Javuló emlékezet

A kutatók arra jöttek rá, hogy a poszméhek koffeinnel való táplálása segíthet nekik jobban emlékezni egy olyan virág illatára, melyben nektár található. Bár korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a méhek szeretik a koffeint és gyakrabban látogatják a koffeines virágokat, ez az első olyan kutatási eredmény, ami kimutatta, hogy a méhlakásban elfogyasztott koffein valóban segíthet a méheknek megtalálni bizonyos virágokat a méhlakáson kívül is.

"Ha koffeint adunk a méheknek, akkor nem csinálnak semmi olyasmit, mint a hurokban repülés, de motiváltabbnak és hatékonyabbnak tűnnek"

- mondta el Sarah Arnold, az angliai Greenwich Egyetem Természeti Erőforrások Intézetének (NRI) kutatója. "A poszméhek nem rendelkeznek különösebben éles látással nagy távolságból. Sok észlelt ingerre kell hagyatkozniuk, például a szaglásukon keresztül, hogy megtalálják a megfelelő virágokat" - tette hozzá a kutató.

A méhek motivációinak felderítéséhez a tudósok már a méhszálláson koffeint adtak nekik, miközben megtanulhattak egy szintetikus szagkeveréket - amely az epervirág illatát utánozta - a finom cukoroldattal társítani. Ezt követően kiengedték őket táplálékot keresni, és a amikor a méhek az eperillatú virágot választották, cukros, de koffeinmentes nektárral jutalmazták őket.

Okosodó, gyorsuló méhek

Jan-Hendrik Dudenhöffer posztdoktori kutató 86, addig semmire sem betanított dongót három csoportba osztott. A méhek első csoportját eperillattal és koffeines cukoroldattal kondicionálta, második csoport az eperillatot sima cukoroldattal társította, megtanítva őket a két dolog közötti pozitív asszociációra, de koffein nélkül, a méhek harmadik csoportjának pedig cukoroldatot adott, a kapcsolódó eperillat nélkül. Ezután az egyes méheket egy reptető térbe engedték, ahol kétféle robotvirág közül választhattak: vagy az eper illatú virágok közül, melyek illatát már némelyikük már ismerte, vagy más illatú, figyelemelterelő  virágok közül. Ha nem hoztak volna létre pozitív asszociációt az epervirág illata és a nektárjutalom között, akkor a méhek valószínűleg egyformán látogatták volna a kétféle virágot.

"A koffeines méhek 70,4%-a azonban az eper virágát látogatta meg először - ez jóval magasabb arány, mint amit a véletlen jelentene. Ehhez képest az eperillatot és koffeinmentes cukrot fogyasztó méhek 60%-a, és a csak cukrot kapó méhek 44,8%-a választotta először az epervirágot."

Ez arra utal, hogy a koffein valóban érezhetően javította a méhek azon képességét, hogy felismerjék az epervirágot az illata alapján, és emlékezzenek arra, hogy ott van a kívánt nektár. A kutatók azt is észrevették, hogy a koffein hatással volt a méhek munkájának sebességére, vagyis arra, hogy adott idő alatt hány virágot látogattak meg. Idővel minden méh gyorsabb lett, de a koffeines méhek fejlődtek a leggyorsabban, ami arra utal, hogy a koffein a motoros tanulási képességeket is javíthatja.

(Kép: Unspalsh)