Finomított búzalisztből készült ételek

A finomított búzalisztből készült termékek gyulladást okozhatnak a szervezetben, ugyanis a lisztet a gyártási folyamat során megfosztották a lassan emészthető rostoktól és tápanyagoktól, így a szervezet nagyon gyorsan le tudja bontani a belőle készült ételeket. Minél gyorsabban bontja le szervezetünk ezeket a szénhidrátokat, annál gyorsabban emelkedik a vércukorszintünk, ez pedig gyulladáshoz vezető inzulinkiugrást okozhat.

kenyér

A finomított búzalisztből készült termékek gyulladást okozhatnak a szervezetben – fotó: Pixabay

Cukor

A cukor, a színezékek és a tartósítószerek egyaránt gyulladást okozhatnak. A gyulladást okozó élelmiszerek károsítják a bélnyálkahártyát, amely elvékonyodhat, így könnyen megsérülhet, ennek következtében pedig az élelmiszer-részecskék a véráramba kerülhetnek. Ha sérül a bél áteresztőképessége, az a teljes szervezetben gyulladáshoz vezethet.

Sült ételek

Kutatások szerint azoknál, akik sült ételeket fogyasztanak, nagyobb a gyulladásos markerek előfordulása. Az olyan ételek, mint például a sült krumpli vagy a fánk, komoly gyulladást okozhatnak, és rengeteg transzzsírt is juttatnak a szervezetünkbe, amelyek – azon túl, hogy elősegítik a gyulladást – szívproblémákhoz is vezethetnek.

Szénsav

Egy kutatás szerint a szénsavas italok gyulladást okozhatnak, és megnövelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az orvosok megfigyelték, hogy a szénsav a nők szervezetére sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint a férfiakéra.


Feldolgozott élelmiszerek

feldolgozott élelmiszerek gyulladáshoz és szívbetegséghez vezethetnek. Minden alkalommal, amikor legalább 10 százalékkal megnöveljük az elfogyasztott többszörösen feldolgozott élelmiszer mennyiségét, 12 százalékkal nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Az Egészségügyi Világszervezet szerint napi egy adag feldolgozott hústermék elfogyasztása 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák esélyét.

Konzervek

A konzerveknek magas a nátrium-glutamát (MSG) tartalma, ami krónikus gyulladáshoz vezethet, valamint elhízást és cukorbetegséget okozhat.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock