A Bornemisza Anna fejedelemasszony szakácskönyvében található receptek állítólag a magyar nagyurak kedvencei voltak az 1600-as években; ezek között jó néhány olyan akad, melyekről el sem tudnánk képzelni, hogy megegyük, sőt olyannyira bizarrak, hogy magától az evéstől is elmegy a kedvünk...

Miből készültek a bizarr fogások?

A sünről így ír a szakácskönyv: "A közönséges tövisesdisznó mind főve, mind sülve jó."

Rengeteg madarat fogyasztottak, struccot, pávát, galambot, sast, seregélyt, rigót, pacsirtát.

De teknősbékából is készültek fogások; az egyik receptből csupán egyetlen sort kiragadva: "Húsevő napon meg is töltheted az teknősbékát hússal."

Számos mormota-, csiga-, zöldbékarecept is található a könyvben.

De a világ minden tájáról találunk olyan 16. századi ételkülönlegességet, amelyet azért alkothattak a kor emberei, hogy rangjukat bizonygassák egymásnak.

Így született például a cockentice, amely kakasból és disznóból készült, először VIII. Henrik udvarában. Ehhez fogtak egy kakast és egy disznót, mindkettőt leforrázták, majd deréknál félbevágták mindkét állatot. Ezután vették a kakas hátsó és a disznó első felét, majd cérnával összevarrták azokat. Így jött létre az étel disznófejű, kakastestű alapja, amelyet ezután ropogósra sütöttek.


Létezett egy hasonló, sisakos kakas elnevezésű fogás is. A hozzávalók itt ugyanazok voltak, mint a cockentice esetében, egy kakas és egy disznó. Az utóbbi a táltos paripa szerepét töltött be az asztalon, míg a kakas egy sisakkal a fején gáláns lovagra emlékeztetett. Elkészítése is hasonlított az előző fogáséhoz: mindkét állatot felaprították, majd a baromfit megtöltötték töltelékkel. Tojással bemázolták az állatokat, majd a kakast ráültették a disznó hátára. Olykor dekorálták is ezt a fogást, például lándzsát adtak a kakas „kezébe", vagy beöltöztették nemesi ruhába. Az étel ötlete Franciaországból származott.

Némelyik étel halálos veszélyt rejtett: az egyik legveszélyesebb fogás a lila körte volt ebben az időszakban, mely megmérgezhette az embert. Elkészítéséhez hat nagy körtét meghámoztak és feldaraboltak, majd szegfűszeggel, citromhéjjal, cukorral és vörösborral ízesítették. Ezután egy ónból készült edényben párolták meg. Azonban az ónból a hő hatására ólom oldódott ki, és az ételbe került, ami halálos méreggel itatta át.

Forrás: divany.hu, wmn.hu

Indexkép: Pixabay