A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azzal a céllal indította el Youtube-csatornáján a Tények/tévhitek – Állattenyésztés című videósorozatát, hogy tudományos tényekkel oszlassa el az állattenyésztéssel kapcsolatos kételyeket. A videók az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló "Európai Állattenyésztés Hangja" elnevezésű csoport által megjelentetett, a Dublini Nyilatkozatot aláíró nemzetközi szakértőkkel készített gondolatébresztő interjúk magyar nyelvű fordításai.
A július közepén felkerült nyitóinterjúban Alice Stanton, az ír Királyi Sebészkollégium munkatársa a vele készült interjúban azt hangsúlyozza, hogy nem a vörös hús a rák, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fő oka a világon. Továbbá jelenleg nincs biztos bizonyíték arra sem, hogy a vörös és a feldolgozott húsok vastagbélrákot, illetve szív- és érrendszeri problémákat okoznak. Arra is rávilágít, hogy valójában mely tényezők hordoznak szerinte egészségügyi kockázatot.
"A túlzott mértéktelenség, ami az emberi egészséget veszélyeztető problémákat okozza – szögezte le Alice Stanton. – A fokozott kalóriabevitel és a magas testtömeg-index, vagyis a túlsúly és az elhízás, valamint a túlzott sóbevitel. Az összes többi túlzott bevitel ehhez képest csekély hatással bír. Van néhány alacsony bizonyosságú fokú bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vörös hús és a feldolgozott hús fogyasztása vastagbélrákot és szívrohamot okozhat. De ez a nagyon nagy mennyiségű vörös húsbevitelre vonatkozik, és csak kismértékű, nagyon bizonytalan kockázatnövekedést jelent."
A szakember arról is beszélt: a vastagbélrák elkerülése érdekében ne hízzunk el, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és ha lehet, évente menjünk el vastagbéltükrözésre.