Az Európai Friss Csapat most az őszibarack-fogyasztást népszerűsíti – fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Az őszibarack titka
Az Európai Friss Csapat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara edukációs kampánya, amely a 6-18 éves fiatalok és a gyermeket nevelő családok körében népszerűsíti a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Célja, hogy minél több családba kerüljön az asztalra rendszeresen zöldség és gyümölcs, ami a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számára kiemelten fontos nemcsak az egészségmegőrzés, hanem a hazai termelők, a magyar mezőgazdaság szempontjából is.
„A zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásai már közismertek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy mi, itt Magyarországon kimondottan szerencsés helyzetben vagyunk! A sok napsütésnek, a gazdag termőföldnek és a magyar gazdák szakértelmének, elkötelezettségének hála, a hazai zöldségek, gyümölcsök még zamatosabbak, és telis-tele vannak tápanyaggal, vitaminnal. Ezt mindenképpen érdemes kihasználnunk, és minél többet fogyasztanunk belőlük, hiszen nemcsak nagyon finomak, hanem támogatják egészségünk megóvását, és fokozzák teljesítményünket is” – mondta el köszöntőjében Süle Katalin, a NAK alelnöke.
Tomcsányi Pál, a Sóskút Fruct ügyvezetője – fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
„Minél édesebb a gyümölcs illata, annál érettebb a barack. Az érett barack nemcsak ízletesebb, de vitaminokban, tápanyagokban is gazdagabb. Akkor a legjobbak a fogyasztásra, ha felületüket finoman ujjbeggyel be lehet nyomni. Ha még kemények, akkor szobahőmérsékleten néhány nap alatt megérnek. Az érett őszibarackot viszont, ha nem fogy el azonnal, akkor hűtőben kell tárolni, ahol akár 2-3 napig is eláll.”
Frutti és Veggi azt is kiderítette, hogy az őszibarack Kínából származik, és nálunk a XVI. századtól jelent meg. A nevével kapcsolatban megtudták, hogy eleinte a kajszibaracktól megkülönböztetendő egyszerűen csak baracknak hívták, és az augusztus-szeptemberi érésű, magvaváló fajták elterjedésével ragadt rá az "őszi" jelző. Azóta a legtöbb őszibarackot ismét a nyár derekán szüretelik. Van hagyományos magyar fajta is, ez a fehér húsú, nagy szemű Mariska.
Az őszibarack nemcsak lédús és finom, hanem a konyhában is nagyszerű alapanyag
Az őszibarack kapcsán Fülöp Lili, a program dietetikusa kiemelte, hogy mivel egy igazán finom, édes és lédús gyümölcsről beszélünk, akár önmagában is kielégítheti az édesség utáni vágyunkat. „Az őszibarack könnyen emészthető, rostban gazdag alapanyag. Külön említést érdemel a pektintartalma, amely a vízben oldódó rostok egy fajtája, és a zsíranyagcsere befolyásolásában van szerepe. Képes megkötni a koleszterin és az epesavak egy részét, így azok nem tudnak újra felszívódni a szervezetünkben, kiürülnek, ezáltal csökkentve a koleszterinszintet.”
Fülöp Lili, a program dietetikusa – fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a barack belső magját nem szabad elfogyasztani, mert mérgező anyagot tartalmaz. A felhasználás kapcsán megosztott néhány praktikus tanácsot is, amelyek szerint a barackot érdemes kevés citrommal meglocsolni a barnulás ellen, illetve csak fogyasztás előtt ajánlott megmosni.
A program során, a barackültetvény bejárását követően a főzőworkshopon elkészített fogások megmutatták, hogy milyen sokféleképpen készíthető el az őszibarack, akár főételként, akár desszertként. Havas Dóra, az Európai Friss Csapat gasztro-házigazdája szerint a gyümölcsszezon közepén fontos, hogy minél több friss gyümölcsöt fogyasszunk a lehető legváltozatosabb formában, hiszen ilyenkor a legfinomabbak és a legértékesebbek. „Nem csak édességekben, hanem sós ételekben is jól működnek a gyümölcsök, ha ügyesen párosítjuk az ízeket. Szószokban vagy grillezve változatosan készíthetjük és ízesíthetjük őket. Remek példa erre a barackos taco, amit a friss őszibarackból készítettem.”
Süle Katalin, a NAK alelnöke és Havas Dóra, az Európai Friss Csapat gasztro-házigazdája – fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fülöp Lili és Gurisatti Gréta, olimpiai bronzérmes vízilabdázó, a program sportolónagykövete desszertként barackos pohárkrémet állított össze. „Sportolóként pontosan tudom, milyen fontos az egészéges táplálkozás, hiszen egy jól összeállított étrend, amely bőségesen tartalmaz friss zöldségeket és gyümölcsöket, a teljesítményünket is növelheti” – mondta el Gurisatti Gréta, aki idén csatlakozott az Európai Friss Csapat programhoz.
Gurisatti Gréta, olimpiai bronzérmes vízilabdázó – fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A recepteket érdemes kipróbálni
Könnyen és gyorsan elkészíthetők, valamint egészségesek is.
|
|
Az Európai Friss Csapat program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara európai uniós edukációs kampánya a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése érdekében, amely idén második hároméves periódusát kezdte meg.