A gomba nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, hanem az egyik legegészségesebb alapanyag is. Kiváló fehérjeforrás, alacsony kalóriatartalmú, tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal. De van egy trükk, amivel a tápértékét még tovább növelheted!
A gomba és a D-vitamin: egy természetes csoda
A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára: támogatja a csontok egészségét, erősíti az immunrendszert, és segít megelőzni számos betegséget. A gombák pedig természetes D-vitamin-forrást jelenthetnek, ráadásul egy egyszerű trükkel meg is többszörözhető a gombák D-vitamin-tartalma, ha megfelelően előkészítjük őket!
Egy kutatás szerint ha a gombát fogyasztás előtt 15-30 percre közvetlen napfényre tesszük, akkor D-vitamin-tartalma akár 20-szorosára is nőhet! Ennek oka, hogy a gombák egy ergoszterol nevű vegyületet tartalmaznak, amely az UV-sugárzás hatására a D-vitamin előanyagává alakul át.
Ha a maximumot szeretnéd kihozni a gombából, kövesd ezeket a tippeket:
• Fontos, hogy a nap a lehető legnagyobb felületen érje főzés előtt. Ezért fordítsuk a kalapjára, hogy a nap az az alatti lemezeket érje, vagy szeleteljük fel, hogy így növeljük a felületet. Előbbi módszer 30, utóbbi akár 60 százalálékkal is emelheti a D-vitamin-tartalmat.
• Tárold okosan! A napoztatott gomba D-vitamin-tartalma hűtés közben is megmarad, akár 8 napig!
D-vitamin a tányérodon – így fogyaszd!
A D-vitamin megőrzése érdekében a napoztatott gombát akár nyersen is fogyaszthatod, például salátákban vagy szendvicsekben. Ha mégis főzöd vagy sütöd, válaszd az alacsony hőfokon, rövid ideig tartó elkészítési módokat.
Tipp: A D-vitamin zsírban oldódik, ezért érdemes a gombát egészséges zsiradékokkal kombinálni, például olívaolajjal vagy vajjal.
Fontos, hogy a nap a lehető legnagyobb felületen érje főzés előtt a gombát – fotó: Pixabay
Természetes alternatíva a táplálékkiegészítőkre
Ma már egyre többen szednek D-vitamin-kapszulákat, pedig a természet kínál egy ingyenes, egyszerű és hatékony megoldást.
Skandináviában már régóta kihasználják ezt a módszert, és kereskedelmi forgalomban is elérhetők D-vitaminban gazdag gombák, amelyeket mesterséges UV-fénnyel kezelnek.
Tehát ha szeretnéd természetes módon növelni a D-vitamin-beviteledet, próbáld ki ezt a pofonegyszerű trükköt! Egy kis napfény, és a gomba valódi szuperélelmiszerré válik!
Forrás: noklapja.hu
Indexkép: Pixabay