Amikor a táplálkozáskutató szakemberek szeretnének képet kapni arról, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak bizonyos élelmiszereknek, akkor gyakran megkérdezik az embereket, hogy mit ettek vagy ittak, majd az adatokat elemezve vonnak le következtetéseket. Azonban úgy tűnik, hogy az önbevalláson alapuló táplálkozási adatok távol állnak az igazságtól.
Amikor vissza kell emlékezni arra, mit evett valaki, három oka is lehet annak, hogy nem valós adatokat ír le: vagy rosszul emlékszik; vagy nem tudja megítélni, hogy mennyit evett valamiből; vagy szándékosan ferdíti el az adatokat. Az efféle rossz emlékezet miatt például sokáig azt gondolták a kutatók, hogy valaki úgy is lehet túlsúlyos, hogy nem az energiabevitele magas, hanem az energiafelhasználása hibás.
Sok kutató az efféle következtetési hibák miatt eddig is úgy gondolta, hogy nem szabadna az önbevalláson alapuló adatokra alapozni tudományos következtetést.
Van azonban egy módszer, amellyel leleplezhető a bevallott és a valóban elfogyasztott étel közötti eltérés. Ehhez olyan vizet kell inniuk az alanyoknak, amelyben a hidrogént és az oxigént is speciális izotópokkal jelölték meg. Az oxigént felhasználják az energiakinyerő folyamatok, a hidrogént viszont nem. Emiatt a víz ivását követően a vizelettel kiürülő izotópok aránya elárulja, mennyit fordított energia felhasználására a szervezet, ez pedig már összevethető a bevitt élelem adta energiával, és így valós energiamérleg készíthető. Az így végzett ellenőrző mérések azt mutatták, hogy az emberek több energiát fogyasztanak, mint amennyiről beszámolnak.
A kutatók az étrendi felmérések sok ezer alanyának adatát ellenőrizték végig, hogy kiderítsék, mekkora a különbség az adatok és a kiszámított energiamérleg között, és kiderült, hogy az alanyok 50-60 százalékban kevesebb elfogyasztott ételről – azaz bevitt energiáról – számoltak be, mint amennyit a szervezetük normális esetben felhasználna.
Ezek az eredmények arra is magyarázattal szolgálnak, hogy miért van oly sok hibás következtetés az étrend és az egészséggel kapcsolatos hatásai terén.
Forrás: ng.24.hu
Indexkép: Shutterstock