Fitonutriens térkép

A nem alkoholos zsírmáj szinte népbetegség a helytelen táplálkozás, a helytelen életvitel, és a mozgás hiánya miatt, ami a triglicerid lerakódásával jár a májban. Ennek sokféle gyulladásos folyamat lehet a következménye, kialakulhat fibrózis, kötőszövet-felhalmozódás, vagy akár májzsugor is. Megelőzéssel és az idejekorán felállított diagnózissal ugyanakkor sokáig visszafordítható elváltozás.

A Brightseed vállalat Forager névre hallgató mesterséges intelligencia (AI, MI) platformja most növényi molekulákat azonosított a májzsír tisztítására és az anyagcsere egészségének elősegítésére, a növényi fitonutriensek, és azok emberi egészségre gyakorolt hatásainak feltérképezésével. A Foragert direkt azért fejlesztették ki, hogy segítsen az élelmiszergyártóknak és előállítóknak abban, hogy olyan termékeket fejleszthessenek, melyek érdemeben különböznek a hagyományos élelmiszerektől, és a Forager által meghatározott növények egyedülálló forrásaiból készítik őket.

A nem alkoholos zsírmáj szinte népbetegség a helytelen táplálkozás, a helytelen életvitel, és a mozgás hiánya miatt. Fotó: Unsplash

A nem alkoholos zsírmáj szinte népbetegség a helytelen táplálkozás, a helytelen életvitel, és a mozgás hiánya miatt. Fotó: Unsplash

700 ezer új vegyület - eddig

Eddig a Forager az ehető-, és gyógynövények listájáról mintegy 700 000 vegyületet azonosított az emberi egészségre gyakorolt hatásaik alapján, és ez a szám 2025-re a tervek szerint meghaladja majd a 10 milliót is.

"Ezek a preklinikai eredmények kulcsfontosságú mérföldkőnek számítanak, amelyek tovább erősítik a Brightseed elgondolását, miszerint a természet eredendően igencsak hasznos segítője az egészség megőrzésének"

- mondta el Dr. Jim Flatt, a Brightseed vezérigazgatója a Nutrition Insightnak. "A kismolekulájú gyógyszerek kétharmada eredetileg növényekben, baktériumokban és gombákban található természetes vegyületekből származik, de az odakint található vegyületek 99 százaléka még mindig felfedezetlen"- tette hozzá a szakember.

"A Forager mesterséges intelligenciája megoldja ezt a problémát, reflektorfénybe emelve a fitonutriensek, az ehető-, és gyógynövényvilágban rejtőzködő természetes eredetű vegyületek egészségügyi előnyeinek teljes spektrumát."

Eddig a Forager az ehető-, és gyógynövények listájáról mintegy 700 000 vegyületet azonosított az emberi egészségre gyakorolt hatásaik alapján, és ez a szám 2025-re a tervek szerint meghaladja majd a 10 milliót is.

Eddig a Forager az ehető-, és gyógynövények listájáról mintegy 700 000 vegyületet azonosított az emberi egészségre gyakorolt hatásaik alapján, és ez a szám 2025-re a tervek szerint meghaladja majd a 10 milliót is. Fotó: Pexels

Szabadulás a májzsírtól apró de erőteljes molekulákkal

A fitonutriensek olyan növényi vegyületek, amelyek jelentős egészségügyi előnyöket biztosíthatnak az ember számára, jelenleg azonban ezeknek a vegyületeknek kevesebb mint 1 százalékát ismeri a tudomány. A Forager a Brightseed növényi vegyületadatbázisának adataira épülő számításokkal azonosított két ígéretes bioaktív funkciókkal rendelkező természetes vegyületet, az N-trans-kaffeoyltiramint (NTC) és az N-trans-feruloyltiramint (NTF).

A kutatók megállapították, hogy ezek a vegyületek a májzsír felhalmozódását és kiürülését szabályozó újonnan azonosított biológiai mechanizmuson keresztül hatnak. Az apró molekulák aktivitását sejtalapú humán inzulin-promóter aktiválási teszttel igazolták, a Forager pedig több mint 80 gyakorta előforduló ehető növényi forrásban találta meg az NTC-t és az NTF-et.

Preklinikai vizsgálatokban a megfelelő dózisban adagolva, az NTC és az NTF elősegítette a zsír eltávolítását a magas zsírtartalmú étrenddel táplált egerek zsírmájából, és helyreállította a központi anyagcsere-szabályozók megfelelő működését, beleértve az egészséges lipid- és cukorszinteket és azok fenntartását a véráramban a szervműködés normalizálása érdekében.

"Erőteljes hatásuk és kiváló biztonsági profiljuk alapján ezek az új hatóanyagok kiindulópontot jelentenek a máj egészségének és az egészséges anyagcsere fenntartását elősegítő terápiákhoz."

"Ezeknek a természetes vegyületeknek a központi anyagcsere-szabályozóra gyakorolt ​​hatását a tudományos irodalomban eddig még soha nem figyelték meg" - mondja Dr. Carol Lynn Berseth, a Brightseed orvosi és tudományos ügyekért felelős vezető alelnöke. „Emellett a zsírsejtek májból való eltávolítása rendkívül ígéretes lépés, még a preklinikai szakaszokban is. A Forager lehetővé teszi az egészségügyi és wellness márkák gyártói számára, hogy sokkal hatékonyabban azonosítsák az új természetes megoldásokat.

Az élelmiszer is lehet orvosság

„Sok márka inkább a már felismert rossz hatású (cukor, zsír, só és szintetikus anyagok) kivételére, vagy mellőzésére összpontosít, nem pedig arra, hogy az előnyös hatású anyagokat megőrizze, és az egészséget valóban támogató hatóanyagokra optimalizálja a termékeit. Eközben egyre több fogyasztó keresi a funkcionális élelmiszereket és italokat, melyek képesek hatékonyak támogatni az egészséget ” – emeli ki Dr. Flatt.

"A fitonutriensek a szemeink előtt bújkálnak a mezőgazdasági ellátási láncokban, a kamrákban és gyógyszeres szekrényekben, valamint a növények elpazarolt vagy használaton kívüli részeiben, ami bőséges lehetőséget kínál az új termékkoncepciókra."

A Brightseed korábban elemezte például a Danone nyers szójáját, hogy meghatározza azokat az elérhető egészségügyi előnyöket. A tavaly júniusban kezdődött együttműködésben igyekeztek azonosítani a lehetséges molekuláris kapcsolatokat a Danone nyers szójában jelenlévő egyes vegyületek és az újonnan felfedezett egészségügyi előnyök között, melyek korábban nem kapcsolódtak a terményhez.

A Pharmavite is a Forager-t használja majd a még fel nem fedezett növényi fitonutriensek azonosítására, melyeket márka- és étrend-kiegészítő portfóliójukba integrálnak majd, beleértve a Nature Made-et is.

„Hasonlóan ahhoz, amit a Pharmavite-tal közösen csinálunk, a Forager egy olyan meghatározott egészségügyi céllal és biológiai útvonallal kezdi a munkát, melyet szeretnénk befolyásolni. Az MI azonosíthatja, hogy a növényi ellátási láncban fellelhető fitonutrienseket, melyek mérhető egészségügyi előnyökkel járhatnak” – magyarázta el Dr. Flatt.

Az egészséges és a beteg máj

A máj a szervezet elsődleges anyagcsere-szerve, és az egészséges máj segít elkerülni az olyan anyagcsere-betegségeket, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és az alkoholmentes zsírmájbetegség (NAFLD). A betegség egy olyan összetett anyagcsere-rendellenesség, amely zsírfelhalmozódást okoz a májban, ami az Egyesült Államokban élő felnőttek körülbelül egynegyedét érinti.

"A betegségnek alapvetően két típusa van, az alkoholos és a nem nem-alkoholos zsírmáj. Ez utóbbinak elsődleges rizikófaktora az elhízás, és a legjobban az étrend megfelelő beállításával kezelhető."

A kulcs az étkezés és az életmód

A megfelelő életmód és az étkezés kulcsfontosságú, akár alkoholos, akár nem-alkoholos zsírmáj betegségről van szó. A betegség főképp olyan túlsúlyos személyeknél alakul ki, akik kalóriadús, feldolgozott élelmiszerekre épülő étrenddel rendelkeznek, és ráadásul ülő életmódot folytatnak. Maga a diagnózis is gyakran más okból kifolyólag lefolytatott kivizsgálás során születik meg. A zsírmáj kialakulásának számos kockázati tényezője van, és ahogy már esett szó róla, az Egyesült Államok felnőtt lakosságának több mint 40 százalékát érinti. Sajnos nincsenek egyetemesen elfogadott és jóváhagyott terápiák ennek a súlyos egészségügyi állapotnak a kezelésére.

„A természetes növényvilág hihetetlenül gazdag és felderítetlen forrása az egészséget szolgáló erős kis molekuláknak”

– mondja Dr. Lee Chae, a Brightseed társalapítója és technológiai igazgatója. „A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével most olyan ütemben, léptékben és pontossággal navigálhatunk ebben a felderítetlen világban, ami korábban elérhetetlen volt a számunkra. A most megszerzett preklinikai eredmények meggyőző adatokkal szolgálnak egy olyan természetes megoldáshoz, ami aktiválhatja a kiválasztott emberi biológiai célpontokat. Ezzel a kialakulóban lévő globális egészségügyi válságot is hatékonyan kezelhetjük” - tette hozzá Chae.

A tudósok eredményei világszerte több mint kétmilliárd emberre lehetnek komoly hatással, akiknél fokozott a krónikus anyagcsere-betegségek kockázata. Az azonosított vezető vegyületjelölteket tavaly léptették tovább a klinikai vizsgálatok fázisába.

(Forrás: nutritioninsight)