Az utóbbi hónapokban újra több országban terjed a Kínában időszámításunk előtt a halhatatlanság italának is nevezett kombucha, gyógyhatású tea használata – olvashatjuk a miaminewtimes.com hírportálon.

A kínaiaktól Oroszországon keresztül jutott el Európába és más földrészekre a kombucha tea. Jó húsz évvel ezelőtt már betört Magyarországra is, de túl nagy sikere nem volt, most a jelek szerint egy újabb hulláma következik. Az ital elkészítése meglehetősen bonyolult: a felforralt, cukrozott és 20-25 °C fokra lehűtött (fekete vagy zöld) teához kombucha gombát (Medusamyces gisevii), élesztőt és mintegy 10 százalékos arányban kész kombucha italt kell hozzádni. Ebben az elegyben a kierjesztés után enzimek, aminósavak, polifenolok és egyéb szerves savak, pl. glükuron-sav, glicerin és tejsav, valamint vitaminok és ásványi anyagok megtalálhatók.

Ezt az elegyet egy konyharuhával lefedett edényben erjesztve kapjuk meg a kész kombucha italt, amely legfeljebb 0,5 százalék alkoholt tartalma, ami ecet hozzáadásával csökkenthető. Az erjesztési folyamatot egyéb adalékanyagok (bor, savó, citrombalzsam, menta, zsálya, stb.) erősíthetik.

A csicsóka kivonat hozzáadása fokozza a kombucha tea gyógyhatását. A kombucha ital gyulladáscsökkentő és bizonyos vese-, illetve szívbetegségeket, valamint a cukorbetegséget enyhítő gyógyhatását az orvostudomány is elismeri. Maga a kombucha tulajdonképpen nem is gomba, csupán baktériumok és élesztők cukorral táplált szimbiotikus tenyészete (angol röviditéssel SCOBY) által létrehozott zselatinos biofólia. Az ital összetételében részt vevő baktérium- és élesztő törzsek is különbözőek lehetnek, leggyakrabban azonban 2-3 törzs szerepel.