Kínában aggasztó méreteket ölt cukorbetegség és az elhízás, amelynek fékezését a helyi orvosok égetően szükségesnek tartják.

rizs

A rizs fokozhatja a a cukorbetegségre való hajlamot – fotó: pixabay.com

A cukorbetegek számarányát tekintve Kína az első helyet foglalja el a világon, számuk 2015-ben 109,6 millió volt, amely 2040-ig – hatékony megelőzési intézkedések nélkül – további 40 millió fővel szaporodhat.

Sajnos, az ország legfontosabb élelmiszer forrása, a finomított fehér szemű rizs nem csökkenti, sőt éppen fokozza a cukorbetegségre való hajlamot.


Az utóbbi időben azonban, kínai nemesítők – Fülöp-szigeteki és ausztrál kollégáikkal együttműködve – olyan rizsfajták előállításán dolgoznak, amelyek magasabb vitamin-, rost-, illetve vas- és cinktartalmuk révén képes az emésztőtraktusban lebontani a cukrot, és ezzel elejét venni a 2-es cukorbetegség kialakulásának.

A nemzetközi kutatócsoport a Shanghaji Egyetem irányításával, egy 20 km hosszú, madárhálóval védett kutatási telepet alakított ki az új fajták értékelésére. Ennek eredményeként már sikerült létrehoznia néhány fekete szemű fajtajelöltet, amelyek erre alkalmasnak látszanak. A megoldás még messze van, de az eredmények biztatóak.

Forrás: sg.finance.yahoo.com

Indexkép: pixabay.com