Fenyő ízű tonikot készít egy észt cég a kidobott karácsonyfákból. A fenyők ledarált tűleveleit kardamommal és citromhéjjal ízesítik, így kapja meg különleges édes-keserű ízét az ital – írja a hvg.hu az Euronews értesüléseire hivatkozva. Az üdítő gyártója szerint a fenyő felhasználása az élelmiszerekhez évszázados múltra tekint vissza az északi országokban, mert vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
A kisméretű fenyőfák nem alkalmasak üdítőnek – fotó: MTI/Czegledi Zsolt
Sajnos azonbna nem minden karácsonyfát lehet így újrahasznosítani. A kisebb, szobákat díszítő fenyőfák már túlságosan kiszáradnak az ünnepi szezon végére ahhoz, hogy üdítőt lehessen készíteni belőlük. Az északi városok főtereit díszítő, nagy méretű fenyőfák viszont annál alkalmasabbak, mert még marad nedvesség bennük bőven.