Egy pekingi kutatóintézetben Li Jieping molekuláris biológus és csapata a szokásosnál kisebb méretű burgonya termesztésével kísérletezik – némelyik akkora, mint egy fürjtojás.

A kísérleti burgonyát olyan körülmények között termesztik, amelyek az évszázad végére várható magasabb hőmérsékletet modellezik, a melegebb és nedvesebb körülményekhez való alkalmazkodást vizsgálva. A gumók 136 grammot nyomnak, miközben Kínában a legnépszerűbb krumplifajták gyakran kétszer akkorák, mint egy baseball-labda.

Kína a világ legnagyobb burgonyatermelője, de ez a növény kiemelten fontos a globális élelmiszer-termelés- és biztonság szempontjából is, hiszen más alapélelmiszerekhez képest magasabb hozamot produkál.

A burgonya igen érzékeny a hőre (emellett az intenzív esőzések is óriási kihívást jelentenek, főleg a burgonyafertőzések szempontjából), ezért most a pekingi CIP – Nemzetközi Burgonya Központ – kutatója hároméves kísérleti programot vezet, amely a magasabb hőmérsékletek hatásait vizsgálja Kína két leggyakoribb burgonyafajtájára fókuszálva.


Három hónapon keresztül termesztették a növényt egy olyan kamrában, amelyben a jelenlegi átlaghőmérsékletnél 3 Celsius-fokkal magasabb volt a hőmérséklet, mely érték megfelel az északi Hebei és Belső-Mongólia magasabban fekvő tartományainak, ahol elsősorban burgonyát termesztenek. A magasabb hőmérséklet tíz nappal felgyorsította a gumók növekedését, de a burgonyahozamot több mint felére csökkentette.

Forrás: qubit.hu

Indexkép (csupán illusztráció): Shutterstock