A 2014 óta frissülő, független kalauz a borvidék mindenkori pillanatképét igyekszik rögzíteni, benne a régió sokszínű látnivalóival, ügyelve arra, hogy ne csak a borkedvelők kapjanak hasznos útmutatást a környékről indulás előtt – közölte az MTI-vel a szerző.
A gasztronómia iránt fogékonyak számos sajtműhely, kávépörkölő, lekvármanufaktúra, pékség, pálinka-, sőt sörfőzde felé is vehetik az irányt a TokajKalauzzal, akik pedig egy teljes hetet töltenének el Hegyalján, azoknak egy változatos, hétnapos programajánló is segít tartalmasan megtervezni az ott töltött időt.
A friss kötetben három újabb borászat kapott csillagos értékelést, és a sok látnivaló mellett immár több mint 150 meghatározó, kortárs pincészetet ismerhetnek meg az olvasók.
Ripka Gergely emlékeztetett arra, hogy Tokaj-Hegyalja számos elismert borászatát vezetik nők, az idén is szerzői gondozásban megjelenő kiadást ezért a Tokajért dolgozó nőknek ajánlja: a felvidéki születésű hegyaljai borász, Bodó Judit (Bott Pince) mellett Caroline Gilby brit Master of Wine (nemzetközi borszakértő) is mélyinterjúban mesél a tokaji borok szerepéről a világ borpiacán. Emellett rendezvénytippek, évjárat-értékelő, toplisták, kóstolási jegyzetek és infografikák mutatják be a sajátos tokaji bortípusokat, és számtalan táji és pincefotó is színesíti a kiadványt.
Külön fejezet tekinti át a tokaji aszú 500 éves történelmét, kóstolási jegyzetek, az elmúlt évtizedek jelentős referenciaborait felvonultató borkatalógus és a kiemelkedő birtokok csillagozása is segít eligazodni a hegyaljai borok iránt érdeklődőknek.
A TokajKalauz előző kiadása idén a Gourmand International Awards Best in the World négy döntőse közé került az Európai boros könyvek kategóriában, Ripka Gergelyt pedig a Vinum Praemium Alapítvány nemrég a Borászok Barátja díjra jelölte (mindkét elismerést júniusban ítélik oda).