Nemzeti Fehérjetakarmány Program indul, hogy teljes egészében kiváltható legyen az importból származó génmódosított szója – mondta előadásában Gyuricza Csaba a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös fórumán, az ötödik Agrárakadémián.
Béres András: "Az elkövetkező ötven évben annyi élelmiszert kell megtermelni a bolygón, mint az elmúlt tízezer évben."
Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója nyitóelőadásában kijelentette: a szükséges élelmiszer alapanyagot meg tudjuk termelni a hazai igényeknek megfelelően, sőt exportra is tudunk termelni, kivéve a szóját. A szója az állattenyésztés fehérjeigényét a legnagyobb mértékben elégíti ki. Az egész világ szója ellátásának 95 százalékát génmódosított szójából állítják elő. A hazai vetésterület jelenleg 60-70 ezer hektár, viszont a termény 80 százalékát jelenleg exportálják. A szójaigényünk 90 százalékát importból elégítjük ki.
Hazánk a GMO-mentes szójatermelésben vezető szerepet tölt be, de ez a teljes termékláncra nem mondható el. Amennyiben százezer hektárra tudjuk növelni az elkövetkező tíz évben a termőterületet, ami a cél, még akkor sem tudjuk kielégíteni a hazai igényeket. Ezért más területekre is fókuszálni kell: ki lehet elégíteni az itthoni szükségleteket, mint például az öntözésfejlesztési programra, valamint a termeléshez kapcsolódó tanácsadási háttér kidolgozására.
Gyuricza Csaba: "A hazai szója-vetésterület jelenleg 60-70 ezer hektár, viszont a termény 80 százalékát jelenleg exportálják."
Az új minőségbiztosítási rendszerek kialakítása fontos lépés az előrehaladáshoz, illetve minél szélesebb társadalmi rétegben kell tudatosítani a GMO-mentesség fontosságát. Magyarországon adottak a lehetőségek a GMO-mentes növénytermesztésre és a hazai igények kielégítésére – tette hozzá a főigazgató. Kifejtette, hogy Nemzeti Fehérjetakarmány Program indul, hogy teljes egészében kiváltható legyen az importból származó génmódosított szója.
Helembai Jenő, a Vitafor Zrt. exportigazgatója a Hazai takarmányfehérje stratégia és GMO-mentes takarmányozás című előadásában kiemelte, hogy a populáció növekedése, óriási élelmiszerigény-növekedéssel jár. Az egy főre jutó termőterület nagysága az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent. A tavalyi évben a világ takarmánytermesztése 1 milliárd tonna felett volt (Magyarországon 3,6 millió tonna), tíz évvel ezelőtt 600 millió tonnát állítottak elő.
Helembai Jenő: "A populáció növekedése, óriási élelmiszerigény-növekedéssel jár."
Magyarországon első sorban kukoricát, majd szóját termelnek meg. Több mint 350 millió tonna szóját termesztenek a világon, 1996 óta van jelen a génmódosított szója. Hangsúlyozta, hogy a hazai szójaigények kielégítése igazi kihívás az ágazatnak. Ezt új technológiákkal, más növények bevezetésével érhetjük le, mint például a napraforgóval, vagy a repcével. A melléktermékekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a kukorica termesztésnél a fennmaradó melléktermékekből kiváló minőségű fehérje forrást lehet előállítani.
Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója a cégét bemutatva járta körül a GMO-mentesség problémáját, amely Európa legnagyobb kukorica-feldolgozó üzeme.
Reng Zoltán a GMO-mentesség problémáját járta körül.
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.