Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Termőföld kisajátítása autópálya épités miatt! új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Massey Ferguson 5445/5455 traktorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Öntözés új
- Zetor traktorok új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kalászosok műtrágyázása új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
Cikkajánló
![A napraforgó vízhasznosítása A napraforgó vízhasznosítása](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9079/cikk_79079/napraforgo2_fill_540x300_0.jpg)
A napraforgó vízhasznosítása
Az öntözés minimalizálhatja a termésveszteséget, és növelheti a vízfelhasználás...
Hirdetés
![Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban? Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban?](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9086/cikk_79086/napra_upl_ind_fill_540x300_0.jpg)
263 hozzászólás
Sziasztok!
Van egy 4,2-es nehéz "V" tárcsám, aminek a beállításával már hosszú ideje kínlódok, de sehogy se akar egyenesen futni.
A vonórúd középen van, a szöget már állítottam mindenhova, a mélységállító orsót szintúgy. A hátsó tárcsasor kb 3 lapnyival balra elcsúszva szalad.
Válasz #159. hozzászólásra
Arra emlékszek hogy a tszben a rába steir meg a dutra és a cristál után csináltak nagy tárcsát 61 66-71-77lapokból x v kivitelben meg még sokfajtát kisebb fajta 3m tárcsa ritkán esetleg x tárcsában Györben most meg azzal van tele a hirdetés x v tárcsa 51-56 és felfelé!
Válasz #156. hozzászólásra
Ez már egy szántást csinál, nem szeretném újra lapozni, sem fizetni sem szerelni...
Válasz #147. hozzászólásra
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
42 inch es tárcsák
Válasz #158. hozzászólásra
általában 810 es, v 910-es lapokkal van szerelve
Válasz #156. hozzászólásra
Jó tárcsa egy vagyon na meg gép is kell meg 100hektár föld hanyas a lap 77es?
Ok én már észre vetem
Válasz #148. hozzászólásra
Ez nem fix hanem van egy nagy csap benne és alul kifurva van egy 8 vagy 10 csavar ki ne essen de ha kell holnap csinálok képet ahogy elfordul!
Válasz #151. hozzászólásra
imhol egy másik szögből fotózva
ha nem megy bele a földbe akkor biztos el fordul![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Válasz #149. hozzászólásra
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Csapot nem látok,de furatot sem,nem véletlenül kérdeztem.
Válasz #148. hozzászólásra
állitólag csapon fordul a vonólapja
Válasz #144. hozzászólásra
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Hogy fogsz ezzel a fix húzóval fordulni?Erre kiváncsi vagyok!
Válasz #145. hozzászólásra
18mázsás tárcsa az 80-90lovas kell az enyém sosem mértem de egy 12-13mázsa van benne a 82esnek elég,akinek nem jó bne nézze és vegyen jobbat csak az nem annyi lesz mint ez!
De nincs is 1750 kg!!!
Egy kép !
ez ilyen de nem fog szétszakadni csak 8.5holdban használom elég erös az csak nem látszik!
http://www.adut-utrina.com/hu/tarcsak
Válasz #141. hozzászólásra
majd lesz a berzé-é is de atól még jó lehet
Hát let is már hegesztve meg erösitve is kicsit gyenge az eleje
D
e atol még fasza munkát csinál.
Válasz #139. hozzászólásra
Az nem fix hanem elfordul balrais meg jobbrais,sok ember azt mondja,hogy gyenge de elég erös többiek 100x100 ból van csinálva ami hegesztve vagy csavarozva van a vonó szem!
Válasz #130. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Érdekes vonószerkezet megoldás
nekem nem mondhatnám hogy tetszik
Mintha fix lenne nem okoz gondot a fordulásnál?
V tárcsa 3800 euroért sikerült igy komplet elkapnom.napraforgo tarlot 1 szer kuki tarlot 2 szer és mehet bele a kalászos![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Hello! A Fradisc x 5 meteres tárcsáról valami vélemény! van hozzá tömörítő gumihenger!
Nekem ilyen tárcsa van 3.2m 510 lapból!![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20130116224550_5e1173bcfbbad3a83d9a97c8cb5d1c74[1].jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20130116224615_035ce9ed020729133e80a66dec0138e8[1].jpg)
Itt csinálták helyben 100x100x5mm váz és gerendázata
30x30 tengely kis csapágy 23cm távolság vastag csö!
Válasz #127. hozzászólásra
Inkább egy 2.8-as V a Törő féléből, az olcsó. Vagy komolyabból 2.4-es.
Válasz #127. hozzászólásra
sztem igen
Nézegettem a tárcsákat és elég jó árban vannak 3m xt tárcsák.52 es mtz vel húznám.Szerintetek nagy lesz neki?
Válasz #125. hozzászólásra
ha magad mellé fordulgatsz akkor vegyél X tárcsát különben minek a V és még csúnya csíkos is lesz a tarló bár mindenki ugy használja ahogy akarja....
#1. hozzászólás, fuszi küldte be 2011-09-19 22:43:16-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Üdvözlök mindenkit.
Azért nyitottam ezt az új topicot mert egy kis szakmai tanácsra lenne szükségem.
Nem rég kezdtem a szakmát,ezért van még mit kitanulnom.
Többek között a v tárcsa használatával kapcsolatban merült föl némi szakmai vita a "tapasztaltabb" kollégák körében.Még pedig:fogásoljunk vagy magunk mellé forogjunk?Szeretnék tanácsokat kérni,lehetőség szerint érvekkel,hogy melyiket miért javasolják.
Jelen esetben egy Rába 250, IH-10770 nehéztárcsa párosításról van szó.
Válasz #122. hozzászólásra
![sp](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20110903090517_souchu-pinet-jvr28c01.jpg)
vagy a másik variáció, mikor a szélső lapba forditva egy jóval kisebb méretű sima szélű lapot beépitünk, de ez általában csak akkor lehetséges, ha kicsivel hosszabb a tengely mint az eredeti, vagy lehet rá felszerelni csavarkötésű távtartót
okés. köszi
Válasz #119. hozzászólásra
Szélső lapot lecseréled kisebbre. Az enyémnek az egyikét már lecseréltem, ami a záróanya felől van 360-asra. Az egyben tagot nem fogom szétszedni, amíg nem kell csapágyatcserélni. Az ilyenre meg az a megoldás, hogy lánggal levágatni a széléből a lapnak.
A jobbhátsó szélső lap szokott barázdát húzni, azt cseréld ki egészen kicsire!
Nekem az egyik régi nagy Rábás traktorosom aztmonta, hogy maradjon ott a nagylap, mert ha éjszaka kellessz dolgozni meg ködben, vagy szembe sütő napsütésben akkor így látni fogom egyértelműen a nyomot mindig.
Igaza van, úgysem megy túl sokat, illetve ha megy is a magágyat rövidtárcsa fogja csinálni az majd eldógozza ezt
Válasz #119. hozzászólásra
Igen csukd be a szemed
Arra van valami technika hogy a v tárcsa ne "húzzon csíkot" ha magad mellé fordulsz vissza vagy ha másik irányba haladsz? Mert úgy elég szarul néz ki a föld...
Van egy 8éve nem használt XT4-es tárcsánk is, azóta ott van a gazban. Télen tavasszal kiveszem és rendbehozzuk úgy hogy ha esetleg kell akkor az 5455-össel el lehet vele vakerálni.
Nagyon nem akarnám használni, szét is van mindene, de sosem lehet tudni, amikor esetleg kellene akkor aranyat ér hogy van mit akasztani.
Pl lazítással amikor ki akarom váltani a szántást, a hanntott tarlót lelazítom és akár mehet is utána a kisgép ezzel ledolgozni az árvakelést illetve egy mulcsos "szétfagyó" mozgatott réteget hozni létre a felszínen. és akkor nemkell akasztgatni a nagygépet ideoda folyamatosan, ha jó a főd és jó időben van minden csinálva
Kisebb traktorra kisebb tárcsából V-t választanék, Ermikének van egy Sasform 3méterese és azzal már lehet jó munkát végezni! Azokkal a kicsi régi X-ekkel nemsokmindent lehet csak kaparászni.
Nagygépre viszont egy nehéz X-et választanék!
6méteresben a már nagyon "félrefut" olan értelemben, hogy nagyonjól bekell állítani hogy a gépet ne taszítsa oldalirányba, -ez sikerült elég jól- de a V tárcsa jobb és balszéle nem igazán egy mélységre fut, tehát a munkája nem olyan kiegyenlített mint egy X-nek.
Egy 6 méteres X Framest tárcsát eltudnék viselni, vagy egy Strom 6000-ast szintén X kivitelben, ezeknek már az egy lapra eső súly nagyobb mint a nehéz IH6,2-esen, plusz offset elrendezésűek nem bakhátolnak, egyenesen mennek a gép után, egyenletes mélységben, jobbra és balra is ugyanúgy fordulhatsz vele, igaz kikell emelni a fődből.
Azt szeretem a 6,2-es IH-ban hogy nem emelgetem balra fordúlva ha nemkell vissza magam mellé tekerni akor a gázt sem veszem le csak űlni kell és kormányozgatni.
Jelenleg egy XTN-3-as tárcsám van én meg vagyok vele elégedve pedig vagy 30 éves . Igaz csíkol a közepe de azon lehet segíteni .
Én a V-t preferálom. Nagyon könnyen megy egyenesben, nem szokott húzni semerre. A vontaott előtt függesztett volt hátul 1 lappal több, mint elől. Ha a vontaott állítható, akkor meg pofon egyszerű a beállítása.
http://www.youtube.com/watch?v=gIC_J1omYtQ
http://www.youtube.com/watch?v=T0XF8WQypWk
Inkább arra figyelnék, hogy csakis öntvény távtartókkal és 170 mm körüli távtartókkal legyen szerelve a szebb munka miatt.
Válasz #112. hozzászólásra
Szia!
Nos vannak jó és rossz érvek mindegyik mellett.
V: + nem bakhátol , - odakell figyelni az egyenes irányba való tartásra
X: + könnyű véle irányba tartani, - régebbi modellek bakhátolnak, nekünk van olyan változatunk ami nem hagy bakhátat
ami könnyű az mind ócsó, hamar kopik, hajlik, aminek jó a minősége az ára is olyan, izlések és pofonok... attól függ, hogy mire akarod használni