A D-vitamin elengedhetetlen fontosságú az egészségünk érdekében, hiszen támogatja az idegrendszert, az izmokat, az immunrendszert, továbbá segíti a kalcium felszívódását, amely a csontok egyik fő építőköve.
Ahhoz, hogy szervezetünk elegendő D-vitamint tudjon termelni a napfény hatására, naponta vagy legalább hetente 5-30 percnyi fényvédő szer nélküli napozás lenne szükséges, ez azonban a bőr öregedését okozza, és növeli a bőrrák kockázatát. Azonban vannak olyan élelmiszerek, amelyek természetes módon tartalmaznak D-vitamint – ezek között van számos állati és növényi eredetű élelmiszer is. Az előbbiek nagyobb, az utóbbiak korlátozott mennyiségben tartalmaznak D-vitamint.
Lazac és tonhal
Minden zsíros hal kiváló D-vitamin-forrás. A halban lévő D-vitamin mennyisége az állat étrendjétől függően változhat. Jó választás lehet a pisztráng és a szardínia is.
Gomba
A gomba is tartalmaz D-vitamint, azonban a vitamin mértéke tárolás és főzés vagy sütés hatására csökkenhet. Egyes vadon termő gombák kiváló D2-vitamin-források, mivel nagy mennyiségű UV-fényhez jutnak.
A vitamin mértéke főzés, sütés hatására csökkenhet – fotó: Pixabay
Tejtermékek
A tejtermékeket gyakran dúsítják D-vitaminnal; ennek mértéke termékenként változik.
Tojássárgája
A tojásnak a sárgájában található a D-vitamin, melynek szintjét több tényező befolyásolhatja, például hogy mennyi időt tölt a napfényen a csirke, vagy hogy mekkora volt a takarmány D-vitamin-tartalma.
Máj
A belsőségek közül a máj nagyon sok D-vitamint tartalmaz, ezek közül is kiváló választás a főtt marha- vagy csirkemáj. A tőkehalmájnak is magas a D-vitamin-tartalma, és a csukamájolaj is remek választás.
Forrás: divany.hu