Izgalmas gasztronómiai élmény, ami garantáltan feldobja a hétköznapivá vált ételeket is. Nem véletlenül, hiszen az ehető virágok hozzáadása nem csak színt visz az ételekbe, hanem olyan különleges ízvilágot is, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia. A virágokat már a görögök, a kínaiak, és a rómaiak is felhasználták az étkezésükhöz. Napjainkban pedig az olasz vagy az indiai konyha használja fel nagy előszeretettel az ételkészítés során.
Sok virág ehető, érdemes neked is kipróbálni ezeket a különleges ízeket — fotó: pixabay.com
Ibolya, gyermekláncfű, árvácska - nemcsak a kerted díszei lehetnek
Ki hinné, hogy a kiskertedbe kora tavasszal nemcsak azért érdemes árvácskát ültetned, mert üde színfoltja lehet a környezetednek, hanem azért is, mert a kert első virágaként ehető is, méghozzá a virág minden része fogyasztható a csészelevelekkel együtt - aromája enyhén mentolos, frissítő hatású.
Sok virág ehető - még a gyomként számon tartott pitypang is, ami salátába vagy szendvicsekbe téve nagyon ízletes, de elfogyasztható az ecsetpázsit fű és a csalán is. A C-vitamin tartalma miatt a rózsát is érdemes kipróbálni, de még a lila orgona is ehető.
Meg is termesztheted!
Ezeket a bio minőségű szuperélemiszereket akár meg is termesztheted, hiszen, ha ügyesen válogatod össze a virágmagokat, akkor egész évben a saját kiskertedből kerülhetnek a tányérjaitokra a virágok. Hogyan és milyen virágokat érdemes gyűjteni vagy termeszteni, illetve miként kell ezeket fogyasztani? Lássuk!
Gyermekláncfű: a rántott virágfejek édesek — fotó: pixabay.com
Pitypang: az ehető vadvirág
A pitypang vagy gyermekláncfű olyan ehető vadvirág, amivel helyettesíteni lehet a salátákban a cikóriát- vagy az endíviát. Az egyik legsokoldalúbb növény: a virága, a friss zsenge levele, de még a gyökere is ehető. Számos felhasználási módja ismert.
Nagyon finomak a rántott virágfejek, amelyek édesek, mézízűek. Házi bort is lehet készíteni belőlük, a szirmokat beleteheted salátába, palacsintatésztába (a zöld részeket ne felejtsd el levágni róla, mert kesernyés ízük van). Virágából főzhetsz teát, vagy csinálhatsz belőle pitypang-szirupot, ami jó hatást gyakorol az epére és a májra. Áprilistól szeptemberig szüretelhető.
A kamilla hatásos gyógynövény, de egyben ehető virág is — fotó: pixabay.com
Kamilla: nemcsak megfázásra jó
A megfázás egyik legismertebb népi gyógyszerét, elsősorban teaként vagy gőzöléshez használjuk, mert tisztítja a légutakat, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása van. Gasztronómiai felhasználásra a friss virágát alkalmazhatod, édességek, sütemények díszítőjeként. Édeskés íze tökéletes kiegészítője a desszerteknek.
Készíthetsz belőle kamilla olajat is: a kamilla virágait mandulaolajba téve nagyon finom ízesítőt kapsz, amit salátákhoz vagy halételekhez, szendvicsekhez adhatsz. Egyes helyeken már április végétől, más országrészeken csak júniusban virágzik.
A levendula nemcsak illatos, hanem ízletes is — fotó: pixabay.com
Levendula: édes és sós ételekhez is jól passzol
A levendula amellett, hogy egy sokoldalú nyugtató hatású illatos gyógynövény a konyhában is sokféleképpen felhasználható. Előnyös tulajdonsága, hogy akár a sós, akár az édes ételeket is izgalmasabbá tudja varázsolni. Különleges ízt ad a kenyérnek, a tejsodóknak, a süteményeknek, a marhahúsnak, a lekvároknak, a pörkölteknek, de még egy keveset a pezsgőhöz is lehet adagolni belőle.
Évelő növény, amely bármilyen típusú és méretű kertben megtermeszthető, jól lehet szárítani, emiatt egész évben bármikor a rendelkezésedre áll. Június első hetétől virágzik. Készülhetsz belőle szörpöt, teát, mézet, mártást, lekvárt vagy akár fagylaltot is.
A körömvirág színezőhatásáról is ismert — fotó: pixabay.com
Körömvirág: a szegény ember sáfránya
A körömvirág a jól ismert ehető virágok közé tartozik. A Földközi-tenger környékétől, Mikronézián át Iránig mindenhol megterem. Sok szakács alkalmazza, hiszen a „szegény ember sáfránya" - ként ismert növény színezőhatása jól érvényesülhet, mondjuk a rizs főzésekor. Ismert tény az is, hogy ha a tyúk körömvirágot is kap enni akkor a tojás sárgája sötétebb lesz.
A ragyogóan sárga és narancssárga virágokat nagyon könnyű termeszteni. Előnye, hogy gyorsan nő, a felhasználása pedig széleskörű: egyaránt alkalmas süteményekbe, édességekbe, salátákba, köretekbe, vagy ételek és italok, olajok és vajak színezésére. Íze hasonlóan a sáfrányéhoz jellegzetesen kesernyés.Sokan összetévesztik a büdöskével, amit szintén használnak színezésre is.
Rózsa: kandírozva is finom
A rózsa szimbólum: a szépség, a szerelem, az ártatlanság jelképe. De ki hinné, hogy a szirmokból nagyon finom csemege készíthető? Már a rómaiak is előszeretettel használták, mint édességet és gyógyszert, illóolajat is szívesen készítettek belőle. A különböző rózsafajták íze eltérhet egymástól, lehetnek semleges ízűek, parfümösek, édesek, enyhén fűszeresek.
Valódi ínyencségnek számítanak, jól illeszkednek a csokis, a levendulás, a vaníliás, és a gyümölcsös édességekhez. Ízesíthetsz vele krémet, tortát, palacsintát, rétest, de önmagában is elkészítheted. A rózsaszirmokat kend be felvert tojásfehérjébe, majd mártsd átszitált porcukorba.
A sarkantyúvirágnak antibakteriális hatása is van — fotó: pixabay.com
Bojtfű, vagy sarkantyúvirág
A böjtfű (vagy sarkantyúvirág) borsos ízű virágát is érdemes megkóstolnod. Ezt a gyorsan növekvő egynyári növényt nagyon könnyű termeszteni. Sokféle színváltozata van. Éretlen magtokjának és leveleinek antibakteriális hatása van - ezen tulajdonságát már a perui őslakosok is pontosan tudták, ezért régóta gyógynövényként használják.
Levelei, szára, magja és virága egyaránt biztonsággal ehető: a virága enyhén csípős-édes ízű, a levelei sokkal csípősebbek. Nagyon sok C-vitamint tartalmaz - többet, mint egyes salátafélék. Lehet készíteni belőle levest, belekeverheted salátákba, köretekbe, de enyhén borsos ízű ecetet is kreálhatsz. Sőt! A magvait is meg lehet savanyítani.
Bársonyvirág: van, amelyiknek élvezhetetlen az íze
Mindegyik bársonyvirág ehető, azaz egyik sem mérgező. De sajnos nem mindegyiknek élvezhető az íze. Viszont kellemes, citromos íze van a kisvirágú bársonyvirágnak (Tagetes patula), a mexikói tárkonynak (Tagetes lucida) és az apró bársonyvirágnak (Tagetes tenuifolia).
Jellemzően a zöld részeket nem, csak a szirmokat eszik meg. Ételek színezésére is alkalmasak. Ízük egyaránt illik sós és édes ételekhez is. Ízesíthetsz vele salátákat vagy köreteket keverheted főtt krumplival vagy rizzsel, feltálalhatod sült húsok mellé.
A tulipánnak csak a szirmai ehetőek — fotó: pixabay.com
Tulipán: csak a szirmok ehetőek
A tulipán sárga belseje mérgező (a bibe és a porzó) azt ki kell vágni, mielőtt a virágot megfőzöd és megeszed. A szirmok viszont ehetőek, nyersen vagy főzve: a legédesebbek a rózsaszín, a barackszín és fehér virágok, a legízletesebbek a pirosak és sárgák. Díszíthetsz vele salátákat, előételeket, de arra figyelj, hogy szirmok alsó része is keserű, ezért azt is vágd ki mielőtt felhasználod.
Retek: az egész növény ehető
A retek a leggyorsabban termeszthető zöldség, aminek nemcsak a gyökerét, hanem a levelét, sőt a virágát is meg lehet enni. Sós ételekhez és salátákhoz még akkor is jó, amikor a gyökér már nem a legfrissebb.
A tökfélék virágát általában megtöltik — fotó: pixabay.com
Tökvirág: éttermekben népszerű, de neked is érdemes kipróbálni
A tökvirág olyan gyűjtő név, amibe beletartozik a cukkini, lopótök, a sütőtök, a főzőtök és hasonló tökfélék virágai. A cukkini ragyogó sárga, sokoldalú virágot hoz, amit önmagában, vagy a zsenge tökkel együtt tálalnak fel. Sajtos tölteléket tesznek bele, de más módon is felhasználhatóak: főtt ételekhez, salátákba, desszertekhez.
Cikória: levelei, virágai és a szára is ehető
Az A - és C-vitaminban gazdag cikória gyökeréből pótkávét készítenek, mert az íze hasonlít a kávéhoz, de nincs benne koffein. A leveleit salátákba teszik, vagy más növényekkel megfőzik. Évelő növény, aminek a gyökere nagy koncentrációban tartalmaz inulint, ami egy olyan prebiotikum, ami segít megőrizni a vastagbélben a „jó" baktériumok egészséges arányát. Az élelmiszeriparban édesítőszerként is használják.
A begónia leveleit pépesítheted, de olajon meg is sütheted — fotó: pixabay.com
Begónia: nyersen és főve is finom
A begónia virága nyersen vagy főve is ehető, íze,mint a tulipáné - színenként eltér: a mocsárízűtől az édesig. A legnagyobb problémát a begóniákkal kapcsolatban az jelenti, hogy be vannak permetezve növényvédő- és más szerekkel. Ezért ahhoz, hogy ehető begóniákhoz juss, külön kell termeszteni őket. Pépesített leveleit el lehet keverni tejföllel és egy kis cukorral így finom krémet kapsz, a virágot és a leveleket belekeverheted salátákba. A leveleket olajban is meg lehet sütni, megsütve, pici sóval megszórva ízletesek.
Búzavirág: természetes ételszínezőként is működik
A búzavirág a nyár legnagyobb részében virágzik, ízletes és könnyen termeszthető. Búzavirággal fel lehet dobni a színes salátákat, de az édes vagy pikáns ételeket kedvelők számára is igazi különlegességet jelent.
Az akácvirág sokak szerint rántva a legfinomabb — fotó: pixabay.com
Akácvirág: édes és finom
A friss akácvirág az ínyencek számára igazi csemege. Egészséges és gyors ételek alapja lehet, készíthető belőle bundázott akácvirág, túrókrém, vagy puding. Az akáclimonádét, vagy a belőle készült dzsemet is érdemes megkóstolni.
Az ibolya különleges ízélményeket tartogat — fotó: pixabay.com
Ibolya: ha különleges ízre vágysz
Ki ne hallott volna már a kandírozott ibolyáról és az ibolyafagylaltról? Vagy a különlegesen finom ibolyazseléről, ami a lekvárokhoz hasonló módon készül. De süteményekbe is felhasználhatod, ahogy díszítőelemként sem utolsó.
Mire figyelj amikor virágokat eszel?
Mielőtt belevetnéd magad a virágevés gasztronómiai örömeibe érdemes néhány tanácsot megjegyezned:
- A virágevésben is alkalmazd a mértékletesség elvét - ne a mennyiségre, hanem a minőségre és az ízekre koncentrálj.
- Ne szedj le olyan virágot, ami már teljesen elvirágzott, elnyílt, de olyat se fogyassz el, ami nagyon bimbós. Mivel általában a sziromlevél az, ami fogyasztható a legjobb az, ami teljes virágzásban van.
- Le kell mondanod a virágok fogyasztásáról, ha asztmában, szénanáthában vagy allergiában szenvedsz.
- Ne szedj és ne fogyassz a forgalmas utak mentén termett vagy a virágárusnál kapható növényekből! Egyrészt szennyezettek lehetnek, másrészt permetszerekkel is kezelhették őket
A legjobb megoldást az jelenti, ha magad termeszted meg őket, mert ebben az esetben biztos lehetsz abban, hogy semmiféle vegyszerrel nem kezelték.
Virágokat enni? Igen! Próbálj ki te is egy-két receptet!
Ajánljuk érdekes, tudományos cikkünk a témában a PREGA Kertészet és Indoor Farming Webináriumról: