Kilenc éve tesz nap mint nap a fenntartható gasztronómiáért – fotó: Bocavaldivia Facebook
Rodrigo Pacheco ecuadori séf elkötelezett környezetvédő, amely puerto cayo-i étterme menüjén is visszatükröződik. A Bocavaldivia névre hallgató vendéglátó hely csupa egészséges és környezetkímélő ételeket tűzött étlapjára. Rodrigo arra törekszik, hogy az ételek a szántóföldtől a tányérig fenntartható módon jussanak el. 9 éve járja ezt az utat, s ezalatt, amellett, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jószolgálati nagykövete is volt, ehető őshonos növényekből álló konyhakert helyett buja "konyhaerdőt" hozott létre egy egykor kopár területen. A cnntravel.com szerint a Föld legnagyobb ehető erdeje lett az övé.
Regeneratív gasztronómia
Rodrigo így nevezi azt a fajta gasztronómiát, amit éttermében kialakított. Jól ismeri a bolygó és a növények természetét, az élet körforgását, és arra törekszik, hogy a gasztronómia segítse a klímaváltozás megállítását. Tudva, hogy sokszor az emberiség élelmezése miatt vágják ki tömegesen az éghajlatváltozás megfékezéséhez elengedhetetlen erdőket, ez az ötlet igencsak figyelemre méltó.
Egy területre gyűjtötte Ecuador ehető növényeit – fotó: CNNTravel
Az erdő kialakításánál arra törekedett, hogy minden olyan elemből, amely egy erdőben fontos, megpróbáljon ehető verziót telepíteni. A lehető legjobbat igyekszik kihozni a földből, szem előtt tartva, hogy sokkal jobb állapotban hagyja a későbbi korokra a helyet, mint ahogy találta.
Összegyűjtötte a helyi ehető növényeket, a lila burgonyától a kakaón, papayán, ananászon és avokádón át a paprikafajtákig, tökfélékig.
Ahol a szívószálat is az erdő adja
Amit csak tud, a közeli természetből hasznosít. Az éttermében pl. csak papaya megszáradt szárából készült szívószálat kínál.
Pacheco szerint, akárhol élünk a világban, nagyjából ugyanazokat a termékeket fogyasztjuk. Több ezer ehető növényünk csak töredékét fogyasztjuk, de ennél nyitottabbnak kellene lennünk, ismét felfedezve a színes kínálatot. Úgy véli, ha csak kb. 20 fajta növényre összpontosítunk, a bolygónk elveszíti a biológiai sokféleségét.
"Szeretnék lehetőséget adni a gyermekeimnek, hogy megváltoztassák ezt a bolygót" – nyilatkozta.
Még a szívószálat is az erdő adja, száműzte étterméből a műanyagot – fotó: Bocavaldivia Facebook
A séf étterme Facebook-oldalán is hirdeti, hogy a növényeké a jövő a gasztronómiában.
"Minél több növény van, annál klímabiztosabbak vagyunk, minél több erőforrásunk van, annál több szén-dioxidot kötünk le, annál több élelemhez juthatunk. Tehát a növények mindenképpen megoldást jelentenek az emberek számára" – vallja Pacheco.