Hirdetés
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ 1221 traktor új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Direktvetés, no-till. új
- AKG támogatás új
- Mezőgazdasági támogatások, agrárpályázatok új
- Szőlő felvásárlási árak új
Cikkajánló
Hirdetés
1258 hozzászólás
itt a yooo cím:
http://www.kutdiak.kee.hu/diak/nzs/ncsfurt.htm
Válasz #106. hozzászólásra
nekem is furcsa volt a cím.
Válasz #104. hozzászólásra
itt a saját gépeden lévő fájlra hivatkozol.....
Válasz #102. hozzászólásra
"A sárgavirágú talajigénye a legkisebb; még a savanyú futóhomoktalajokon is termeszthetô, csak magtermesztésre igényel jobb talajt. Legnagyobbrészt a Nyirségben termesztjük.
A fehérvirágú csillagfürt igényesebb és a két változat közül az édes csillagfürt az igényesebb. Talajigényük a homokos vályogtól az agyagtalajokig terjed. Ezért az ország különbözô részein elôforduló erdôtalajokon jól termeszthetôk."
ez az oldal sokmindent leír róla:
file:///C:/Users/User/Downloads/csillagf%C3%BCrt%20termeszt%C3%A9se.htm
Naggyon ŐŐrülök!
viszont csillagfürtről egy fontos dolog: Csak laza, vagy középkötött talajokon lehet vetni, mert ki sem kell, teremni vagy N-t gyűjteni pedig egyáltalán nem fog, mert a Rhyzobium baktériumjai nem képesek működni.
Nem is olcsó, és elég nehéz belőle vetőmaghoz jutni, mert 2-3 éve egy betegség miatt megfeneklett a hazai vetőmagtermelés, a fajtatulajdonosok most próbálják megismételni az évekkel korábbi keresztezéseiket, hogy visszahozzák a fajtákat...
Egy barátom eléggé benne van ebben a témában, ha kell info privátban tudok segíteni. (vetőmag viszont a fentiek miatt gyakorlatilag nincs)
kardosferenc@me.com
Válasz #99. hozzászólásra
Köszönöm,utánanéztem a termesztésnek,biztató dolgokat olvastam róla.
Ha van valakinek sárga, édescsillagfürt 1ha-ra eladó,
kérem hívjon +3670 409 8277.
Köszönöm.
Válasz #98. hozzászólásra
asszem március.
Válasz #97. hozzászólásra
Mikor vetik a csillagfürtöt?
Válasz #95. hozzászólásra
Ha télen kifagy, akkor nem szántanám le, hanem tavasszal bedolgoznám az elhalt növényt a talajba, ezután vetnék mondjuk kukoricát.
"A csillagfürt jelentősége röviden a következőkben foglalható össze: a talajjal szemben igénytelen növény; nitrogéngyűjtő képesség terén első helyen áll a hüvelyes növények között; földfeletti részei - a zöldnövény és a mag - sokoldalúan felhasználható, nagy biológiai értékű, fehérjedús takarmány; mélyrehatoló gyökérzetével a talaj mélyebb rétegeiben lévő tápanyagokat a felszínre hozza; nagy mennyiségű gyökér- és tarlómaradványaival a talajok tápanyag és szervesanyag tartalmát gazdagítja; a növényi sorrendbe jól beilleszthető, kiváló elővetemény és másodnövényként is termeszthető; jól gépesíthető, és külön speciális gépekre nincs szükség a termesztéséhez.
Ezek szerint a csillagfürt fajok nem csak fontos talajjavító és zöldtrágyanövények, hanem az édes csillagfürtfajták értékes takarmánynövények is."
Jó ha a fagyok előtt megbirom szántani
Válasz #87. hozzászólásra
CSak tavaszi vetés jöhet számításba,mert ősszel van a zödség betakarítás.
Válasz #92. hozzászólásra
mit értesz a N-tartalma alatt? Mert végülis minden növénynek van N-tartalma, de nem hüvelyes/pillangós, ezért nem tudja a levegó N-jét megkötni. Viszont pl a csillagfürt igen, ő áll az első helyen a N-gyűjtő tevékenység alapján a hüvelyesek között.
MI repcét vetünk zöldtrágyának,annak legalább van nitrogén tartalma is.
Válasz #86. hozzászólásra
és mondjuk borsós búza vetése?
Válasz #87. hozzászólásra
szerintem a zöldtrágya hatása akkor igazán lesz jó, ha a virágzáskor leszántod/letárcsázod.
Válasz #85. hozzászólásra
de vedd figyelembe h nagyobb mértékű tömörödésnél a zöldtrágya növények sem tudnak lemenni h elérjük vele a várt eredményt.
Válasz #86. hozzászólásra
hát, ezt figyelmesen kéne elolvasni.
Válasz #85. hozzászólásra
A retek az tutira az..De vetésforgóba kell hogy találj egy céget akinek ezt te termelni fogod mert ez vetömag elöálitás mind adig amig nem másodvetés ként csak zöld trágyának veted..De akor ha magra megy akor minden ojan dolgot be kell tartanod amit a vetömagelöálitás megkövetel..Izoláció idegen növény.. iletve azt veted amit kapsz igy a fajta tulajdonos által neked szánt fajtát kell hogy termeld.. meg ijenek!!
Válasz #82. hozzászólásra
én szerintem egy közel vegetáló növény nem sok vizet és tápanyagot használ, sőt, pontosan azért, mert van 4-5 hónapja, hogy csapadékot kapjon, és amúgy is ősszel már nem szokott gond lenni. Viszont egy kukorica tarlón ősszel nem egyszerű magágyat csinálni még egy gabonának sem, nem hogy apró magnak...
(a másik lehetőség a borsó vetése ősszel, de azt én költségesebbnek látom)
Itt végülis csak a vetőmag a költség, a sorművelést amúgy is megcsinálnád...
Cimbi: pillangós sorközbe vetéséről is halottam már, de azt hogyan lehet kivitelezni (esetleg lucerna)? Meg az szerintem sokkal agresszívabban versenyezne a vízért, és a tápanyagokért, mint a facélia...
itt van róla egy kutatási anyag:
http://www.deere.co.uk/en_GB/info_fun/publications/publications/the_furrow_autumn_2008/10_fw1.pdf
http://www.deere.co.uk/en_GB/info_fun/publications/publications/the_furrow_autumn_2008/11_fw1.pdf
Üdv. Mindenkinek.Úgy látom ti zöldtrágyába jók vagytok,segitsetek nekem.Keresek valamilyen növényt, aminek gyökérzete lazítja a talajt,zöldtömeget is termel vetésforgóba berakható.
és ha pillangóst vetnénk a sorok közé?
Az meg elhúzná az érést, mi?
Válasz #82. hozzászólásra
Akkor még azt is nézni kell, azért a zöldtrágya is nyúl le tápanyagot is a kultúrnövénytől. Szóval én is aratás után szoktam nyomatni, az kézenfekvő...
Válasz #81. hozzászólásra
Fecó!Szerintem eben az elméletben sok a ha.. Véleményem szerint ez a zöldtrágyás dolog az vagy tarlóban vagy magának a növénynek a betakaritása után képzelhetö el..Mármint repce- mustár retek..És még ebbe is beleszol a csapadék hiány..Nem hogyha még + ba egy másik növényel vagy a vegyszerel kell megküzdenie a zöld tr. növénynek!!
Válasz #78. hozzászólásra
igazság szerint van erre megoldás...
véletenül, a Monosem kultivátorunk használatijában olvastam olyan lehetőségről, hogy felszereled a Microsem granulátumszórót a kultivátorra, és az utolsó sorközműveléssel facéliát, lucernát, vörösherét, vagy más, olyan apró magvú növényeket vetsz el, amit azzal ki tusz pontosan adagolni. A magok a földbe kerülnek, kicsiráznak, de kelés után megállnak a fejlődésben, mert árnyékban vannak. Folyamatosan elvegetálnak lenn, és amikor leszáradnak, és lehullanak a levelek, és besüt közéjük a nap, akkor kezdenek növekedni. A kezdeti fejlődésük még lassú, de mi után learattad a kukoricát, már megerősödnek, megszűnik a takarás, és növekedésnek indulnak...
Ennek mondjuk vannak azért olyan feltételei, hogy nem lehet tartamhatású gyomirtót használni, nem tudsz nyers, sáros időben aratni, stb... de szerintem működhet... Az idén amúgy ki is akarom próbálni...
Válasz #77. hozzászólásra
szia! emailben nem tudnád esetleg?
Válasz #78. hozzászólásra
Üdv. Kukorica nem épp ideális elövetemény zöldtrágyának,meg tavaszi zöldtrágyát csak fövetésben lehet beiktatni,tehát egy év kiesik bevétel szempontjábol.
Szerintem gondolkozz el olyan növényen,ami hasznot is hoz(talán),meg a talajt is javítja pl. mustár vagy borsó.
üdv!
tud valaki valami jó ötletet a kuki utáni zöldtrágyára?
Üdw ! Valakinek kell egy zöldtrágya növényekről szóló dokumentáció,postáért elküldöm.
Gyakorlatilag az összes zöldtrágya növény benne van.
Ekidisz@freemail.hu
Jó munkát kivánok hozzá.
eki
Válasz #74. hozzászólásra
Jóéjt...
Válasz #73. hozzászólásra
Gondolom....Én krumplit szárítok le vele,arra még érdemes megvenni,de annak is nagyon kaki az ára...
Válasz #73. hozzászólásra
Jó éjt srácok holnap retek ismét ugyhogy pihi..
Válasz #72. hozzászólásra
A Fejem se fájna ha nekem csak anyi kelet volna..
Válasz #71. hozzászólásra
nagyon drága lett.10%felment az ára tavaly óta.én is most vettem egy 5literes kancsóval,ami 37150ft+ÁFA volt...
Válasz #70. hozzászólásra
Akor már tudom mi a baj.. ez csak 1.5 kapot!! Mondjuk megveni elég volt igy is 10000ft/ha mi lene ha anyival fujnám mint ahogy mondod!Azt még a retek sem teremné ki nem hogy a napra forgó..
Válasz #69. hozzászólásra
Igen kivonják a forgalomból....Idén tudsz utoljára vásárolni...Mekkora dózissal fújtad?3liter/hektár minimum kell hogy töröljön...és hekinként jót tesz neki 4kg amóniumnitrát...
Válasz #68. hozzászólásra
Mit jelent ez??! Be akarják tiltani??!!Hisz már ez is ojan gyenge hogy alig ér valamit!!A reteknek a szára 14 nap után is sivó zöld alig eszi a kombájn!! Na ez az okoság mire lesz jó nem tudom.. a végén majd mindenki kisérletezni fog az mivel lesz jobb?! Majd elöveszük a vizben oldot tömény mütrágyát az frankó lesz??
Válasz #67. hozzászólásra
még nemtudni...most kisérleteznek valamikkel a naprások...ha nem lesz más fináléval csinálom amit kell...
Válasz #66. hozzászólásra
mit tudsz?
mi lesz helyette?
Válasz #64. hozzászólásra
Azt tudod hogy idén fújtál utoljára reglont...
Válasz #64. hozzászólásra
Ma ismét bele vágunk az olaj retekbe!! Lasan akar száradni..Már 13 napja van lefujva kiváncsi leszek!Probáltuk vágni 7 napra mint ahogy irják nem nagyon ment iletve ment csak elég sz. nézet ki a mag sok zöld volt közte!!Kicsit ojan ez hogy még nem jó még nem jó már nem jóó!! Ez tényleg türelem játék..
Válasz #63. hozzászólásra
Heló hétfön fujtuk a retket reglonal! Lasan dolgozik a szer..Ere lehetne most melegebb is! Azok a crácok akik fujták azoknál a 6.8-tol a 17 ig termett tisztán,De az átlag 10 12 körül van szerintük!! És az a vélemény alakult ki hogy a kelés már eldöntötte a termés sorsát a többi már csak formalitás volt. Én mostmár nagyon kiványcsi vagyok hogy az enyém mit ad!!
Válasz #62. hozzászólásra
én is kiváncsi leszek
Válasz #61. hozzászólásra
Hétfön fujuk reglonal az olajretket!! Utánna mehet a kombájn Nagyon kiváncsi leszek!! Mert elég sokat vetetem és az ár is csábitó.. Ha kész akor majd irok a tapasztalatokrol!! Remélem terem böven a zöldtrágya alapanyagbol!!
Na akkor ha jól értelmezem a dolgokat , ha gabona után gabona lessz akkor atonnal nyomjak bele repcét és lessz amekkora lessz de kiszáríthatja a talajt .Ha meg tavaszi lessz akkor inkább mustárt és csak azt is augusztusban .
Válasz #59. hozzászólásra
Mán alszik.
Válasz #58. hozzászólásra
Nesze: A JD 1 ZÖLDTRÁGYA!!!!!!!! :-DDDD