A napraforgómag rendszeres fogyasztása olyan egészségügyi előnyökkel jár, amiért mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe, hiszen tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint a vércukorszint stabilizálásban is szerepet játszik.
A napraforgómag tartalmaz B6- és E-vitamint, folsavat, niacint, vasat, magnéziumot, cinket, rezet, mangánt és szelént, gazdag telítetlen zsírsavakban, a linolsavtartalma pedig kiemelkedő. Emellett kiváló fehérjeforrás, ezáltal jótékony hatással van a szívműködésre, segít a testsúly szabályozásában, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.
A napraforgómagban található E-vitamin védi a bőrt a káros UV-sugaraktól, a benne található esszenciális zsírsavak pedig segítenek megőrizni a bőr hidratáltságát.
100 gramm napraforgómag 8,6 gramm rostos tartalmaz, ami a napi rostszükséglet jelentős részét fedezi. A rostok hosszabb ideig eltelítik a szervezetünket, és támogatják az emésztést.
A napraforgómag magas zsírtartalommal rendelkezik, tehát igen kalóriadús: 100 gramm napraforgómag kalóriatartalma 584 kcal. Ezért érdemes héjas napraforgót venni, ugyanis a héj eltávolítása jelentősen lassítja a magfogyasztást, ami által kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.
Forrás: mindmegette.hu
Indexkép: Shutterstock