Még nagyobb hangsúly helyeződik a koronavírus utáni világban az élelmiszerbiztonságra – fotó: Pixabay
„Az állati fehérjeforrások, például a tej, a tojás, a hús és a húskészítmények előállítása fontos szerepet játszott az élelmezésbiztonsági kihívások és a fehérje-alultápláltság kezelésében. Ezen ágazatok a koronavírus utáni időszakban is központi területek leszek és nagyon sok lehetőséget rejtenek magukban” – mondta B. Sunil, az indiai Kerala Állattudományi Egyetem (KVASU) Hústechnikai Központ professzora és vezetője.
Az Indiai Ipari Szövetség (CII) szerint 2022-re az ország teljes kiskereskedelmi piacának 70 százalékát az élelmiszerpiac fogja kitenni. Ez azt jelenti, hogy hatalmas lesz az igény félkész és a kész termékekre, ezért a járvány utáni világban az élelmezésbiztonságra különösen nagy hangsúly helyeződik.
A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak helyspecifikus, piacközpontú termelési stratégiákra van szükségük. A fenntartható mezőgazdasági termelés megfelelő piaci kapcsolatokat, jó gyakorlatokat, technológiai fejlődést és mikroöntözési rendszereket igényel – mondta Dr. T.P. Sethumadhavan, a KVASU volt igazgatója.
Szakértők szerint a COVID-19 utáni termelékenység javítása érdekében támogatni kell az agrárinnovációkat, a vállalkozói szellemet és a technológiát. Ezenkívül a precíziós gazdálkodási módszerek előkészíthetik az utat a termelési költségek és a termelékenység optimalizálására.