Azt azonban kevesebben ismerjük, hogy a magasabb beltartalmi értéket az ökogazdálkodás úgy éri el, hogy az értékes tápanyagokat rendszeresen, például szerves trágyákkal és pillangós növényekkel visszatáplálja a talajba – írja az ÖMKi közleménye.
A Somlói Borvidékről a boltok polcaira lassan több ökológiai művelésű szőlőből készült bor érkezik, mint konvencionális – fotó: ÖMKi
„A bölcsesség itthon is megtalálható azoknál a gazdáknál, akik szívből, tapasztalattal és kitartó munkával, nap mint nap kimennek a földekre, etetik és gondozzák az állataikat ökológiai gazdaságukban. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerjék jó példájukat, személyiségüket és munkájukat. Kisfilm sorozatunk megmutatja, kik ők és miért választották hivatásukat” – számol be a hazai helyzetről Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.
„Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet azzal támogatja munkájukat, hogy hazánkban egyedülálló módon, hálózatot hozott létre a fenntartható gazdálkodási technológiák megosztására és továbbfejlesztésére, a tudományos kísérletek eredményeinek elterjesztésére” – tette hozzá a szakember.
A MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot egy-egy szezonra elköteleződő tagok finanszírozzák, akik heti rendszerességgelrészesülnek a terményekből Fotó: MagosVölgy Ökológiai Gazdaság
Miért bízhatsz a bioban?
Az ökológiai gazdálkodásra való átállás több éves folyamatát és a kötelező előírások betartását hazánkban szigorúan ellenőrzik és tanúsítják. Minden növénytermelésre használt földterület esetében legalább két évig tart az átállás ökológiai gazdálkodásra. Ebben az időszakában is be kell tartani minden vonatkozó szabályt. A „várakozási idő” biztonságot ad afelől, hogy a biotermékekben már kevésbé fordulnak elő a korábbi időszakból származó növényvédőszer-maradványok.
Az átállási időszakban lévő üzemek termékeit elkülönítve kezelik, és leginkább takarmányként használják fel. Az állati termékeket is csak az adott fajra és termékre jellemző átállási idő eltelte után lehet öko termékként jelölni. Az ökológiai gazdaságok minősítését és ellenőrzését arra hivatott, elismert hazai szervezetek, a Hungária Öko Garancia Kft. és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzik, amelyeknek működését a NÉBIH ellenőrzi.
A Tokaj-Hétszőlő szőlőbirtokon 2009-ben változtattak a szőlő termesztéstechnológiáján és álltak át a bio művelésre – fotó: ÖMKi
Ami jó a környezetnek, az jó Neked is!
Az ökológiai gazdálkodás lényegesen több, mint vegyszermentesség. Alapelve, hogy a növények termesztése összhangban álljon a termőhely adottságaival, az állatok tenyésztése pedig ne gátolja a természetes mozgás és viselkedés-igényeik kielégítését.
Az ökogazdálkodók alapelvei közé tartozik a környezet és az egészség megóvása, így nem használnak fel például génmódosított szervezeteket, vagy azok származékait (a takarmányozásban sem). A biotermékeket előállító ökológiai gazdaságok termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talajtermékenység fokozását, és a kémiai alapú mezőgazdaságnál jóval kisebb környezeti terheléssel járnak.
Az Organic Food Kft. telephelye – fotó: Organic Food Kft.
Az ökológiai termelés hozama ágazattól függően alacsonyabb a kémiai alapú mezőgazdaságénál, a 10-20%-os különbséget azonban ellentételezi a magasabb minőség, és az európai keresleti piacból eredő magasabb értékesítési árak. Közvetlenül a termelőtől beszerezve, vagy akár saját magunknak megtermelve szerencsére már itthon is egyre többeknek érhetőek el az ökológiai élelmiszerek.
Hogyan keresd?
Magyarországon a hivatalos megnevezés az „ökológiai gazdálkodásból származó termék”, amely egyenértékű a köznapi nyelvben használt öko/bio/ökológiai/organikus kifejezésekkel. A csomagoláson található egységes európai jelölés pedig a zöld alapon fehér csillagokból kirakott levél, amelyet ki kell egészíteni a termék tanúsítását végző tanúsító szervezet kódjával. A hazai tanúsítók a HU-ÖKO-01 kóddal jelölt Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a HU-ÖKO-02 kóddal jelölt Hungária Öko Garancia Kft.
Szeretnék a Somlói Borvidék minél nagyobb területét átállítani az öko szőlőtermesztésre és borkészítésre – fotó: Kreinbacher Birtok
Az ökológiai élelmiszer előállítás és forgalmazás valamennyi gazdasági szereplője tanúsított vállalkozás, azaz az említett szervezetek valamelyikének tanúsítványával rendelkezik. Piacokon a bio élelmiszernek érvényes termékkísérő bizonylatokkal (tanúsítvány) kell rendelkeznie. Az ökopiacon a termelőnek ezzel kell igazolnia a termékét.
Ki van a BIO mögött?
Termelők és termékek a hazai biogazdálkodás szolgálatában. Az ÖMKi Új Mezőgazdasági Magazinnal együttműködésben elkészített videósorozata:
- Csoroszlya Farm, Szár, Fejér megye
- Somló-hegy, Somló, Veszprém megye
- Magosvölgyi ökogazdaság, Terény, Nógrád megye
- Gál Tanya, Bugac, Bács-Kiskun megye
- Organic Food Kft., Tornyiszentmiklós, Zala megye
- Tokaj Hétszőlő-szőlőbirtok, Tokaj, Borsod-Abaúj- Zemplén megye
- Bio Berta, Fajsz, Bács-Kiskun megye
Indexkép: Pixabay