A vesekő egy szilárd megkeményedés vagy kristályos felhalmozódás a vesében, ami a vizeletben lévő ásványi anyagokból keletkezik. A vesekő lehet homokszemcse nagyságú, de akár akkora is, mint egy golflabda vagy egy tojás. A létrejöttének számos oka között szerepelhetnek a helytelen táplálkozási szokások (például magas állatifehérje-bevitel), túlsúly, egyes betegségek, valamint bizonyos étrend-kiegészítők és gyógyszerek.

Az alábbi ételek segíthetnek abban, hogy ne kelljen átélned a vesekő okozta fájdalmakat.

Citrusfélék és bőséges folyadék fogyasztása

A bőséges vízfogyasztás segít megtisztítani a vesét a különböző sóktól és a húgysavtól, ezáltal csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye. Lehetőleg alacsony ásványianyag-tartalmú vizeket fogyasszunk. A bevitt folyadék minőségét illetően ne legyen se túl savas, se túl lúgos. Ajánlott a citrusfélék rendszeres fogyasztása is, például citrom, lime, narancs, illetve cukormentes limonádé fogyasztása, ugyanis a citromban és más gyümölcsökben lévő citrát gátolja a vesekövek kialakulását.


Kalciumbevitel növelése hüvelyesek, diófélék által

Napi 1000-1200 NE kalcium segíthet a vesekövek megelőzésében, ugyanis megköti a bélben az oxalátokat, amelyek aztán az emésztőrendszeren keresztül ürülnek ki ahelyett, hogy a vesén és a húgyutak többi részén át távoznának. A hüvelyesek és a diófélék nagyszerű kalciumforrások.

Három jó fehérjeforrás: lencse, borsó, bab

A fehérjefogyasztás szükséges az egészségünk szempontjából, azonban a magas állatifehérje-bevitel hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, ezért ajánlott például a lencse, a borsó és a bab fogyasztása fehérjeforrásként.

zöldségek

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás – fotó: Shutterstock

Rizs és zab az oxalátszint csökkentéséért

A rizs és a zab alacsony oxaláttartalmú ételek. A vesekő kialakulásának kockázata csökkentéséhez az oxalát szintjét csökkentened kell a szervezetedben. A rizs és a zab része lehet az alacsony oxaláttartalmú étrendnek.

A magas oxaláttartalmú ételek (pl. spenót, sóska, rebarbara, eper, vörösbor, csokoládé stb.) kerülése ajánlott azoknál, akiknek magas az oxalátkiválasztásuk.

Egy kiváló káliumforrás: brokkoli

A brokkoli szintén alacsony oxaláttartalmú étel, emellett pedig kiváló káliumforrás. A kálium azért fontos, mert megköti a kalciumot, ami csökkenti a kő kialakulásának esélyét. A kálium a kalcium-oxalát és a kalcium-foszfát vesekövek feloldásában is részt vehet.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

A táplálkozás kiegyensúlyozott legyen, de bizonyos alapanyagok túlzott bevitelét kerülni kell. A kő kialakulását megelőző étrend gazdag vitaminban, zöldségben, gyümölcsben.

A sószegény diéta nemcsak a szív- és érrendszer védelmében, de a vesekövek képződésének megelőzése szempontjából is fontos.

Jó, ha tudjuk, hogy a nagyon nagy dózisú, tartós C-vitamin-bevitel egyértelmű összefüggést mutat a húgyúti kövek gyakoribb kialakulásával.

A jelentős elhízás pedig önmagában is képes krónikus vesebetegséget okozni.

Forrás: divany.hu, semmelweis.hu