Nagyszabású kísérlet keretében vizsgálják Angliában, hogy egy főleg a vörös szőlőben és az abból készült termékekben, például a borban és a gyümölcslében található vegyi anyag segíthet-e a vastagbélrák és végbélrák megelőzésében. A Colo-Prevent nevű projekt a vastagbélrák megelőzésére szolgáló egyéb lehetséges kezelési módokat is vizsgálja.
A kutatók tisztított rezveratrolt fognak használni, egy természetes vegyületet, amely elsősorban a vörös szőlőben, az áfonyában, a málnában és a földimogyoróban található meg. A szakértők olyan 50 és 73 év közötti embereket vizsgálnak, akik részt vettek szűrési programokban, és akiknél polipokat, azaz olyan apró daganatokat találtak, amelyek általában nem súlyosak, de kezelés nélkül rákos daganattá alakulhatnak. A betegeknél eltávolítják a polipokat, majd a vizsgálat során vagy csak aszpirint, vagy aszpirin és metformin kombinációját kapják, más résztvevők tisztított rezveratrolt vagy placebót kapnak.
Az aszpirin és metformin csoportba tartozók három éven át naponta szedik majd a gyógyszereket, a többiek a rezveratrolt vagy a placebót egy évig. Ezután minden betegnél kolonoszkópiát végeznek, hogy megállapítsák, a polipok újra növekedésnek indultak-e.
A bélrák a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban, amelyről általában nem lehet tudni, hogy mi okozza, de a rendszeres mozgás, a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a kevesebb alkohol és a dohányzásmentes élet csökkenti a kockázatot.
Forrás: qubit.hu
Indexkép: Shutterstock