A kutatók több mint 8 ezer 65 év feletti japán ember adatait vizsgálták meg, hogy kiderítsék, milyen hatásai lehetnek ennek az italnak.

Japánban a lakosság több mint 70 százaléka naponta, csaknem 90 százaléka heti többször fogyaszt zöld teát, melynek számos jótékony hatása ismert a szervezetre, ezért régóta vizsgálják, mekkora szerepet játszik abban, hogy a japánok várható élettartalma magasabb (84 év), mint a nyugati embereké.

A jelenlegi kutatás arra derített fényt, hogy a zöld tea az elme egészségének megőrzéséhez is fontos, ugyanis a rendszeres fogyasztók agyában sokkal jobb állapotban maradt a fehérállomány az átlagosnál.


A fehérállomány az agy azon része, amely főleg az idegsejtek nyúlványaiból, az úgynevezett axonokból áll, amelyek az agy kommunikációs csatornáiként működnek. Ahogy öregszünk, agyunk ezen része sérül, ami a kognitív képességeink romlásához vezet.

Az MRI-vizsgálatok eredményei szerint azok fehérállománya, akik naponta 3 csésze zöld teát megisznak, 3 százalékkal kevesebb sérüléssel rendelkezik, mint azoké, akik csak napi egyet fogyasztanak. Annak pedig, aki 7–8 csészével is elfogyaszt egy nap, 6 százalékkal épebb a fehérállománya.

Korábbi kutatások azt is kiderítették, hogy a zöld tea csökkentheti a vérnyomást, segíthet megelőzni az elhízást, és a rákos sejtek elpusztításában is részt vehet.

Olvasd el a témában alábbi cikkünket is:

Egy hétköznapi italról kiderült, hogy csökkentheti a stroke kockázatát

Forrás: 24.hu

Indexkép: Shutterstock