A tojás kiváló fehérjeforrás, magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, és serkenti a gyomor és bélrendszer működését is. Kiderült azonban, hogy egyes elkészítési módjai az egészségünk szempontjából kedvezőtlenek lehetnek. Angel Luk kanadai dietetikus felhívta a figyelmet arra, hogy a túlsütött tükörtojás fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a rákos megbetegedések kialakulásával.
A tartósan 180 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten kezelt tojásban ugyanis olyan vegyi anyagok (oxiszterolok) szabadulhatnak fel, amelyek a szervezetben gyulladást és az artériák megvastagodását okozhatják. Figyeljünk tehát oda arra, hogy ne süssük ropogósra és barnára a tojásokat, érdemes inkább omlett formájában fogyasztani, vagy más, alacsonyabb hőfokon elkészíthető fogásként, és együnk hozzá friss zöldséget is.
A szakember kiemelte azt is, hogy a sütéshez-főzéshez használjunk minél kevesebb olajat – már csak azért is, mert több olajban hamarabb megéghet az étel. Ha mindenképpen sült tojást szeretnénk enni, 5 percnél kevesebb ideig süssük.
A tartósan 180 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten kezelt tojásban olyan vegyi anyagok szabadulhatnak fel, amelyek gyulladást és az artériák megvastagodását okozhatják – fotó: Shutterstock
Korábbi tanulmányok az oxiszterolokat már számos megbetegedéssel összefüggésbe hozták:
A Cancer Prevention Research című folyóiratban 2024-ben tanulmány szerint a magas oxiszterolszint akár 22%-kal növelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Egy 2019-es kutatás szerint az oxiszterolok növelhetik a szabad gyökök okozta oxidatív stresszt. Ez a sejtek, a szövetek és a megbetegedés ellen küzdő antioxidánsok károsodását okozhatja, és gyulladáshoz vezethet, a szervezetet védtelenné teheti a rákos sejtekkel szemben.
Egy 2018-as kutatás szerint az oxiszterolok növelhetik az emlő-, a prosztata-, a vastagbél-, a húgyhólyag- és az epevezetékrák kialakulásának kockázatát.
A Lipids in Health and Disease című szaklapban 2017-ben megjelent tanulmány szerint az oxiszterolok az úgynevezett „rossz" koleszterinhez kapcsolódhatnak, így plakkok felhalmozódását okozhatják az artériákban. Ez akadályozhatja a vér áramlását az artériákban, így növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Mindez azonban nemcsak a tojásra érvényes; a magas hőfokon kezelt húsok estében szintén kimutatták már az oxiszterolok jelenlétét.
Forrás: noklapja.hu