem használtuk tavasszal,repcét akarok vele most többet vetni meg kuki után 1 jó csomó buzát,tarlókon próbálgattuk mtz vel,lehet hogy elhuzza az is ha nem rakom tele meg sima meg kemény a föld.Ha nem bir vele akkor az nh 2 műszakba fog menni.
szia
nem vettél tumét???
amúgy sztem vetőkultivátorral nem lehet olyan pontosan vetni aprómagot, mint egy akár mélységhatárolás nélküli tárcsás géppel...
Válasz #396. hozzászólásra
Hali!Horsch sprinterről mi a véleményetek?Ezzel lehet hagyományos tárcsa után is vetni meg a hantok se rázzák széjjel,gabonákat vet erre 1 de sztem penge.Aprómaggal kapcsolatosan van ezzel valakinek tapasztalata?
Válasz #426. hozzászólásra
Beázott a tető, és most kicsit villázni kell a 20.000-eseket, majd ha megszárad, akkor megyünk a Valkonhoz.
:)
Válasz #425. hozzászólásra
Hol a bunkerodban?
Már pakolja is a rabszolgád a zsákokba a rávaló lóvét??? :-))))))))
Válasz #424. hozzászólásra
Hát most ahogy egy N101-re gondoltam, valami megmozdult odalent. :D
Válasz #423. hozzászólásra
Frankó.
(kihúzom, Vadmalac szóba áll... :-))) )
Valtrára gondoltam.
Aszittem vettél a múltkor vadi újat............
Válasz #422. hozzászólásra
Szóba állok mindenkivel, csak elmentem aludni. De most üdén újra itt vagyok, mivel a tárcsázásból kivert az eső. Lett is kemény 4 mm.
Amúgy kérdésedre válaszolva vettem gépet ... 3,5 éve.
( nem áll szóba velem ez a Vadmalac.
be is írom magamnak ide a jegyzeteimbe, a NEM ÁLLNAK VELEM SZÓBA oszlopba h. V - AAAA - D - M - AAAA - L - AAA - C!!!
kész is van! még 1L gyarapodott az lista....... )
Válasz #416. hozzászólásra
Tőledtőledtőledtőled................. !!!!!!!!!!!!!!!!
Válasz #419. hozzászólásra
megnyugodtam :DD
Válasz #417. hozzászólásra
Megfogtalak. heheheheeeeeeeeeeeeeeeee
Nyugalom van a vonalonnnnnnnn.......
Válasz #416. hozzászólásra
( most csak etet, asziszi beveszem h. nem ismeri a számokat!!!!!!!!!!!! )
Válasz #415. hozzászólásra
most ideges vagy ???????
Válasz #398. hozzászólásra
Hmmm? Tőlem kérdezed?
Válasz #414. hozzászólásra
Énemmemnek van értelme tiednek nincs ........
Válasz #413. hozzászólásra
ami neked
Válasz #406. hozzászólásra
Neked mi az m-ed?
Válasz #411. hozzászólásra
Én se tudok rá rosszat mondani csak ő is a tisztább földet szereti.
Válasz #409. hozzászólásra
emlékszem IMI !!:)
Válasz #407. hozzászólásra
Mink a forgót vessük utoljára.
Válasz #400. hozzászólásra
Tudod nálunk is van, a zöldborsót csak ő vetti meg ősszel be van fogva.
Válasz #403. hozzászólásra
Ez is jó lenne?
Válasz #404. hozzászólásra
Én speciel mindig a forgót vetem el elsőnek.Volt olyan amikor elvetettem a forgót jött egy eső,és mikor újra lehetett vetni már a forgókban kikelt a búza.De simán forogtam rajta nem lett semmi baja.Laza talajon sztem jobb a forgóval kezdeni, de ki-ki eldönti.
Válasz #405. hozzászólásra
m-et csinál
m-nél
:DDDDDDD
Válasz #402. hozzászólásra
Micsinál ott nálad M.?????
M.-ol?????
Válasz #401. hozzászólásra
Ami műveli a talajt azzal eleve a végén vetik.
Általában...
Már aki persze...
Mikor hogy...
Akkor amikor...
Persze csak ha igen..
Kivéve ha nem...
Válasz #402. hozzászólásra
Jó párositás tudnék neki hejet biztositani!Nagyszükség lene rá!!
Válasz #399. hozzászólásra
nekünk is a végén vetette és tényleg jó gondolatt !!!!
jó az IH a maga módján én sem blamálom hisz nekünk is az van
DE
a vader vetögépek nem csak a csoroszlyanyomásban jobbak mint az IH vetögépek
nekem a tavaszon vader vetett de csak jokat tudok mondani róla
és ha a száraz idö igy megy tovább akkor a búzát is azzal vetettem
ez van sajna ami jobb az jobb !!
Válasz #397. hozzászólásra
Látam ojat hogy lágyban a forgó kisem akart kelni csak sokára mert ugy öszejárta a vetés közben!Lágyban nagyon is tömörit..Ere találták azt ki hogy inkább utoljára legyen vetve a forgó eben is lehet valami..
Válasz #397. hozzászólásra
Vettél traktort??????
És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a magágykészítő vetőgépek, mint a rapid és hozzá hasonlók a kötött talajon nagyon optimális körülmények között alkalmazhatók. Tavasszal szinte soha. Mert ha kicsit nyersebb a talaj, akkor a rapid után öklömnyi galuskák lesznek. Viszont kiemelt tárcsasorral, meg crossboard simítóval minimális talajbolygatással gyönyörűen bele lehet vetni ebbe is.
Válasz #395. hozzászólásra
Eröl van szó én is ezt mondom és igy is gondolom!!Az ih az megelözte a korát söt még ma is hejtáló!Csak az a baj hogy nagy a nyomás rajtunk és ezért egyre töbet és töbet kel hogy termeljünk!!És még ehez párosul az idöjárás változás is ami megint nem egyszerü.. amit szinte csak több féle gépel lehetne kivédeniPl:Hiába venék egy jd750a-T Ami per pilanat jó döntésnek tünik kemény talajra,Ha a szeptember esösre fordul és a végén vagy sehogy vagy egy lajtával kinlódjuk el a magot akor baromira fontos lesz a csoroszja nyomás!!A leg job amit a cégek tesznek hogy mindenböl vesznek hogy had legyen..
Azt, hogy a 740A és az IH6200 csoroszjanyomása megegyezik, kizártnak tartom. Az IH max. 10 kg, kézzel megemelve, a 740 meg prosi szerint 50 kg, de erről Gyuricza Lajos többet tudna mondani.
A másik dolog:
Az, hogy minden évben 15q többletet hoz a rapid, azt így nem lehet kijelenteni. Ha egy jó földön apró morzsás magágyba vet egymás melett egy ih + gyűrűshenger és egy rapid, vagy ha vetés után jól megázik, akkor semmi különbség nem lesz termésben. Mint pl. 2007 őszén. Akkor aki korán elvetett, mindegy mivel, annak mind egy szálig kikelt. Akkor van baj, ha szar a magágy, vagy ha nincs eső, akkor az ih után sokszor max. a hó alatt fog kikelni a cucc mint pl. felénk sok tavaly őszi vetés. Ih vetés után meg lehetett számolni a magokat, mert ott virítottak a görcsök között, legtöbbször a föld tetején. Persze nagy része ki se kelt. Na ebből lettek a 2-3 tonnás gabonák. Nekem egy Horsch pronto vetett tavaly. Gabona elővetemény után gyönyörűen kikelt minden, a napraforgó előveteménynél az egyik táblán jobban belement a tárcsa mint a másikon, ott volt kb. 8-10 cm száraz réteg, abban nem kelt ki egy szál se, csak decemberben, de a másikban ahol sekélyebben ment bele, oda ugyanúgy belerakta a pronto 5-8 centire, néhol a bolygatatlan talajba a magot, és az gyönyörűen kikelt. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy hiába a komoly vetőgép, csodákra az sem képes. Viszont ha valahogy meg lehetne buherálni egy IH-t úgy, hogy a szar talajba is beletegye a magot, akkor utána még egy henger, és nem kéne tizenmilliós vetőgépet venni, ez is tökéletesen megtenné. Nem is értem, hogy a kühne miért nem fejleszt egy olyan IH variánst, ami komoly csoroszjanyomással dolgozna.
Fecó melyik az a Cg?
Én 2007 ben spct cseréltem momosem ng3 ra,nekem most 3 éve szinte csak kuki van mindenbe,a kötött földeken másfélszereződött az átlag,a talajmunka meg jóval kevesebb.Elégjól egyenesbe tett.Szerintem vettessél bérbe 2-3 tipussal aztán mindjárt képbe leszel.
Válasz #391. hozzászólásra
jol látod! de ez a hajó már elment..
Válasz #387. hozzászólásra
Szerintem mielőtt használtat vennél érdeklődjél alkatrészárak felől,én baromi horrorisztikusakat hallottam etéren.Nyugati gépből lehetőleg ujat érdemes támogatásra,aztán maximálisan kimélni karbatartani,igy a volt kgst cuccok sokszorosát kibirja.
Válasz #389. hozzászólásra
ojat halotam aki kiprobálta kib sz. földön a jd740a-t és a rapidot ot 7-8 mázsa let a külömbség!Az már akár a lizing dijat is kibukja..
Válasz #385. hozzászólásra
Ha ilyen jó a vader akkor csak azt kell venni. De akkor jól értem hogy ih pl: 40 q/ha és mellette vader 55q/ha Hasonló adottságú területen azonos technológiával?
Válasz #387. hozzászólásra
Lehet találni Magyarországon eladó Väderstadot?
Válasz #386. hozzászólásra
Köszi a véleményed! Tehát ez is és azis jó ara amire gyártoták.. nekem is jó lene ha valameik is lene de mint mondtam nekem csak egyre futja az is használtan!!Amint irod a nagy cégnél mindegyik van igy könyü választani!! Én legsziveseben probálgatnám öket ha lehet de ugy hogy párba 750a éas véder együt jó talajba és ujonan gondolom semik. de roszban és futotan kiváncsi lenék!!Amit halotam felénk van egy ojan jd mint mondjuk az ih 6200 az sem szereti a rögöt inkább sima kemény aba beleteszi!De azt felénk meg a növény nem sz. tehát marad a nagyábol elmüvelt amibe kell hogy vesünk!!
Válasz #384. hozzászólásra
A talajművelő tárcsák nem pontosan egyeznek meg a Carrier lapjaival. Sokkal laposabbak, és kisebb szögben állnak, így 7-8 km mellett csak meglökik a talajt, de nem végez sem egyengetést, sem lazítást, sem pedig rögtörést. Nagy sebesség mellett az első tárcsasor a levegőbe emeli a talajt, és az a levegőben ütközik a második sorral. Ez elég széles nedvesség-tartomány mellett képes morzsalékos, egyenletes felszínű talajt készíteni...
A terméstöbblet a korábbi leharcolt IH vetőgépünk, és a a szomszédunk új vetőgépe által részünkre bérbe vetett terület között adódott. A következő évben vettünk mi is.
A 750 A egyébként a JD által Amerikában gyártott és forgalmazott monumentális No-Till gépek vetőelemeiből és az Accord adagolóeleméből európai méretkorlátoknak megfelelően épített gép. A gép lelke a vetőelem, amely leginkább a szemenként vető gépekre hasonlít, egyedi mélységhatárolóval, és egyedi acél magtakarókkal rendelkezik. A vetőelemek két sorban, nagy térközzel vannak rajta, a csoroszlyanyomás 40-250 kg között fokozatmentesen, hidraulikusan állítható.
Egy ismerősöm van Szlovákiában, egy nagy agrárcég agronómusa. Nekik van Rapid Air és Rapid Combi is, meg vannak JD 740 A és 750 A gépeik is. Azt mondja, ha a kezelő jó, akkor a JD pontosan hozzáállítható a körülményekhez, és akkor tökéletes. A probléma akkor van, ha a csoroszlyanyomás túl nagy, mert egy elkészített puha magágyra ha a JD ráül 250 kg-al, abból vizet fakaszt és árkot ás neki... :)
Nekem azért tetszik a JD, mert bármilyen szármaradvány mellett képes dolgozni. (Amerikában sokan húzzák szárzúzatlan kukorica tarlón), így a talajművelésnél csak a talajt kellene figyelembe venni.
Válasz #381. hozzászólásra
De miért kell ojan gyorsan huzni?, Értem én de nálunk akor bele se tenné meg tényleg semi sem maradna belöle..
Szia te enyire jó véleményel
, vagy a jd 750a rol?, Én nem ismerem!!Nem tul távol van egy és most hoznak egy ujat a szomszédba. Nem rég irt egy srác aki dolgozot vele ö nem szerette!!És gondja is volt vele rendesen..Nem tudom ha tudnám mihez viszonyitani!!Vagy ha lene a kiténél demo gép hogy ki lehesen probálni. A rapidot azt látom végül is böven megtené ha egy jót kifognék de az nem egyszerü tényleg ha másnak a lenyütSZ.. kelene munka közben folyton javitani ijen árak melett akor mindegy ha elvetetem egyelöre és majd egy sokal jobbat!!Ha tudsz akor a 750a rol irj mert piszkálja a fantáziám!Mert a JD tud egyszerü gépeket is ami nekem meg is tené!!
15q terméstöbblet? Nem sok egy kicsit? Milyen vetőgéphez képest lett ennyi a különbség? Ha ennyi a különbség akkor mással nem is szabad vetni:)
A rapidok jellegzetessége, hogy a munkasebesség és a minőség egyenes arányban változik. Minél gyorsabban tudod húzni, annál jobb munkája van. Mi eredetileg a 412-es Fendt után szántuk a 3 m-es rapidot, de mikor megnéztük hogy dolgozik, inkább átakasztottuk a 6920-as JD-re, de mikor a JD-t kicseréltük, pont a Rapid volt a legfőbb érv, hogy még nagyobb legyen. Egyszerűen 10 km alatt a talajművelők nem csinálnak semmit. A 160 lovas traki 11-13 km között húzta, a mostani 190-es már viszi 15 körül, ami azonban nagyon megviseli a vetőgépet is.
Jellemzően ilyeneket hallok máshonnan is.
A használt elég zsákbamacska szerintem, ha le kell cserélned a kopóalkatrészeket, többe lesz, mint egy új. (ez 100 %, ugyan így pórul jártunk korábban Carrier-rel). Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan javítgatják, fejlesztik, szinte minden évebn csinálnak valami olyan újítást, ami miatt már nem éri megvenni a korábbit.
Mi annak idején kiszámoltuk, hogy átlagosan 15 q volt a terméstöbblet búzában a rapid után, így 220 ha-on nulláz. Ez vetésszerkezettől függően nekünk van, hogy egy év.
A rapid egyébként nem olyan dréga, a JD 750 A árban azért sokkal húzósabb, de szerintem komolyabb is.