Egy friss kutatás szerint ezek az apró rágcsálók érzékeny orral rendelkeznek, és megfelelő tréninggel meg tudják különböztetni a szőlőfajtákat.

Patkányok és a bor: egy különös kísérlet

Egy nemrégiben megjelent tanulmány arra kereste a választ, hogy az állatok – különösen a patkányok – képesek-e felismerni és megkülönböztetni az összetett illatokat. Az emberi szaglás ugyan fejletlenebb más emlősökhöz képest, ám nyelvi és kognitív képességeink révén kompenzáljuk ezt a hiányosságot. De vajon az állatok is hasonlóan érzékelik az illatokat?

A kutatók ezt a kérdést egy nem mindennapi módon vizsgálták: borokat használtak a kísérlethez. A bor ugyanis rendkívül komplex illatvilággal rendelkezik, ezért tökéletes alapot nyújtott a szaglási képességek tesztelésére. A kutatók két népszerű fehérborfajtát, a rizlinget és a sauvignon blanc-t választották, mivel ezek markánsan eltérő aromajegyekkel bírnak.


Sommelier-képzés patkányoknak?

A kísérlet első szakaszában a patkányokat „betanították" a borok felismerésére. A rágcsálók egy speciális illatszóró rendszerrel felszerelt tesztkamrában vettek részt a „tréningen". Négy különböző sauvignon blanc-t és négy rizlinget kaptak – Franciaországból, Németországból, Chiléből és Ausztriából. A patkányokat megtanították arra, hogy ha egy adott borfajta illatát érzékelik, akkor egy kart kell megnyomniuk a jutalomfalatért.

A valódi próbatétel akkor következett, amikor új borokat mutattak be nekik, amelyeket korábban nem szagoltak. Ekkor ausztrál, új-zélandi és amerikai sauvignon blanc-ok, valamint francia, német és ausztrál rizlingek kerültek a palettára. Vajon a patkányok továbbra is képesek voltak különbséget tenni az illatok között?

Azt, hogy a patkányok a szőlőfajták között képesek voltak-e különbséget tenni, az határozta meg, hogy a kísérleti szakaszban a jutalommal társított borra reagálva megnyomtak-e egy kart vagy sem.

A teszt során a patkányok elképesztő érzékenységről tettek tanúbizonyságot. Az általuk már ismert borokat 94%-os pontossággal azonosították be, míg az új borok esetében ez az arány 65% volt. Ez azt bizonyítja, hogy megfelelő tréninggel a patkányok képesek felismerni és megkülönböztetni az illatok összetett mintázatait.

Ez a kutatás új megvilágításba helyezi az állatok szaglási képességeit, és akár a jövőbeli illatelemzési technológiák fejlesztésében is szerepet játszhat.

Forrás: qubit.hu

Indexkép: Pixabay