A kókuszolajra évekig csodaszerként tekintettek, de ma már tudjuk, hogy kizárólagos zsiradékforrásként történő alkalmazása nem javasolt, inkább az étrendben felhasznált zsiradékok változatosabbá tételére alkalmas. De a jótékony hatásait mindenképpen érdemes kihasználni.

Mit kell tudni a kókuszzsírról?

Kellemes, semleges ízű és illatú növényi zsír. 23-24 fok alatt fehér színű, szilárd állapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá alakul. Létezik finomított és finomítatlan formában. A finomított, más néven szűrt kókuszzsírnak nincs illata, magas hőfokon kezelt szárított kókuszból készül. Az egészségesebb változata a finomítatlan, szűz, amit friss kókuszból, alacsonyabb hőmérsékleten állítanak elő. Az extra szűz kókuszolaj préseléssel készül.

A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési zsír, amely nem avasodik meg, 200 fokon oxidálódik, így nem képződnek benne transzzsírok – melyek a szív és az erek legnagyobb ellenségei – a sütés, főzés során. A legmagasabb laurinsav-tartalmú zsír.

A tanulmányok kimutatták a szabad laurinsav antimikrobiális hatását, és ígéretes kutatások folynak a laurinsav HIV vírus elleni kedvező hatásával kapcsolatban is, továbbá nemrégiben indítottak egy újabb kutatást a SARS vírussal kapcsolatban is.

kókusz

A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési zsír, amely nem avasodik meg, 200 fokon oxidálódik, így nem képződnek benne transzzsírok sütés, főzés során – fotó: Shutterstock

Ezért legyen otthon mindig kókuszzsír

Előnyei a táplálkozás során:

• Kiváltható vele minden olaj, margarin, amit a sütéshez, főzéshez használunk.

• Kókusz- vagy mandulatejes kávénkat egy-két kávéskanál kókuszzsírral még krémesebbé tehetjük.

• Energiával tölt fel, fizikai vagy sporttevékenység közben jobb állóképességet biztosít.

• Elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését, és enyhíti a krónikus fáradtság tüneteit.

• Napi 1-2 evőkanál kókuszolaj gomba-, baktérium- és vírusölő hatású.

• Segíti az emésztést azáltal, hogy felgyorsítja az anyagcserét.

• Lassítja a vércukorszint emelkedését.

• Elősegíti a különböző tápanyagok felszívódását.

• A vegetáriánus étrendben gyakran helyettesítik kókuszolajjal az állati eredetű zsiradékokat és a vajat.


Előnyei a szépségápolásban:

• Kiváló testápoló.

• Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, nem tömíti el a pórusokat.

• Tápláló, hidratáló sminklemosó.

• Szemránckrémnek is használható.

• Szuper hajkondicionáló.

• Kiváló ajakápoló.

Mire ne használjuk a kókuszzsírt?

• Nagyon magas a kalóriatartalma: egy evőkanálnyiban 117 kcal van, ezért tévhit, hogy a fogyókúra során ideális zsiradék.

• A finomítatlan kókuszolaj csak alacsonyabb fokon történő sütéshez használható; magas hőfokon történő sütéshez válasszuk a finomított verziót.

• Tévhit, hogy fényvédő hatása lenne, nem védi a leégéstől a bőrt, és sebkezelésre sem használható, mert nyílt sebekre téve irritációt, viszketést, bőrpírt okozhat.

Forrás: mindmegette.hu