Memóriajavító ételek

Egy kutatás bebizonyította: a több gyümölcs és zöldség fogyasztása véd a memóriavesztés ellen, ráadásul a gyümölcsök és zöldségek a szívbetegségek kockázatát is jelentősen csökkentik. A fehérjében gazdag élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása szintén összefügg a memória javulásával.

Egy korábbi tanulmány szerint a zöldségek – még inkább, mint a gyümölcsök – valóban segítik a memória megőrzését; a zöld leveles zöldségek mutatták a legerősebb összefüggést a jobb memóriával.

A napi több mint két adag zöldség fogyasztása az időseknél jelentősen lassította a kognitív hanyatlást. Valószínűleg a zöldségek által tartalmazott nagy mennyiségű E-vitaminnak köszönhető a pozitív hatás. A zöld leveles zöldségek a MIND-diéta kulcsfontosságú összetevői is, amelyet gyakran hoznak összefüggésbe a memória javulásával és a demencia kockázatának csökkentésével. De a mediterrán étrend két másik élelmiszerét is összefüggésbe hozták a memória javulásával: a dióféléket és a gombát.


Egy friss tanulmányban pedig, melyben 139 096 idősebb ausztrál vett részt, akiket majdnem egy évtizeden keresztül követtek nyomon, a kutatók azt is megállapították, hogy a gabonafélék védelmet nyújthatnak a 80 év felettiek számára. Dr. Luna Xu, a tanulmány első szerzője elmondta: "Jelen tanulmányunk arra utal, hogy a gabonafélék fogyasztásának egészséges táplálkozásra vonatkozó javaslatai az idősek memóriavesztésének és a társuló szívbetegségeknek a megelőzésében eltérhetnek más korcsoportokhoz képest."

gomba

A dióféléket és a gombát is összefüggésbe hozták a memória javulásával – fotó: Shutterstock

Mit ne egyél?

Az egészséges agyi öregedés egyik fő ellensége a cukor, továbbá a vörös húsok, a vaj és a magas zsírtartalmú tejtermékek is növelhetik az Alzheimer-kór kockázatát, márpedig a nyugati étrendnek ezek az élelmiszerek meghatározó elemei.

Forrás: in.hu

Indexkép: Shutterstock