Bármilyen meglepő, a világ legdrágább sajtja Szerbiából, azon belül is a magyar–szerb határtól alig 200 kilométerre található Zasavica különleges természetvédelmi területről származik. Ez a sajt a pule, ami szamártejből készül, és kilónként kb. 465 ezer forintba kerül – írja a telex.hu.

De miért annyira különleges?

1. Csak a Szerbiában és Montenegróban őshonos balkán szamarakból fejt tejből lehet készíteni, azonban már csak nagyon kevés ilyen szamár van, tulajdonképpen a kihalás szélére kerültek; legnagyobb számban a Zasavica különleges természetvédelmi területen találhatók meg.

2. Míg egy tehén ad napi 60 liter tejet is, egy szamárkanca maximum csak 0,3 litert, viszont egy kiló szamársajt elkészítéséhez kb. 25 liter szamártejre van szükség. (Valójában a sajt egy keverékből készül, aminek 60 százaléka szamártej, 40 százaléka kecsketej.)


3. Mivel nem igazán elterjedt a szamársajtgyártás, nincs megoldva a gépesítés, így a tejet kézzel kell lefejni, ráadásul napi három részletben.

A szamártej literenként kb. 13.000 forintba kerül, egyrészt a fejés nehézsége, másrészt a tej kiváló összetétele miatt, ugyanis a szamártej 60 százalékkal táplálóbb, mint a tehéntej, a tápanyagtartalmát tekintve rendkívül közel áll az anyatejhez.

Azonban bár sok benne a C-vitamin, alig van benne a kazeinből, ami a sajtkészítés egyik legfontosabb összetevője. (A tehéntejben található fehérjék 80 százaléka kazein.)

szamár

A szamártej literenként kb. 13.000 forintba kerül – illusztráció: Pixabay

A kazeinhiányt egy titkos recepttel ellensúlyozzák, a természetvédelmi területet vezető Slobodan Simić nem árulja el, mi a titok, így büszkén mondhatja, hogy a világon csak náluk készül szamársajt.

Mindezek miatt a pule nevű sajtot szinte csak a Zasavica természetvédelmi területen lehet beszerezni. Mégis az évente készülő 50-70 kg sajtnak csupán a harmadát tudják eladni, aminek egyik oka az ára, a másik az, hogy a világon sokfelé nem lehet pasztörizálatlan tejet árusítani, illetve vásárolni, márpedig a pule alapja a friss, kezeletlen szamártej.

A pule után a második legdrágább sajt egy Svédországban készített jávorszarvassajt, a harmadik pedig a 24 karátos aranylapkákkal díszített brit White Stilton Gold nevű sajt.