A greendex.hu cikkében olvasható néhány hasznos tudnivaló, melyeket érdemes szem előtt tartani a gyógyszerek szedésével kapcsolatban.
Mikor?
A tabletta bevonata határozza meg, hogy az hogyan tud felszívódni a szervezetünkben. Ha gyors megoldásra van szükség, gyorsan felszívódó készítményt kell választanunk. Ezeknek a tablettáknak olyan a bevonata, hogy minél hamarabb szétessenek a gyomorban és gyorsan felszívódjanak, hogy minél előbb ki tudják fejteni hatásukat. Azonban a gyomor pH-ja folyamatosan változik a nap során.
A pH a nap elején a legalacsonyabb, amikor üres a gyomrunk, gyomorsavból ekkor van a legtöbb. Étkezéskor a gyomorsav elkezdni lebontani, megemészteni az ételt. Ekkor magasabb lesz a pH, így már kevésbé savas a gyomor közege, és más bevonatú tabletták oldódnak ki, mint reggel. Azokat a gyógyszereket, melyek irritálhatják a gyomornyálkahártyát, érdemes étkezés közben beszedni. Ezért nem mindegy, hogy étkezés előtt vagy után fogyasztjuk-e el a vitamint, táplálékkiegészítőt, orvosságot. A maximális hatékonyság érdekében mindenképpen tartsuk be a betegtájékoztatóban írtakat!
Véralvadásgátlók és a K-vitamin
A K-vitamin megtalálható például a spenótban, a kelkáposztában, a petrezselyemben, a zöldbabban és a szójában. Ez a vitamin segít a véralvadásban, azonban ha ezzel ellentétes hatású véralvadásgátló gyógyszert szedünk, mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy mennyi K-vitamint fogyasztunk!
Szólni kell a gyömbérről is, ami görcsoldó és immunerősítő, véralvadásgátló gyógynövény. Ezért olyan gyógyszerekkel, melyek gátolják a véralvadást, nem javasolt szedni, mert együtt már megnövelik a vérzés kockázatát. Ide tartozik az orbáncfű is, mely enyhíti a depressziós tüneteket, de a véralvadásgátlók hatásfokát csökkenti.
Nem mindegy, hogy milyen ételek fogyasztásakor vesszük be a gyógyszereket – fotó: Pixabay
Depresszió elleni gyógyszerek
A nem szelektív MAO-gátló gyógyszerek képesek gátolni az agyban és a szervekben az olyan enzimeket, amelyek a boldogsághormonok lebontásáért felelősek. Ezek a gyógyszerek hatékonyak depresszió és szorongási zavarok kezelésében, azonban súlyos kölcsönhatásba léphetnek a magas tiramintartalmú ételekkel, ilyenek például a hosszú ideig tárolt fermentált vagy füstölt ételek, italok, például szalámi, alkoholos italok, leveskockák, sajtok, füstölt halak, zacskós levesek. Vannak azonban szelektív MAO-gátlók is, melyek szedésekor nem kell tartani az előnytelen kölcsönhatásoktól.
Kávé, tea és a vaspótlás
Nem javasolt a kávé és tea fogyasztása a vaspótló készítmények bevétele előtt vagy közvetlen utána. Jobb, ha legalább két óra eltelik, különben a vas nem tud hatékonyan felszívódni. A vas felszívódását segíti a nagyobb mennyiségű C-vitamin fogyasztása.
A vas felszívódását segíti a nagyobb mennyiségű C-vitamin fogyasztása – fotó: Pixabay
A grépfrút és bizonyos betegségek esetleges kölcsönhatásai
A grépfrút levében található bergamottin nevű flavonoid olyan anyag, amely képes a májban lévő citokróm P450 enzimeket gátolni, amelyek a gyógyszerek lebontásáért felelősek. Ha a máj akadályozva van abban, hogy bizonyos hatóanyagokat lebontson, akkor ezeknek megnövekedhet a koncentrációja a vérben, ami túlzott hatást vagy kockázatos mellékhatásokat eredményezhet. Ezért érdemes kerülni a grépfrútot koleszterincsökkentő szerek, bizonyos vérnyomáscsökkentők vagy bizonyos fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésekor.
Kivi, banán és a szívbetegségek
Magas vérnyomás, szívritmuszavar, mellkasi fájdalom, szívroham és az azt követő állapot kezelésére felírt béta-blokkoló gyógyszerek szedésekor csak mértékkel szabad fogyasztani a nagy káliumtartalmú gyümölcsöket, amilyen például a kivi vagy a banán. Veseproblémák esetén a túl nagy mennyiségű kálium bevitele szintén károsan hathat az egészségre.