Egy friss kutatás szerint csökkentheti a szívroham és a cukorbetegség kockázatát, amennyiben édesítetlen, tiszta kakaót használunk, amely flavanolokban gazdag. A flavonolok a flavonoidok egy alcsoportja, antioxidánsok, amelyek megtalálhatók a gyümölcsökben és a zöldségekben is.

A kakaó lassíthatja a szénhidrátok felszívódását, javíthatja az inzulinérzékenységet és a lipidszinteket, segíthet megőrizni a hasnyálmirigy inzulint termelő bétasejtjeit, valamint késleltetheti vagy megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Egy másik új tanulmány szerint pedig a kakaókivonat vagy étcsokoládé fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket. E tanulmány 1986 résztvevővel, randomizált, kontrollált vizsgálatokat is elemzett, amelyek a kakaófogyasztás hatását vizsgálták a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkre. Az intervenciós csoport 1110 résztvevője legalább négy hétig kakaókivonatot vagy legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, a kontrollcsoport 876 résztvevője pedig placebót vagy alacsony kakaótartalmú fehér vagy tejcsokoládét fogyasztott.

A résztvevők összkoleszterinszintje átlagosan 8,35 milligramm per deciliter csökkenést mutatott, az LDL-koleszterin, azaz az úgynevezett „rossz" koleszterin szintje pedig 9,47 milligramm per deciliterrel csökkent. Az éhgyomri vércukorszint 4,91 milligramm per deciliterrel, a szisztolés vérnyomás 2,52 higanymilliméterrel és a diasztolés vérnyomás 1,58 higanymilliméterrel alacsonyabb lett.


A kakaó egészségügyi előnyei

A kakaó flavonoidokban gazdag, különösen epikatechinben, amely támogatja a szív és az erek egészségét. A flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek szintén hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez. Egy korábbi tanulmány szerint a kakaó segít javítani a véráramlást, mérsékelni a gyulladást és a vérnyomást, ezzel csökkentve a szív terhelését és a szívroham kockázatát.

A kereskedelmi forgalomban kapható forró csokoládék jelentős része azonban igen alacsony mennyiségben tartalmaz flavanolokat, ezért inkább otthon készítsük el az italt. A szakértők ehhez az étcsokoládét is ajánlják: ehhez válasszunk legalább 70 százalékos étcsokoládét, amit keverhetünk bogyós gyümölcsökkel is, fokozva az ital egészségügyi előnyeit.

Ne vigyük túlzásba

Fontos tudni, hogy a túlzott csokoládéfogyasztás, még az étcsokoládé esetében is, magas cukor- és telített zsírtartalommal járhat, amely viszont már károsíthatja a szív egészségét.

Egyéb ételekkel a szívroham és a cukorbetegség ellen

Számos más étel is segíthet csökkenteni a szívroham és a cukorbetegség kockázatát, ilyen például a zöld banán, amely magas rezisztens keményítőt tartalmaz, egy rostot, mely segíti a vércukorszint szabályozását, és támogatja az egészséges bélbaktériumokat.

Jót tesznek továbbá a magas probiotikumtartalmú ételek is, mint a savanyú káposzta és a túró, valamint a rostban gazdag gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák, amelyek fogyasztása szintén hozzájárul a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Pixabay