Az alacsony makuláris pigmentsűrűség több kutatás szerint is jelentősen megnöveli az időskori makuladegeneráció kialakulásának veszélyét, de luteinnel meg lehet növelni a pigmentsűrűséget. Egy friss kutatásban azt vizsgálták, hogyan lehet a legegyszerűbben luteinhez jutni, és kiderült, hogy az optimális megoldás egy marék pisztácia elfogyasztása naponta.

A kutatásban az egyik csoport tagjainak 12 héten keresztül mindennap el kellett fogyasztaniuk egy marék (57 gramm) pisztáciát, míg a másiknak nem. A pisztáciát fogyasztó csoport dupla annyi luteint fogyasztott naponta, aminek az eredménye az volt, hogy míg a pisztáciát nem fogyasztó csoportnál nem történt jelentős változás a pigmentsűrűségben, a pisztáciát fogyasztóknál a hatodik héten jelentős ugrás következett be. A hatodik hét után nem növekedett jelentősen a pigmentsűrűség, de a hétköznapi étkezést követőkhöz képest a különbség megmaradt.


A kutatók korábban már spenóttal és tojással is kísérleteztek, aminek az eredménye hasonló volt: ezekben az esetekben is a pigmentsűrűség jelentős növekedéséről számoltak be, ami a pisztáciához hasonlóan hamar, az új étrend bevezetése után már 4-6 héttel megfigyelhető volt.

Az étrendváltoztatás – a luteinbevitel megnövelése – tehát akár az időskori makuladegeneráció megelőzésében is segíthet. Ráadásul a lutein gyulladáscsökkentő és memóriajavító tulajdonságokkal is bír, így a pisztácia a kognitív hanyatlás megelőzése szempontjából is jótékony hatású lehet.

Forrás: qubit.hu

Indexkép: Shutterstock