A csalán (csihány, csolány, csalgan) a legismertebb gyógynövények egyike, melynek reuma elleni hatását mindenki ismerik. Annak ellenére, hogy a csípése gyorsan múlik, aki egyszer hozzáért, bizonyára egy életre megjegyzi magának, hogy jobb vele óvatosnak lenni. A tavasz idén különösen korán érkezett, vele együtt pedig a farakások alatt, árokpartok mentén a csalán haragoszöld levelei is előmerészkedtek a földből – írja az egy.hu.

csalán

Áztatmányából kiváló rovar- és gombaölő szer, illetve immunerősítő tápoldat is készíthető – fotó: pixabay.com

A nagy csalán (Urtica dioica) neve utal a magyarság keleti rokonságára is: a tatár területeken a „csalgan" tüskebokrot, míg törököknél a „csalagan" magát a csalánt jelenti. A legkorábban hajtó növények egyike, a nappalok melegedésével, a kevésbé gondozott, nitrogénben gazdagabb területeken szinte mindenütt megtalálhatjuk a friss hajtásait. Évelő, kétlaki növény, ami akár 150-200 centiméter magasra is megnő. A csalán a talaj nitrogéntartalmának a jelző növénye.

A növényt mindannyian jól ismerjük és lehetőségeinkhez mérten nagy ívben elkerüljük a vele való érintkezést – nem véletlenül:  a csalánt beborító, erős tűhöz hasonlító csalánszőrök érintéskor könnyen a hámszövet alá fúródnak, és égető, csípő, viszkető érzést okoznak a bennük lévő hangyasav miatt.


A csalán egészségre gyakorolt hatásai

A hangyasav okozta csípő érzés szerencsére nem tart sokáig, ráadásul a segítségünkre lehet az ízületi gyulladások, reumatikus panaszok enyhítésében is, mert helyi vérbőséget okozva a vérkeringés azokban a kisebb erekben is felélénkül, amelyek a gyulladás vagy a mozgás hiánya miatt perifériára szorultak.

A csalán belsőleg is a hasznunkra lehet! Gyűjtésekor a még nem virágzó leveles szárakat szedjük, amelyekről célszerű még a szárítás előtt lefosztani a leveleket, amelyeket a gyógyászatban szárítva, vagy frissen hasznosítják.

Teája vízhajtó és élénkítő hatású, vitaminokat és vasat is nagy mennyiségben tartalmaz,  emiatt az egyike a tavaszi tisztítókúrák legfontosabb eszköztárának.

Serkenti a vese működését, ezzel hozzájárul a szervezetben felhalmozódó méreg- és salakanyagok eltávolításához, kovasav tartalmának köszönhetően pedig a hajápoló készítmények és samponok gyógyhatású összetevője.

Annak ellenére, hogy kiemelkedően értékes tavaszi gyógynövény, mégis fontos tudni, hogy a gyógyászatban és a tavaszi kúrák alkalmával  is csak kúraszerűen javasolt a fogyasztása: a legfeljebb 2-3 hetes kúrák között legalább 2-3 hét szünetet kell tartani!

Mint minden méregtelenítő hatású gyógynövényre, így a csalánra is igaz, hogy áldott állapotban lévő és szoptatós édesanyáknak szigorúan tilos fogyasztani! – olvasható a figyelmeztetés az egy.hu-n.

A csalánt nemcsak a gyógyászatban, hanem a konyhában is többféle módon felhasználhatjuk, nagyon finom saláta, leves, főzelék készíthető belőle! Frissen szedett leveleit még túróba is keverhetjük, de néhány sörkülönlegesség fűszereként is alkalmazzák!

csalán

Teája vízhajtó és élénkítő hatású – fotó: pixabay.com

Csalán a biokertészetben

A csalán áztatmányából kiváló rovar- és gombaölő szer, illetve immunerősítő tápoldat is készíthető – mivel a rovarok idegrendszerére hat, így gátolja azok mozgását és táplálkozását. A gombák – például a monília vagy a peronoszpóra – ellen is sikerrel alkalmazható.

Az áztatmány elkészítése a következő:

  • öntsünk annyi vizet a műanyag hordóba gyűjtött csalánra, amennyi ellepi,
  • 3-4 napig legalább 20 fokon hagyjuk erjedni
  • az erősen bűzös ázalékot naponta keverjük meg
  • az oldat akkor lesz használható, amikor besötétedik, nem habzik és a szaga is tompábbá válik.
  • a kierjedt csalánlé előnye, hogy hosszan eltartható, és bármikor alkalmazható.

Permetléként a növényekre szűrve, 1:5 arányban vízzel hígítva juttathatjuk ki. Zöldtrágyaként 10-szeres hígításban alkalmazhatjuk.

Narancsolajjal növelhetjük a hatékonyságát, ami egyrészt segíti a szer tapadását, másrészt elpusztítja a lágyabb páncélú kártevőket is. A kivonatot a tavasz és a nyár során megelőzésképpen is használhatjuk, a kártevők és kórokozók jelenlétének függvényében a betakarításig 7-15 naponta juttassuk ki. Virágzáskor azonban ne alkalmazzuk!