A 18. század végi Franciaországban kezdett el kísérletezni egy Nicolas Appert nevű cukrász azzal, hogy az ételt üvegbe töltötte és úgy főzte meg. Rájött, hogy ettől az tartósabb lesz. Az okokról, a miértekről azonban halvány fogalma sem volt. Majd csak Louis Pastour francia kémikus szolgál tudományos magyarázattal a jelenségre 1860-ban:

Az étel romlásáért felelős mikroorganizmusokat az ultramagas hőmérséklet kiirtja, a lezárás pedig megakadályozza az újabb szennyeződések bekerülését.

Bonaparte Napóleon az 1800-as évek elején 12 ezer frankot ajánlott annak, aki segít megoldani hadserege élelmezését, amihez hetekig, hónapokig elálló élelmiszerek kellettek. Akkoriban nagyon sok francia katona halt éhen vagy betegedett meg skorbutban; a probléma tehát égető, azonnali, halasztást nem tűrő volt. Appert kapva kapott az alkalmon, 1812-ben át is vehette Napóleontól a pénzdíjat, emellé az Emberiség Jótevője címet is megkapta – noha Appert sosem szabadalmaztatta ötletét, ezzel szemben egy brit föltaláló, Peter Durand már 1810-ben levédette saját konzerválási módszerét. Durand üvegek helyett bádogdobozokat használt, jelentősen gyorsítva ezzel a konzerválási eljárást. Ezt a tökéletesített, fémdobozos verziót használták aztán a katonák élelmezésére.

konzerv

A konzervek mindennapi forgalomba kerüléséig körülbelül 50 éven keresztül nem volt hozzájuk nyitó – forrás: Pixabay

A munkásosztály szimpátiáját azonnal elnyerte a konzerv, a gazdagabbak azonban fanyalogva fogadták, gondolván, kinek kell tartós élelmiszer, ha van otthon, aki frissen elkészítse?

A konzerv népszerűsége a 20. században csak növekedett, a II. világháború után pedig már gyökeresen megváltozott a megítélése. Aztán már a forradalmakat, világháborúkat átélt módosabb réteg sem vetette meg többé.



Érdekesség, hogy a konzervek mindennapi forgalomba kerüléséig körülbelül 50 éven keresztül nem volt hozzájuk nyitó. Bajonett, kard, véső, kalapács – mindenki azzal nyitotta fel, amivel tudta.


1870-ben William Lyman elméjéből pattant ki a forgókerekes konzervnyitó ötlete, 1925-ben pedig megalkották a ma ismert fogaskerekes konzervnyitó ősét.

Talán ennek köszönhető, hogy a konzerv népszerűsége azóta is töretlen.

Forrás: egy.hu