Gyorsítani kell a termés feldolgozását – fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Az USA-ban a nagy burgonya- és almatermesztő vállalkozások már az elmúlt egy-két évben pótlólagos hűtőkapacitásokat voltak kénytelenek beállítani a romlás fékezése érdekében. Előbb-utóbb hasonló intézkedésre lesz szükség a gabonafélék estében is. Ugyanezen okból – esetleg hűtőtárolás beiktatásával – gyorsítani kell a zöldség-gyümölcsfélék betakarítás utáni feldolgozását is.
A FAO felmérése szerint jelenleg a zöldség-gyümölcsfélék mintegy 20 százaléka a betakarítás és a bolti értékesítés között megromlik. A felmelegedés révén ez az arány, a tárolási költségekkel együtt, várhatóan növekedni fog. „Kinek a zsebéből fognak előkerülni ezek a többletköltségek ?” – teszi fel a kérdést Courtney Leisner, az Auburn Egyetem kutatója. Azonban könnyen belátható, hogy ezeket elsősorban a fogyasztóknak kell viselniük.